11/12/13

Μιχάλης Ρακιντζής

Τραγούδι-Σύνθεση-Ενορχήστρωση-
Παραγωγή-Ηχοληψία
Είδος: Ποπ, Ροκ, Ελεκτρο
Ήδη από τις πρώτες κι όλας τάξεις του γυμνασίου, ο Μιχάλης έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική. Αργότερα, φοιτητής στην Αγγλία, ασχολιόταν εξ ολοκλήρου στον ελεύθερο χρόνο του  με τη μουσική. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης ήταν ο μοναδικός λευκός που έπαιζε κιθάρα στο Μπρίξτον. Λίγο αργότερα πήρε το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού, αν και δεν ακολούθησε τελικά το επάγγελμα που σπούδασε. Παράλληλα με τη μουσική του καριέρα, ασχολήθηκε με τους υπολογιστές. Υπήρξε ο πρώτος στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε υπολογιστή για να συνθέσει μουσική. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 ίδρυσε τους Scraptown όπου ο ίδιος έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε. Οι Scraptown κυκλοφόρησαν 3 αγγλόφωνους δίσκους, με ρέγκε και φανκ μουσικό στυλ. Με το "Viva Sahara" οι Scraptown έκαναν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη. Στο απόγειο όμως της επιτυχίας τους και ύστερα από εμφανίσεις στη Γαλλία επί 4 μήνες το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Μιχάλης ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του στην Ελλάδα.

Δικός σου για πάντα -Live 1992
http://www.youtube.com/watch?v=Z0wFOB5pX3c
Στίχοι: Σοφία Αρβανίτη 
Μουσική: Μιχάλης Ρακιντζής 
Album:  "Να είσαι εκεί" 1991


Το 1992 συνεργάζεται και με την Μπόνι Τάιλερ, η οποία τραγουδά στο δίσκο της Σοφίας Αρβανίτη. Τον επόμενο χρόνο ο Μιχάλης εμφανίστηκε ζωντανά μαζί με τον τραγουδιστή των Deep Purple Ίαν Γκίλαν. Οι συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες συνεχίζονται και τα επόμενα χρόνια. Μερικοί από αυτούς είναι: ο Δημήτρης Κοντολάζος, ο Άγγελος Διονυσίου, ο Βασίλης Καρράς, ο Γιάννης Κάρμας, η αδερφή του Μιχάλη, Μαρίνα και πιο πρόσφατα, το γκρουπ "Ταλέντα δίχως αύριο", οι Trilogy και ο Έλβιν. Σε αρκετά από τα τραγούδια του (στις συνεργασίες αυτές) διαφαίνεται η συνύπαρξη μοντέρνου και λαϊκού ύφους. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα video clips των τραγουδιών "Προκαλείς" [1], "Τη διέγραψα" [2] και "Τυχερούλα".

Τυχερούλα ( Video clip )
http://www.youtube.com/watch?v=tdmy0RCX13A
Στίχοι-Μουσική-Εκτέλεση: Μιχάλης Ρακιντζής
Album: "Η πρώτη απειλή" 1995 


Ο Μιχάλης ξεκίνησε μαθήματα πιλότου στα διθέσια αεροσκάφη, αν και τα διέκοψε γρήγορα καθώς έπρεπε να περιοδεύσει στην Ευρώπη με τους Scraptown. Στα τέλη της δεκαετίας του ' 90 όμως παρακολούθησε μια επίδειξη ελικοπτέρων στο Ελληνικό και ξεκίνησε εκ νέου μαθήματα στα ελικόπτερα αυτή τη φορά. Σύντομα απέκτησε δίπλωμα πιλότου για ιδιωτικό ελικόπτερο. Σε ένα βιντεοκλίπ του (εκείνο του τραγουδιού "Τυχερούλα") πιλοτάρισε ο ίδιος ελικόπτερο.

2 σχόλια:

  1. Μικρά μικρά και ενδιαφέροντα
    - Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Απριλίου 1957. Η καταγωγή του είναι από το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα από το χωριό Έρφοι Μυλοποτάμου. Με ερεθίσματα από τον λυράρη πατέρα του, ασχολήθηκε με τη μουσική από 10 χρόνων, παίζοντας κιθάρα και συμμετέχοντας σε σχολικά συγκροτήματα. Σπούδασε Μηχανολογία στο Λονδίνο και παράλληλα έπαιζε μουσική με το συγκρότημα Funk And Reggae. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δημιούργησε το συγκρότημα Scraptown , με το οποίο κυκλοφόρησε τρεις δίσκους από το 1982 έως το 1985, καθώς και δύο maxi singles. Το ένα από αυτά με τίτλο «Viva Sahara» κυκλοφόρησε και στο εξωτερικό. Ακολούθησε το ξεκίνημα μιας προσωπικής καριέρας στην Ελλάδα.
    - Το 1987 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο "Μωρό μου φάλτσο". Στο δίσκο αυτό συνεργάστηκε με την Ελένη Δήμου στο τραγούδι "Δεν Πιστεύω" και συμπεριέλαβε τόσο δυτικά όσο και ανατολικά στοιχεία (όπως φαίνεται από το κομμάτι "Ανατολή", το οποίο είναι ορχηστρικό). Ταυτόχρονα συνέθεσε καθαρά «ηλεκτρονικά» κομμάτια. Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 άρχισε να σημειώνει επιτυχίες. Στα τέλη της δεκαετίας του ' 80 κυκλοφορεί και το σάουντρακ για την ταινία του Δαλιανίδη "Ισόβια". Το 2003 κυκλοφόρησε τον δίσκο "Solo" που περιέχει παλαιότερα τραγούδια του αλλά με άλλη μορφοποίηση.
    -Tο 2005 ο Μιχάλης κυκλοφόρησε το δίσκο "barcode" με νέους ρυθμούς και ήχους, με το τραγούδι "Πήγαινε στα bar" μαζι με τα Ταλέντα δίχως αύριο, (βραχύβιο συγκρότημα που δημιουργήθηκε με την βοήθεια του Μιχάλη). Ακολούθησε το άλμπουμ "Made in Greece" (2006) με ήχους reggaeton ενώ την ίδια χρονική περίοδο συνετέλεσε στη δημιουργία των Trilogy (Γιάννης Κάρμας, Αναστάσης Παπάς, Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου).
    - Αργότερα, το 2008 και έπειτα από απουσία δύο ετών, κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Energia" στο οποίο συμπεριλήφθηκε και μία επανάμειξη του τραγουδιού "Προκαλείς", το οποίο έγινε επιτυχία το 1990. Το 2011 είδε την κυκλοφορία του άλμπουμ "Back to the Φuture".
    - Συμμετοχή στην Eurovision: Το Μάιο του 2002 ο Μιχάλης συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Ταλίν της Εσθονίας όπου και κατέλαβε την 17η θέση με το αγγλόφωνο "S.A.G.A.P.O.". Το 1989 ο Μιχάλης Ρακιντζής ήταν υποψήφιος με το τραγούδι "Νανά" που αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία και το 1997 με το τραγούδι "Πράσινη Γραμμή".
    - Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με μεγάλα ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής όπως η Μπόνι Τάιλερ και ο Ίαν Γκίλαν. Εκτός από τη μουσική του, ασχολείται και με τις πτήσεις.
    - Ο Μιχάλης Ρακιντζής κατήλθε υποψήφιος ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων το 1994.

    Συγκροτήματα του Μιχάλη Ρακιντζή (που δημιούργησε ο ίδιος κατά την ηλικία που ήταν ακόμη μαθητής):
    · Weight Object (Μέσα στη δεκαετία '70 οπου με το τραγούδι "Helen" έλαβε μέρος σε μια συναυλία για τον διαγωνισμό νέων ελληνικών συγκροτημάτων στο θέατρο " Μίνωα" το 1973)
    · Ηλεκτρικός Αργοναύτης (Μέσα στη δεκαετία '70 - με το τραγούδι "Αόρατη θεά" έλαβε μέρος σε μια συναυλία για τον διαγωνισμό νέων ελληνικών συγκροτημάτων. Το 1973 η δισκογραφική Columbia διοργάνωσε ένα διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων σε συνεργασία με το περιοδικό Φαντάζιο. Βραβείο για τα 13 που θα προκρίνονταν στην τελική φάση θα ήταν συμμετοχή σ' ένα LP και εμφάνιση στην τηλεόραση. Το LP πήρε τον τίτλο «Pop Festival '73» και συμμετείχαν ονόματα που ανέδειξαν σημαντικούς καλλιτέχνες στο ελληνικό μουσικό στερέωμα. Οι " Ηλεκτρικός Αργοναύτης " απετέλεσαν τη μουσική αφετηρία του Μιχάλη Ρακιντζή.

    · Scraptown Στις αρχές της δεκαετίας του '80 ίδρυσε τους Scraptown όπου ο ίδιος έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε. Οι Scraptown κυκλοφόρησαν 3 αγγλόφωνους δίσκους, με ρέγγε και φανκ μουσικό στυλ. Με το "Viva Sahara" οι Scraptown έκαναν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη. Στο απόγειο όμως της επιτυχίας τους και ύστερα από εμφανίσεις στη Γαλλία επί 4 μήνες το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Μιχάλης ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Σοφία Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα (4 Μαΐου 1968), όπου και μεγάλωσε, και είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, αρχικά της ποπ και αργότερα και του λαϊκού ρεπερτορίου. Στο διάστημα 1985-2007, έχει συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές, όπως η Άννα Βίσση, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Νίκος Καρβέλας, αλλά και με συνθέτες, όπως ο Μιχάλης Ρακιντζής και ο Κώστας Χαριτοδιπλωμένος.

    Η Σοφία Αρβανίτη και ο Μιχάλης Ρακιντζής ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά ζευγάρια της δεκαετίας του ενενήντα, όπως ο Νίκος Καρβέλας με την Άννα Βίσση, τόσο στη μουσική σκηνή, όσο και στη ζωή. Το πρώτο αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν ο πλατινένιος δίσκος "Μη μου μιλάς για καλοκαίρια", που έκανε το ομώνυμο τραγούδι επιτυχία. Άλλα πετυχημένα τραγούδια από τον ίδιο δίσκο ήταν τα "Δεν μένει εδώ", "Σαν πρώτη φορά", "Έτσι κι αλλιώς", "Κάπου κάπου" και άλλα.

    Το επόμενο αποτέλεσμα της συνεργασίας Μιχάλης Ρακιντζής-Σοφία Αρβανίτη ήταν ο δίσκος "Παράφορα". Η Σοφία Αρβανίτη ήθελε να πειραματιστεί σε μια νέα μόδα, που γινόταν όλο και πιο δημοφιλής: το λαϊκό. Ο Μιχάλης Ρακιντζής ικανοποίησε την επιθυμία της στα τραγούδια "Φύγαμε" (ελαφρώς λαϊκή ενορχήστρωση)και "Αυτόφωρο" (με ανατολίτικα στοιχεία), πράγμα που όμως δεν έφερε την αναμενόμενη επιτυχία. Άξια αναφοράς είναι η συμμετοχή της Bonnie Tyler στο κομμάτι "Πεθαίνω στην ερημιά (The desert is in your heart)", ένα κομμάτι με ροκ και ανατολίτικα στοιχεία, που ήταν από τους παράγοντες που έκανε το δίσκο πλατινένιο. Ένας άλλος ήταν το κομμάτι "Μπλέχτηκα", για το οποίο γυρίστηκε βίντεο κλιπ με την Σοφία Αρβανίτη και τον Μιχάλης Ρακιντζής. Το βίντεο αυτό παίχτηκε στα κανάλια μόνο μια φορά. Μετά όμως ήρθε ο χωρισμός των δύο καλλιτεχνών και γυρίστηκε άλλο βίντεο, μόνο με τη Σοφία Αρβανίτη. Ο χωρισμός αυτός ήταν το τέλος της ελαφρής ποπ γα την Σοφία Αρβανίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες