19/10/13

Σωτηρία Λεονάρδου

Ηθοποιός, τραγουδίστρια, σεναριογράφος και συγγραφέας

Το 1983 η Σωτηρία Λεονάρδου θα παίξει έναν από τους κύριους ρόλους στην βιογραφική ταινία του Κώστα Φέρρη για τη ζωή της Μαρίκας Νίνου "Ρεμπέτικο" και ανάμεσα στα άλλα βραβεία της σειράς θα πάρει και το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου ενώ μαζί με τον Φέρρη η Λεονάρδου συνυπογράφει και σενάριο της ταινίας. Στη συνέχεια θα παίξει σε άλλες τέσσερεις ταινίες που δεν θα είχαν την ίδια επιτυχία και έτσι θα ασχοληθεί με τη τηλεόραση, το θέατρο αλλά και το τραγούδι δίπλα στο Νικόλα Άσιμο. Η Λεονάρδου που είχε πάρει μαθήματα στην Ιταλία κοντά στον σπουδαίο Πολωνό σκηνοθέτη Jerzy Grotowski, θα παρακολουθήσει σεμινάριο Ινδικού θεάτρου Κατάκαλι στην Ινδία και «αφρικάνικη τελετουργική μαγεία στο θέατρο» στη Νότιο Αφρική (Ζιμπάμπουε), όπου θα ζήσει εκεί από το 1989 ως το 1994. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα θα παίξει στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ακρόπολη" ενώ θα αρχίσει να κτίζει και τη δική της προσωπική δισκογραφία ενώ θα συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης και ο Ξαρχάκος αλλά και πιο νέους και ταλαντούχους συνθέτες και στιχουργούς. Ασχολούμενη είτε με την υποκριτική είτε με το τραγούδι θα αριστεύει ενώ θα γράψει και το πρώτο -αλλά και μοναδικό της- βιβλίο με τίτλο "Πίσω από το πέπλο μυστηρίου" όπου μια γυναίκα ταξιδεύει στην Αφρική αναζητώντας μια χαμένη φυλή, έναν χαμένο φίλο και τις βαθιές ρίζες της ύπαρξής της.

Η Σωτηρία Λεονάρδου τα τελευταία χρόνια πάλευε με σπάνια ασθένεια η οποία την είχε καθηλώσει στο κρεβάτι. Έφυγε από τη ζωή στις 9 Νοεμβρίου 2019.

Δεν έχω χρόνο μάτια μου
http://www.youtube.com/watch?v=7IU_gIs7AwY
Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Πρώτη Εκτέλεση: Σωτηρία Λεονάρδου



Είμαι τυχερός
http://www.youtube.com/watch?v=mHMSI2Az1io
Η Σωτηρία Λεονάρδου μαζί με τους Βασίλη Γισδάκη και Στέλιο Μποτωνάκη ζωντανά στο Κύτταρο, ερμηνεύουν το κομμάτι, Είμαι Τυχερός, του Γιάννη Αγγελάκα-Τρύπες
Άλμπουμ: Sing City (Live Στο Κυτταρο) (2009)


Κτήνος
http://www.youtube.com/watch?v=dxpdE4wyHFU
Στίχοι: Ισαάκ Σούσης
Μουσική: Μίνωας Μάτσας
Πρώτη Εκτέλεση: Σωτηρία Λεονάρδου



Η ζωή της Μαρίκας Νίνου ενέπνευσε το σενάριο για την ταινία του Κώστα Φέρρη, Ρεμπέτικο. Η Λεονάρδου έγινε αρχικά γνωστή από τη συμμετοχή της στην συγκεκριμένη ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε αλλά και συμμετείχε σε βάθος, στη συγγραφή του σεναρίου. Ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και στις κασέτες του Νικόλα Άσιμου (Παράνομη κασέτα Νο.000008 και Το φανάρι του Διογένη). 

3 σχόλια:

  1. Απόσπασματα από συνέντευξη της Σωτηρίας Λεονάρδου στο blog Άσματα και Μιάσματα, http://bosko-hippydippy.blogspot.com/2009/01/blog-post_03.html

    "Η ταύτιση μου με λαϊκή τραγουδίστρια έγινε από την ταινία, εγώ ρεμπέτικα και λαϊκά δεν έλεγα ποτέ! Εντάξει, θα πω τρία – τέσσερα στο ρεπερτόριο μου σαν αναφορά, επειδή μου αρέσει πραγματικά το ρεμπέτικο τραγούδι. Δεν μου αρέσει όμως η μιζέρια που βγάζουν κάποιοι όταν το τραγουδάνε. Είναι δική μου άποψη αυτή! Σας λέω, επειδή ήμουν πολύ πειστική στην ταινία και συγκίνησα κόσμο, νόμιζαν ότι κι η δική μου ζωή ήταν έτσι, ένα ρεμπέτικο δράμα!"

    -Ρεμπέτικο δράμα μπορεί να μην ήταν, αλλά rock σίγουρα! Δεν έχω γνωρίσει πολλούς καλλιτέχνες που πάνω στο πικ τους, με ένα βραβείο στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, να τα παρατάνε όλα και να την κάνουν κατά Ζιμπάμπουε μεριά!

    "Ούτε rock, ούτε κροκ, που έλεγε κι ο Νικόλας! Είναι η δική μου προσωπική πορεία! Καλό θα ήταν οι προσωπικές πορείες του καθενός να μη μπαίνουν σε ταμπελίτσες, διότι είναι ο δρόμος του και στο δρόμο του αντιμετωπίζει τα πάντα ο κάθε άνθρωπος. Μόνον έτσι μαθαίνει τι είναι δρόμος τελικά και πώς να συμμετέχει στη ζωή, να μην είναι ένα άτομο αφημένο στις καταστάσεις της μοίρας του. Μαθαίνει να γίνεται ένας υπεύθυνος άνθρωπος, ο οποίος παίρνει το ρίσκο του!"

    -Τελικά, θα μου πείτε τι ήταν αυτό που σας έστειλε στην Αφρική για μεγάλο χρονικό διάστημα;

    "Αν δεν τα βροντούσα χάμω να φύγω στη Ζιμπάμπουε, ίσως κι εγώ να είχα αυτοκτονήσει! Ήταν μια εποχή πολύ ζόρικη για ανθρώπους με ευαισθησίες και οραματισμούς. Δε βλέπαμε να έρχεται ένα ωραίο μέλλον, αλλά μία κατάσταση σαν κι αυτήν ακριβώς που ζούμε τώρα. Τρομοκρατία οικονομικής φύσης συνεχώς! Εκεί εγκαθίσταται η τρομοκρατία, στη σχέση μας με το χρήμα. Όλη η ζωή έχει γίνει μόνο το πώς θα βγάλουμε χαρτί για να πληρώσουμε άλλα χαρτιά. Απίστευτο, διότι χάσαμε την ανθρωπιά και τα ιδανικά, τις ιδιότητες που οφείλει να έχει κάθε ζωντανός άνθρωπος, μεταβαλλόμενοι οι ίδιοι σε ανθρώπους – σκιές!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γισδάκης Βασίλης

    Ο τελευταίος τραγουδιστής του Μάνου Χατζιδάκι. Σπουδές κλασικής κιθάρας και θεωρητικών. Μαθήματα φωνητικής με τον Γιώργο Σαμαρτζή και συμμετοχή στο «Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης» του Σπύρου Σακκά.

    Το 1989 γνωρίζει το Μάνο Χατζιδάκι που τον πρωτοπαρουσιάζει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στη συναυλία του «Σείριου» στο θέατρο Παλάς. Από το 1989 έως το 1993 συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες του συνθέτη, τραγουδώντας υπό τη διεύθυνσή του. Συμμετείχε, επίσης σε όλες τις συναυλίες του «Σείριου».
    Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο, σε προγράμματα όπως «Αφιέρωμα στους Beatles», «Μπαλάντες», «Τραγούδια του Αιγαίου», με το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις», με τη «Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου», με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Ηλία Λιούγκο, Γ.Ανδρεάτο, Ε. Πασπαλά, σε ρεσιτάλ με τη Ντόρα Μπακοπούλου, όπως και με τους Μίλτο Λογιάδη – Σαβίνα Γιαννάτου. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Σπύρο Σακκά και τη Νατάσσα Ζούκα στη χοροθεατρική παράσταση Τα παραμύθια του κόσμου, με το συγκρότημα Ομαδική Απόδραση ως τραγουδιστής και συνδημιουργός, με το Νότη Μαυρουδή, με το Λουδοβίκο των Ανωγείων, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη με τη Δήμητρα Γαλάνη. Με την Τατιάνα Λύγαρη και το «Τρένο στο Ρουφ» έχει συνεργαστεί στη μουσικοποιητική παράσταση Θέλετε δέντρ’ ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε που παίχτηκε στο μουσικό βαγόνι Orient Express της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου.
    Σπουδές τραγουδιού, κλασικής κιθάρας και θεωρητικών. Συμμετοχή στο «Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης» του Σπύρου Σακκά. Το 1989 γνωρίζει τον Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος τον πρωτοπαρουσιάζει τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους στη συναυλία του ‘Σείριου’ στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ ερμηνεύοντας τρία ανέκδοτα τραγούδια από τον κινηματογράφο σε στίχους του Άρη Δαβαράκη. Από το 1989 συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες του συνθέτη, τραγουδώντας υπό τη διεύθυνση του. έχει συνεργαστεί με: με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο, σε προγράμματα όπως «Αφιέρωμα στους BEATLES», «Μπαλάντες», «Τραγούδια του Αιγαίου» – με το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις» – με την «Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης» – με σημαντικούς τραγουδιστές, όπως Μαρία Φαραντούρη, Μανόλη Μητσιά, Σαββίνα Γιαννάτου, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Ελλη Πασπαλά, κ.α. – με τον Σπύρο Σακκά και τη Νατάσσα Ζούκα στη χοροθεατρική παράσταση «Τα παραμύθια του κόσμου» – συμμετοχή σε αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας το έργο Μαουτχάουζεν. – «Θέλετε δεντρ’ ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε» μουσική παράσταση της Τατιάνας Λύγαρη στη μουσική σκηνή – θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ». – με το συγκρότημα Ομαδική Απόδραση ως συνθέτης και τραγουδιστής. _ με τους: Νότη Μαυρουδή, Λουδοβίκο των Ανωγείων ,Ηλία Λιούγκο, Μιχάλη Τρανουδάκη, Μιχάλη Γρηγορίου. κ.α. _με τραγουδοποιούς και τραγουδιστές της νεότερης γενιάς Στέλιο Μποτονάκη Μαρια Λούκα, (σε αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο), Γιώργη Χριστοδούλου, Μακρινά Ξαδέρφια, Καίτη Κουλιά. κ.α

    http://mousikorama.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπατωνάκης Στέλιος

    Ο τραγουδοποιός Στέλιος Μποτωνάκης έκανε την εμφάνιση του στην ελληνική μουσική πραγματικότητα το Μάιο του 2003 με τη δισκογραφική δουλειά « Έξω απ' το χρόνο» που κυκλοφόρησε από τη Universal.

    Ο μουσικός τύπος έγραψε τότε πως το «Έξω απ' το χρόνο» ήταν μια από τις πέντε καλύτερες μουσικές προτάσεις της τελευταίας δεκαετίας κι αυτό ήταν μια κριτική που στις μέρες μας δεν γράφεται εύκολα για έναν καλλιτέχνη, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι πρωτοεμφανιζόμενος τραγουδοποιός και η κριτική αφορά το σύνολο του: τους στίχους του, τη μουσική του και την ερμηνεία του.

    Όμως ο Στέλιος Μποτωνάκης δεν αρκέστηκε στις πολύ καλές κριτικές. Έχοντας μέσα του έντονο το στοιχείο της ανατροπής - πράγμα που διαπιστώνει κανείς ακούγοντας τα τραγούδια του - έκανε ο ίδιος μια μουσική αντιπρόταση που είναι πολύ απλά ένας καινούργιος δίσκος.

    Ο καινούργιος δίσκος του Στέλιου Μποτωνάκη με τίτλο «Πρόσωπα» κυκλοφορεί αρχές Ιουνίου του 2006 από την ανεξάρτητη εταιρεία X.art.ici και περιέχει 11 τραγούδια σε μουσική και στίχους του ίδιου ενώ σε 4 τραγούδια τους στίχους υπόγραφει ο Ξενοφών Ζαβός. Τις ενορχηστρώσεις έκαναν ο Γιάννης Στεργίου,ο Σταύρος Λάντσιας και ο Μιχάλης Καπούλας.

    Η ερμηνεία του Στέλιου Μποτωνάκη είναι ιδιαίτερη. Ερμηνεύοντας τα τραγούδια με τη βαθιά και αισθαντική φωνή του, περνά από τα σκοτεινά δρομάκια της ψυχής έχοντας όμως κατά νου εκείνα τα διαλείμματα φωτός που οδηγούν τόσο τον ίδιο, όσο και τον ακροατή σε μια προσωπική κάθαρση.

    Με ύφος ροκ και έντεχνο παράλληλα, με σύγχρονη και δυναμική ενορχηστρωτική άποψη, αποτελεί μια εκρηκτική - κυριολεκτικά - παρουσία που καθηλώνει το ακροατήριο, παντρεύοντας τον σύγχρονο ήχο με τον παλιό, δημιουργώντας έτσι ένα μουσικό υπόβαθρο που αναδεικνύει, χωρίς να κουκουλώνει, τόσο τα φωνητικά προσόντα του Στέλιου Μποτωνάκη (η βαθιά μπάσα φωνή του εκτείνεται δυναμικά μεν, αρμονικά δε καλύπτοντας ένα μεγάλο μουσικό εύρος), όσο τις σολιστικές ερμηνείες και τους ηλεκτρονικούς προγραμματισμούς των εξαίρετων μουσικών που τον περιβάλλουν.

    musiccorner.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες