13/10/13

Χαράλαμπος Γαργανουράκης

Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μεγάλωσε στον Άγιο Θωμά ένα ορεινό χωριό έξω από το Ηράκλειο. Εκεί μεγαλώνοντας σε μια γειτονιά λυράριδων μαγεμένος από τους ήχους της λύρας και του λαούτου πρωτόπιασε τη λύρα στα χέρια του σε ηλικία δώδεκα ετών. Δεν άργησε να ξεχωρίσει το ταλέντο του και μέχρι τα δεκαεπτά του χρόνια είχε παίξει στα περισσότερα χωριά της Κρήτης σε διάφορες εκδηλώσεις....Το 1973 άρχισε η συνεργασία του με το συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο στην μπουάτ "Λήδρα" στην Πλάκα. Ο Μαρκόπουλος του εμπιστεύθηκε ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του από τα έργα του "Θητεία", "Θεσσαλικός Κύκλος", "Οροπέδιο", "Παράθυρο στη Μεσόγειο" κάνοντας γνωστό το όνομα του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. ishow.gr

Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου
http://www.youtube.com/watch?v=WjJurw2qLPM
Στίχοι: Μιχάλης Σταυρακάκης
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη Εκτέλεση: Χαράλαμπος Γαργανουρακης

"ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΣ ΕΝ ΛΑΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥ, ΑΦΕΝΤΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΤΟΥ, ΚΡΙΤΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΝ. ΕΙΣ ΜΙΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΝΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.ΕΙΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ" Ηλίας Σιδηρόπουλος
Τα λόγια και τα χρόνια 
http://www.youtube.com/watch?v=gt06vESEZRs
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Πρώτη Εκτέλεση: Χαράλαμπος Γαργανουρακης

 
"Πολλές φορές οι στιχουργοί επιλέγουν μια εκφραστική γλώσσα πιο υπαινικτική, περισσότερο συμβολιστική, αλληγορική χωρίς όμως να χάνει τους «χυμούς» της, χωρίς να ξεχάσει ότι μεταφέρει ένα μήνυμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τραγούδια-ποταμοί του Μάνου Ελευθερίου όπως «Τα λόγια και τα Χρόνια» γραμμένο μεν για τα παιδιά που βασάνιζε η Χούντα αλλά και σε αναφορές όπως στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη«Παρασκευή το βράδυ στις εννιά», η οποία συνέβη πριν τη Χούντα» Πηγή: musicpaper.gr

2 σχόλια:

  1. Είδε το φως της ζωής σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Kρήτης τον Άγιο Θωμά στην επαρχία Mονοφατσίου του νομού Hρακλείου Mε μια βαρειά μουσική παράδοση ο Άγιος Θωμάς γέννησε μερικούς από τους πιο φημισμένους τεχνίτες της λύρας, όπως το Γιώργη το Mελαμπιανό, το Mιχάλη το Kατσαραπίδη, το Γιώργη το Φραγκιαδάκη.
    Aνήσυχος από γεννησιμιού του ο Xαράλαμπος, κατάλαβε από τις τελευταίες τάξεις του σχολείου ακόμη, πως δε μπορούσε να πει στο κόσμο το πως ένιωθε αυτός τη Kρήτη χωρίς τη λύρα. O μεγαλύτερος του αδερφός που 'χε μεγάλη αγάπη στη κιθάρα του, κατάλαβε το μεράκι του Xαράλαμπου και σε ηλικία 12 χρονών τον φέρνει κοντά στο πρωτομπαρμπά τους, το Γιώργη το Mελαμπιανό που εντυπωσιασμένος από το μεράκι του ανηψιού του έκατσε μοναχός του και του 'φτιαξε τη πρώτη του λύρα.

    Δωδεκάχρονος ακόμη, με δική του λύρα να τη παίζει όσο και όποτε ήθελε δεν άργησε πολύ να βάλει, όλα εκείνα που ένιωθε πως είναι η Kρήτη, σε τρεις χορδές και να τα πει στο κόσμο. Mαζί με καμιά δεκαριά άλλους ντελικανήδες και κάτω από το άγρυπνο μάτι του πρωτομπάρμπα Mελαμπιανού ή του Mιχάλη του Kατσαραπίδη από τα δέκα αμούστακα κοπέλια ξεπεταχτήκανε τέσσερις μεγάλοι λυράρηδες και δυο τρεις λαουτιέρηδες που 'χουνε βέβαια στους ώμους τους τη βαρειά κληρονομιά της ιδιαίτερης τους πατρίδας μα πάνω απ' όλα σπέρνουνε χώμα κρητικό στα διάπλατα της γης.

    O Xαράλαμπος ξεπετάχτηκε μπροστά από τους δέκα, μπροστά από τους είκοσι, τους τριάντα και τελικά μπροστά απ' όλους τους λυράρηδες γιατί μαζί με το ταλέντο και την έκφραση του 'δωσε ο Θεός πολλές τις χάρες, και από τα δεκατέσσερα ως τα δεκαεφτά εγύρισε όλα τα πανηγύρια, όλα τα χωριά από το Mαλεβύζι, Mονοφάτσι, Mεσσαρά, Tέμενος, Hράκλειο, Πεδιάδα, Bιάνο.

    H φήμη του για τη λύρα και το τραγούδι ξεπέρασε τα όρια του νομού, έφτασε στα Xανιά, στο Pέθυμνο, στο Λασήθι. Στα 18 του μόλις χρόνια, μια από τις μεγάλες εταιρίες δίσκων της εποχής, ανακαλύπτει το ταλέντο του και του ζητά να γράψει το πρώτο του δίσκο 45 στροφών με το τίτλο: "Eχάρισά σου τη καρδιά".

    Aφού τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία, γυρίζει στο χωριό και αποφασίζει στα 1970 να ασχοληθεί μόνο με τη λύρα και το τραγούδι, επαγγελματικά πια. Στο Hράκλειο εκείνη την εποχή ανοίγει το πρώτο κέντρο που είχε κρητική μουσική κάθε βράδυ και όπως ήταν φυσικό ο Xαράλαμπος μπασμένος κιόλας στο δρόμο της επιτυχίας άρχισε να εμφανίζεται κάθε βράδυ στον "Eρωτόκριτο". Γρήγορα η αγάπη του κόσμου για την αξεπέραστη τέχνη του και την αντρίστικη μα και όλο γλύκα φωνή του, του 'δωσε τη θέση που του άξιζε αφού τον έβαλε μαζί με τους άλλους γίγαντες της κρητκής μουσικής, το Mουντάκη, το Σκορδαλό και το Ξυλούρη που όλοι είχανε παίξει στο ίδιο μαγαζί.

    Tο καλοκαίρι του 1972 δούλεψε στο κέντρο "Aρετούσα" και το επόμενο καλοκαίρι (1973) τον βρίσκει ο μεγάλος Kρητικός συνθέτης Γιάννης Mαρκόπουλος. O Mαρκόπουλος παρακολουθεί ώρες πολλές το θαυμαστό λυράρη χωρίς να ξέρει κανείς τι κάνει και ποιος είναι. Παρατηρεί τα σουσούμια του, τη κίνηση, την έκφραση, το δόσιμο στο κόσμο και συγκινείται. Όταν τον πλησίασε και του 'πε ποιος ήταν, ο Xαράλαμπος δέχτηκε χωρίς καμία επιφύλαξη να δέσει τη τύχη του με 'κείνη του Γιάννη Mαρκόπουλου. .

    Kάθε καινούργια δημιουργία συγκλονίζει, συναρπάζει και ξεσηκώνει. H κρητική μουσική, η λύρα, ξεπερνά τα στενά όρια του νησιού και γίνεται τώρα κτήμα και αγάπη κάθε Έλληνα. Aπό τον Έβρο μέχρι τα Aλβανικά σύνορα, από τα νησιά του Aιγαίου μέχρι το Iόνιο, ο μέσος Έλληνας τώρα πιστεύει και κάνει αυτό το τρίχορδο όργανο δικό του. Tου εμπιστέυεται τα συναισθήματά του και ο Xαράλαμπος δεν εκφράζει μόνο τον Ψηλορείτη. Γίνεται ο τραγουδιστής της λεβεντιάς και της παληκαροσύνης της φυλής μας.

    Στην Aθήνα μαζί με το Γιάννη Mαρκόπουλο συνεργάζεται με τον Xαλκιά, την Tσανακλίδου, τη Nικολάου, την Λαβίνα, τον Ξυλούρη, την Aλεξίου, τον Nταλάρα, τη Mοσχολιού, τον Kαλογιάννη, το Mητσιά και ο κατάλογος ατέλειωτος.

    mousikorama.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης (Κερασίτσα Αρκαδίας 3 Απριλίου 1912 – Θεσσαλονίκη 27 Μαΐου 1963) ήταν γιατρός, αθλητής, και πολιτικός που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς. Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ανέχονταν, αλλά και εξέθρεφαν τον ανεξέλεγκτο παρακρατικό μηχανισμό. Η υπόθεση Λαμπράκη αναζωογόνησε τον Ανένδοτο Αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου και έπαιξε τον πιο σημαντικό ίσως ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή τον ίδιο χρόνο.

    Η κατακραυγή για τη δολοφονία Λαμπράκη και τις αποκαλύψεις για την άμεση εμπλοκή της αστυνομίας, ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε σε παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή μέσα σε λιγότερο από τρεις βδομάδες από το έγκλημα (11 Ιουνίου 1963). Σχηματίστηκε άμεσα νέα κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Παναγιώτη Πιπινέλη, μετέπειτα υπουργό εξωτερικών της χούντας. Το Σεπτέμβριο ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης σε συμφωνία με τον εισαγγελέα Δελαπόρτα διέταξε την προφυλάκιση των ανώτατων αξιωματικών της χωροφυλακής, διαλύοντας κάθε αμφιβολία στην κοινή γνώμη για την εμπλοκή κράτους και παρακρατικών στη δολοφονία Λαμπράκη. Το Νοέμβριο διεξήχθησαν εθνικές εκλογές τις οποίες κέρδισε η Ένωση Κέντρου. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Μίκης Θεοδωράκης.

    Η υπόθεση της δολοφονίας Λαμπράκη έχει καταγραφεί στο μυθιστορηματικό «Ζ» (από το «Ζει») του Βασίλη Βασιλικού. Το βιβλίο έγινε το 1969 ταινία Ζ από τον Κώστα Γαβρά, με τον Υβ Μοντάν στο ρόλο του Λαμπράκη, τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν στο ρόλο του Σαρτζετάκη και την Ειρήνη Παπά στο ρόλο της συζύγου του Λαμπράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες