15/10/13

Λιζέτα Καλημέρη

Η Λιζέτα Καλημέρη (Κανατά) γεννήθηκε «μία ωραία άνοιξη», την ένατη μέρα του Μαΐου του 1969, στη Θεσσαλονίκη. Μεγαλωμένη σε ένα περιβάλλον με πολλά ακούσματα λαϊκού, παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού, το ίδιο το τραγούδι μπήκε φυσικά και τυχαία στη ζωή της, παράλληλα με τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. Από μικρή έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε – παρέα με τη μεγάλη της αδερφή, ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΝΑ – ενώ αργότερα άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικούς χώρους της Θεσσαλονίκης τραγουδώντας αγαπημένα της τραγούδια. Πρώτη επαφή με το μικρόφωνο, στην Καστοριά, τον χειμώνα του '88 σ' ένα μικρό υπόγειο μαγαζάκι, το «Απρόοπτο». Μανώλης Ρασούλης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπουργός, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Νίκος Ξυδάκης, Μαριώ, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Μητσιάς, Μανώλης Λιδάκης, Ελένη Βιτάλη, Χάρις Αλεξίου, ορισμένοι από τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε, κυρίως επί σκηνής.  

Τάκης Καλογερόπουλος, Λεξικό της Ελληνικής μουσικής

Τα τσιγάρα
www.youtube.com/watch?v=wvO3TEgtO9E
Στίχιοι-Μουσική: Ορφέας Περίδης
Εκτέλεση: Λιζέτα Καλημέρη


Μανάκι μου
http://www.youtube.com/watch?v=MOvwmphM090
Αγνώστου (Περιοχή: Μικρά Ασία - Ιωνία )
Εκτέλεση: Λιζετα Καλημέρη
Άλλες Εκτελέσεις: Μαρίκα Παπαγκίκα (1919)

3 σχόλια:

  1. Λιζέτα Κανατά (Θεσ/νίκη 9/5/1969)

    Το 1994 κυκλοφορεί ο 1ος προσωπικός της δίσκος, «ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ», σε μουσική Γιώργου Καζαντζή. Ένας δίσκος που την έκανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα σαν μια πολλά υποσχόμενη νέα φωνή. Είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Καζαντζής χρησιμοποιεί λαϊκούς δρόμους και όργανα σε τραγούδια τα οποία συνταίριαξαν με τις εξαιρετικά ζεστές, ιδανικές, ερμηνείες της Λιζέτας. Με τον τρόπο αυτό, καθώς και με τη βοήθεια σημαντικών μουσικών, ο συνθέτης καταφέρνει να στήσει έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δίσκους της νέας μουσικής σκηνής.

    Το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος «ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΔΟΣ ΜΟΥΣΗΣ ΕΡΑΣΤΑΙ» με τραγούδια των Καφέ Αμάν, όπου η Λιζέτα τραγουδάει από κοινού με την ρεμπέτισσα Μαριώ. Τα Καφέ Αμάν αποτελούσαν τόπο αρμονικής συνύπαρξης μιας σειράς μουσικών ιδιωμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πάλκο τους συναντιούνται, από την πρώτη στιγμή, τα τραγούδια όλων σχεδόν των συγγενικών λαϊκών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου, από τα εγχώρια κλέφτικα και ηπειρώτικα δημοτικά, ως τους αράπικους χορούς, κι από τα βλάχικα και τα γκέκικα, ως τα ζεϊμπέκικα, τα τσιφτετέλια και τους αμανέδες... Σε αντίθεση με τα Καφέ Σαντάν, εξέφραζαν τη μουσική συνάφεια των Ελλήνων με τις μουσικές της Ανατολής. Η Μαριώ, η Λιζέτα Καλημέρη και μια μικρή ομάδα μουσικών κατορθώνουν να αρθρώσουν τους αυθεντικούς ήχους μιας γνήσιας λαϊκής παράδοσης που εξαφανίζεται μαζί με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του περιθωρίου.

    Το 1997 (Δεκέμβριος) κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος, «ΖΩΗ ΛΑΘΡΑΙΑ», σε μουσική Μιχάλη Χανιώτη και ενορχήστρωση του Κώστα Θεοδώρου, απ' όπου ξεχωρίζουν τα τραγούδια «Δυόσμος και Κανέλλα» (πρώτο δείγμα και του στιχουργικού ταλέντου της ερμηνεύτριας) και «Παραβάτες» σε στίχους Θανάση Παπακωνσταντίνου. Μία μουσική κατάθεση που επιβεβαιώνει και διευρύνει τις θετικές μαρτυρίες που είχε αφήσει η πρώτη.
    Παράλληλα συμμετέχει στο δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων «ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ» με τα τραγούδια «Σαλώμη» μαζί με το Σωκράτη Μάλαμα και «Δώδεκα τα Όχι». Τον ίδιο χειμώνα εμφανίζεται στη «Σφεντόνα» μαζί με τον Ορφέα Περίδη. Το 1998 συμμετέχει στο δίσκο του Θωμά Κοροβίνη «ΤΑΚΙΜΙΑ» ερμηνεύοντας το τραγούδι «Θα περιμένω» και στον δίσκο του Θωμά Πέτρου «ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ» με το τραγούδι «Αλλιώτικη Πυθία». Τον Μάρτιο του 1999 συμμετέχει στο δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων «ΤΟ ΟΧΙ ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑΙ» ερμηνεύοντας το τραγούδι «Η Χαρτορίχτρα» και ένα παραδοσιακό κρητικό σε διασκευή του Λουδοβίκου, «Μάνα και Γιος».
    Τον Μάιο του 1999 εμφανίζεται με τη Μαριώ στο Βερολίνο στην αίθουσα «Haus der Kulturen der Welt», όπου παρουσιάζουν τραγούδια των Καφέ Αμάν στο γερμανικό κοινό και το καλοκαίρι συμμετέχει στις συναυλίες του Λουδοβίκου των Ανωγείων και του Μανώλη Λιδάκη.

    Τον Φεβρουάριο του 2000 εμφανίζεται μαζί με τον Μανώλη Λιδάκη και τον Ανδρέα Καρακότα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το καλοκαίρι του 2000 συμμετέχει στις συναυλίες του Λουδοβίκου τον Ανωγείων και στον δίσκο «ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ», ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις για τον θρύλο του Ερωτόκριτου. Μία μουσική πρόταση που παντρεύει αρμονικά το χθες με το σήμερα. «Όσο στερεύγομαι» και «Ο όρκος της Αρετής», τα δύο τραγούδια σε μουσική του Λουδοβίκου που ερμηνεύει η Λιζέτα σ' αυτό το δίσκο.

    Επίσης συμμετέχει στο «18 TRIBUTE ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ», έναν δίσκο με επανεκτελέσεις 18 τραγουδιών του συνθέτη, όπου ερμηνεύει το «Πέραμα», καθώς και το τραγούδι «Μαλαματένια Λόγια» μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Δημήτρη Υφαντή. Με το τραγούδι «Οι τρεις ανθοί» κάνει αισθητή την παρουσία της στον δίσκο «ΒΡΑΧΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ» του Θανάση Παπακωνσταντίνου.
    Το 2000 (Δεκέμβριος) κυκλοφορεί ο δίσκος «Ο ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ», μία συλλογή που συνοψίζει τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της ερμηνεύτριας. Η ιδιαιτερότητα του δίσκου είναι ότι περιλαμβάνει πολλές από τις χαρακτηριστικές συμμετοχές της – δυσεύρετες ορισμένες φορές – σε δίσκους διάφορων καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών των τραγουδιών και ένα καινούριο του Χρίστου Τσιαμούλη, «Ο ανθός της λίμνης», από την ομώνυμη ταινία του Σταμάτη Τσαρουχά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχές του 2001 θα βρεθεί μαζί με την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Παυλίδη και τον Νίκο Ξύδη στην Αθήνα στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο». Προηγουμένως είχε εμφανιστεί στο «Σπίτι Τέχνης» με τους: Ηλία Λιούγκο, Ανδρέα Καρακότα, Καίτη Κουλλιά. Την άνοιξη θα συμμετάσχει σε συναυλίες με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

    Το τραγούδι «Σεχραζάτ» ερμηνεύει στον δίσκο του Νίκου Κυπουργού «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ». Το φθινόπωρο του 2001 εμφανίζεται στις συναυλίες του Λουδοβίκου των Ανωγείων, στις μουσικές παραστάσεις του Νίκου Κυπουργού, καθώς και στις συναυλίες του Χρίστου Τσιαμούλη με τον Τούρκο δεξιοτέχνη στο κανονάκι Χαλίλ Καραντουμάν. Επίσης συμμετέχει στο δίσκο του συγκροτήματος Ομαδική Απόδραση, «CARTOON», ερμηνεύοντας το τραγούδι «Ξωτικά».

    Από Δεκέμβριο του 2001 μέχρι Μάρτιο του 2002 εμφανίζεται μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τους Αnemos στο Cine Κεραμεικός. Στο δίσκο της Χαρούλας Αλεξίου «ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ» ερμηνεύει το «Καράβι» του Γιώργου Ζαμπέτα. Επίσης συμμετέχει στον δίσκο του Νότη Μαυρουδή «ΣΤΗΝ ΗΧΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» με τα τραγούδια «Παραμύθι» και «Όταν νυχτώνει», ενώ στον ανέκδοτο ακόμα δίσκο του Γιώργου Μιχαήλ «ΤΗΣ ΓΗΣ Ο ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ» ερμηνεύει το τραγούδι «Ο πιο μεγάλος μου καημός» και μαζί με τον Γιώργο Μιχαήλ το «Κουρδιστό αηδόνι».
    Το καλοκαίρι του 2002 συμμετέχει στην καλοκαιρινή περιοδεία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, καθώς και στην όπερα του Νίκου Κυπουργού «Ο Διγενής Ακρίτας και η Βασίλισσα των Αμαζόνων» στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου. Το χειμώνα του 2002 εμφανίζεται μόνη της – για πρώτη φορά – στο Χαμάμ. Επίσης συγκεντρώνει υλικό για έναν καινούριο δίσκο σε μουσική του Θωμά Πέτρου, μία εργασία που δεν ευοδώθηκε τελικά.

    Στις αρχές του 2003 συμμετέχει στον όγδοο προσωπικό δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ» ερμηνεύοντας τα τραγούδια, «Φύλλο χρυσό» και «Ο θρήνος της Αρετούσας». Τον Μάρτιο του 2003 συμμετέχει μαζί με τους Σαβίνα Γιαννάτου, Χρόνη Αηδονίδη, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δώρο Δημοσθένους, Νicola Floki στην παράσταση «Κηποθέατρο» του Νίκου Κυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης τον Ιούνιο του 2003 συμμετέχει στον δίσκο «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ» σε μουσική Τάσου Γκρούς ερμηνεύοντας ένα «Νανούρισμα». Ο δίσκος συνοδεύει ένα βιβλίο παραμυθιών «για μικρά και μεγάλα παιδιά...» της Ανθούλας Αθανασιάδου με τίτλο «Τα δώρα της Πανδώρας».

    Το 2004 έρχεται η «ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΣΚΟΠΙΑ», έπειτα από μία διαδρομή δέκα χρόνων και αρκετών δισκογραφικών συμμετοχών, η Λιζέτα Καλημέρη μετρά τον τρίτο προσωπικό της δίσκο, αυτή τη φορά με τη φροντίδα του Χρίστου Τσιαμούλη και της δισκογραφικής εταιρείας Libra, στο έμψυχο δυναμικό της οποίας συγκαταλέγεται πλέον και η Λιζέτα. Τους στίχους τεσσάρων τραγουδιών υπογράφει η ίδια η ερμηνεύτρια..

    Το 2005 (Δεκέμβριος) κυκλοφορεί ο δίσκος «ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ» σε μουσική Μιχάλη Χανιώτη. Πρόκειται για έναν δίσκο που περιέχει καθαρόαιμα λαϊκότροπα τραγούδια και ετοίμαζε εδώ και καιρό η Λιζέτα Καλημέρη μαζί με τον Μιχάλη Χανιώτη με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν στη δημιουργία του δίσκου «Ζωή λαθραία».
    Μέσα στο 2006 κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του μουσικού περιοδικού «Μονογραφίες», αφιερωμένο στον Νίκο Ξυλούρη, όπου η Λιζέτα συμμετέχει με ένα κείμενο γραμμένο για τον «Αρχάγγελο», αλλά και με μία διασκευή του τραγουδιού «Τη μάνα μου την αγαπώ» στον ένθετο δίσκο του περιοδικού. Επίσης δανείζει τους στίχους της για το τραγούδι «Το μυστικό» σε μουσική Dasho Kurti και ερμηνεία Ελένης Βιτάλη. Ακόμη συμμετέχει στον δίσκο της Κριστέλλας Δημητρίου «ΣΑΠΦΩ, ΚΑΒΑΦΗΣ» ερμηνεύοντας μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφούς: «Έρος», «Στάθι κάντα φίλος - Ήλθες», «Όνοιρε μέλαινα», «Άδωνις», καθώς και στον δίσκο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ. ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΡΥΓΟΝΙ» των κρητικών μουσικών Μαστοράκη, Λιαπάκη, Πανταζή, ερμηνεύοντας το ποίημα «Μοιρολόι» του Παπαδιαμάντη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 2006 (Δεκέμβριος) κυκλοφορεί ο δίσκος, «ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΑ», σε μουσική Αντώνη Απέργη με τη συμμετοχή της Λιζέτας Καλημέρη και του Κώστα Παυλίδη που μοιράζονται τα τραγούδια του δίσκου. Μετά τη συνεργασία του Αντώνη Απέργη με τη Λιζέτα στον «ΙΚΑΡΟ» (όπου ερμηνεύει το μοναδικό τραγούδι του δίσκου), ο Απέργης γράφει ένα νέο δίσκο μόνο με τραγούδια για τη Λιζέτα, αλλά και τον σταθερό του συνεργάτη Κώστα Παυλίδη. Δώδεκα τραγούδια κι ένα ορχηστρικό συνθέτουν μια «Νύχτα με αστέρια». Μουσική που έχει γίνει με πάθος και δημιουργικό ταλέντο, όπου ο ήχος της Ανατολής – πάντα καθοριστικός στη μουσική του Απέργη – αλλά και οι ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις του μπλέκονται ιδανικά με τις ζεστές ερμηνείες της Λιζέτας Καλημέρη και του Κώστα Παυλίδη.
    Οι ζωντανές εμφανίσεις της (2006/2007) συνεχίζονται σε διάφορες μουσικές παραστάσεις. Εμφανίζεται με τον Μανώλη Ρασούλη και τον Παντελή Θεοχαρίδη στο Οξυγόνο, με τη Μάρθα Φριντζήλα στις Μουσικές Σκιές κ.α., σε συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Νίκου Μαμαγκάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων στο Gazarte, με την Κριστέλλα Δημητρίου και τον Σπύρο Σακκά στο Θέατρο Τέχνης, με τον Θοδωρή Κοτεπάνο, με τον Γιάννη Μήτση και τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σόλο στο Πλατώ.

    Συμμετέχει, μέσα στο 2007, στον δίσκο «ΔΩΔΕΚΑΟΡΤΟ» του Χρίστου Τσιαμούλη υπογράφοντας τους στίχους του τραγουδιού «Το τραύμα», στον δίσκο του Νίκου Γεωργάκη «ΑΝΑΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ» ερμηνεύοντας τα τραγούδια «Ανάσα καλοκαιριού», «Κοίτα τους», «Περπατώ μονάχος», καθώς και στον δίσκο του Νίκου Μαμαγκάκη «ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ (Η ΣΕΙΡΑ)» με τα τραγούδια «Θητεία προσμονής» και «Ζεϊμπέκικο».
    Τον χώρο του Πυρήνα για να ξεκινήσει την χειμερινή της σεζόν (2008) στην Αθήνα, κάνοντας μια μουσική διαδρομή σε όλη την προσωπική δισκογραφία της, ερμηνεύοντας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τραγούδια από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο της δίσκο και χαρίζοντας ατμοσφαιρικές βραδιές, γεμάτες μουσικές συγκινήσεις, ενώ συνεχίζει με μία αναμενόμενη από καιρό συνεργασία... Τρεις παλιοί κι αγαπημένοι φίλοι, τρεις καλλιτέχνες που εκπέμπουν το ίδιο συναίσθημα. Εκείνος γράφει και τραγουδάει, εκείνες τραγουδούν και μαγεύουν το κοινό με τις ερμηνείες τους. Η Λιζέτα Καλημέρη, η Μελίνα Κανά και ο Ορφέας Περίδης παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια πολυαγαπημένα από το σύνολο της δισκογραφίας τους. Θα ξεκινήσουν τέλη Ιανουαρίου από την Βάρδια στη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσους σταθμούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και έπειτα θα εμφανιστούν στο Σταυρό του Νότου στην Αθήνα.

    Το 2008 ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης της εμπιστεύεται τα 13 τραγούδια του δίσκου «ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ...είμαι τρελή να σ' αγαπώ...». Ο δίσκος, απαρτίζεται απο τέσσερα τραγούδια της Αθηνάς Καραταράκη, ένα τραγούδι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ένα της Βικτώριας Μακρή, ένα απο την Παλατινή ανθολογία, τρία νέα του F. G. Lorca σε μετάφραση Ξενοφών Κοκκόλη και τρία της Μαρίας Πολυδούρη.

    Πηγές: musipedia.gr/
    Τάκης Καλογερόπουλος, Λεξικό της Ελληνικής μουσικής, εκδόσεις Γιαλλελή, 2001

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες