1/8/13

Νίκος Παπάζογλου (1948-2011)

"Έχουνε περάσει κάμποσα χρόνια που έφυγε, μα η μαγεία του ακόμα κρατεί για πάντα.
Έτσι είναι τα όμορφα τα πράγματα τα ουσιώδη. Σαν τα αστέρια τα φωτεινά..."     Γιάννη Χαρούλη, Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, καλοκαίρι του 2012

Ο «Παπάζης», ο «Κεραμιδόγατος», ο «Push pull», ο τραγουδιστής, ο τραγουδοποιός, ο παραγωγός, ο ιδιοκτήτης του Στρογγυλοί Δίσκοι label και του Αγροτικό Studio. Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1948 στην Τούμπα, από τον Κωνσταντίνου και τη Μαγδαληνή. Το «σήμα κατατεθέν» του το κόκκινο φουλάρι ήταν μια παλιά συνήθεια από τα σχολικά του χρόνια που έπρεπε να φοράει λευκό φουλάρι. Συμμετείχε σε 4 μπάντες: Golden Boys [που διαλύθηκαν όταν πήγαν 2 μέλη στρατό], Fratelli, The Olympians και Μακεδονομάχοι όλα με αγγλικούς στίχους παίζοντας Rock - Rock & Roll. Αργότερα όμως στην Αμερική έγινε ένα περιστατικό. Κάποιος του ζήτησε να παίξει ένα ελληνικό τραγούδι αλλά δεν ήξερε κανένα! Αυτό του άλλαξε τη ζωή, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αγόρασε έναν μπαγλαμά και δεν άφησε ποτέ το όργανο από το χέρι του. Υπήρξε καλλιτέχνης με επιρροή του είδους του έντεχνου, έντεχνου λαϊκού και ροκ. Δημιούργησε άλλες δύο μπάντες, την "Ταχεία Θεσσαλονίκης" και την "Λοξή Φάλαγγα" για να σεργιανάει την Ελλάδα. Έφυγε χτυπημένος από τον καρκίνο στις 17 Απριλίου 2011 αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό. 

Στη ρωγμή του χρόνου
http://www.youtube.com/watch?v=B9GIeee42no
Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Εκτέλεση: Μανώλης Ρασούλης - Νίκος Παπάζογλου
Άλλες Εκτελέσεις: Χαρά Αργυροπούλου

"πόσο άλλαξαν τα πράγματα μέσα σε 2-3 δεκαετίες... πίσω τους το υφαντό τοίχου...το δωμάτιο ένα μικρό κρεβατάκι και ένα κομοδίνο και ένα τραπεζάκι. τώρα πρέπει να έχουμε στο δωμάτιό μας ερκοντίσιον.. τηλεόραση... κομπιούτερ.. ιντερνετ.. υπέρδιπλο κρεββάτι... και και και και... όμως είμαστε πολύ πιο φτωχοί από αυτούς. με μια κιθάρα και τραγούδι περνάγανε καλά...τωρα ψάχνουμε να βρο'υμε ευτυχία αλλά.. μπαααα " lefterhsk
Αύγουστος

Εγώ δεν είμαι ποιητής 
http://www.youtube.com/watch?v=t_6Cdc5YGs8
Στίχοι: Λάζαρος Ανδρέου
Μουσική-Εκτέλεση: Νίκος Παπάζογλου

2 σχόλια:

  1. Νίκος Παπάζογλου (Θεσσαλονίκη 20 Μαρτίου 1948 - 17 Απριλίου 2011) μουσικός, ερμηνευτής και δισκογραφικός παραγωγός.

    Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 περνώντας από τους Olympians και τους Zealot. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τους Διονύση Σαββόπουλο, Μανώλη Ρασούλη και Νίκο Ξυδάκη. Έγινε ευρέως γνωστός με το δίσκο του Μανώλη Ρασούλη, Η εκδίκηση της γυφτιάς.

    Τραγούδια του τραγούδησαν πολλοί μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές και επίσης στήριξε αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιό του, το Αγροτικόν, στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Παπάζογλου συμμετείχε σε πολλούς δίσκους που δημιουργήθηκαν σε αυτό το στούντιο, ως παραγωγός, ηχολήπτης, ενορχηστρωτής και μουσικός.

    Όλες οι δουλειές του έχουν ηχογραφηθεί στο ‘’ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ’’ με την ετικέτα “Στρόγγυλοι δίσκοι”! Άξιες αναφοράς είναι και οι συνεργασίες του (στις περισσότερες είχε την επιμέλεια) με το Μανώλη Λιδάκη, τη Γλυκερία, τη Χορωδία Αιγαίου, τη Σαραγούδα Γιασεμή, τους Παλαιολόγους, το Λουδοβίκο των Ανωγείων, τη Νένα Βενετσάνου, τη Λιζέτα Καλημέρη, την Κατερίνα Σιαπάντα, τη Όλγα Δεραινίτη κ.α…

    Συνήθως επισκέπτεται ξεχασμένες από τους πολλούς περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα για πραγματική διασκέδαση σε ανθρώπους που ζουν μακριά από τις μεγαλουπόλεις. Το αποτέλεσμα των εμφανίσεων είναι πάντα το ίδιο. Σε όποιο χώρο και αν επιλέξει να εμφανιστεί δημιουργείται το αδιαχώρητο και ο κόσμος δείχνει την αγάπη του για το γνήσιο τραγούδι! Αποφεύγει να εμφανίζεται στην τηλεόραση και δεν δίνει συνεντεύξεις χωρίς ουσιαστικό λόγο…!
    Λίγοι καλλιτέχνες δείχνουν στη μουσική το σεβασμό με τον οποίο εκφράζεται ο Παπάζογλου. Ψύχραιμη, ήρεμη και ουσιώδης προσωπικότητα, πρότυπο και δάσκαλος (χαρακτηρισμούς τους οποίους ο ίδιος δεν πολυσυμπαθεί) για πολλούς νεότερους που θέλησαν να βαδίσουν στα χνάρια του…!

    Η φωνή του είναι προικισμένη με ιδιαίτερη χαρακτηριστική χροιά. Βαθύς λυγμός το άκουσμά της, τραγουδοποιός που νιώθει ό,τι με μελωδία ξεστομίζει. Η πορεία και το ύφος του πιστοποιούν όχι απλά τη γνησιότητά του, αλλα μας μαθαίνουν πως τα τραγούδια που είναι αληθινά, αγγίζουν την ψυχή μας χωρίς επεξεργασία και υστερίες!

    Μέχρι και τον θάνατο του ζούσε έξω από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα μεγάλο κτήμα κάπου ανάμεσα στο Πανόραμα και τη Θέρμη, με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά. Μιλούσε με τα άλογά του, φρόντιζε τα λουλούδια του και κατέγραφε όπου πήγαινε παραδοσιακά τραγούδια. Έπινε μόνο με καλούς φίλους, χαμογελούσε, έγραφε τραγούδια που μιλάνε για πράγματα απλά και αληθινά που αφορούν όλους μας. Αποχωριζόταν την πόλη του μονάχα όταν συνοδοιπορούσε με τη “Λοξή Φάλαγγα” για να μας χαρίζει τις καλοκαιρινές ανά την Ελλάδα συναυλίες του!!!

    Ο Νίκος Παπάζογλου έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 17 Απριλίου του 2011 σε ηλικία 63 ετών και άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, ενώ μία εβδομάδα πριν είχε βγει από το νοσοκομείο όπου έκανε χημειοθεραπείες.

    Πηγή mousikorama.gr

    Δισκογραφία
    (1987) Η εκδίκηση της γυφτιάς
    (1979) Τα δήθεν
    (1984) Χαράτσι
    (1986) Μέσω Νεφών
    (1990) Σύνεργα
    (1991) Επιτόπιος ηχογράφησις στο θέατρο του Λυκαβηττού
    (1995) Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα
    (2005) Μάισσα Σελήνη
    (2008) ανθολογία
    (2009) Ήμουν κι εγώ εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δεν είμαι ποιητής - 1995

    Εγώ δεν είμαι ποιητής είμαι στιχάκι
    είμαι στιχάκι της στιγμής
    πάνω σε τοίχο φυλακής
    και σε παγκάκι

    Με τραγουδάνε οι τρελοί και οι αλήτες
    καταραμένη είμαι φυλή
    με μιαν εξόριστη ψυχή
    σ’ άλλους πλανήτες

    Εγώ δεν είμαι ποιητής
    είμ’ ο λυγμός του
    είμαι ένας δείπνος μυστικός
    δίπλα ο Ιούδας κλαίει σκυφτός
    κι είμ’ αδερφός του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες