18/2/14

Η ιστορία της Heavy Metal

40+1 Hard Rock & Metal Rock Albums
Το Χέβι Μέταλ (αναφέρεται κοινώτερα ως metal) είναι μουσικό είδος και κατατάσσεται ως παρακλάδι της Ροκ. Αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 -αρχές '70.και ρίζες του εφορμούν από την Μπλουζ, το Hard rock και το ψυχεδελικό ροκ. Τα μουσικά σχήματα που θεωρούνται ως πρωτόλεια στο Χέβι Μέταλ δημιούργησαν ένα βαρύ ήχο εστιασμένο στην κιθάρα, στο μπάσο και στα ντραμς, έχοντας ως χαρακτηριστικό την έντονη παραμόρφωση στον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας καθώς και τα γρήγορα σόλο. Ο οδηγός κριτικής Allmusic αναφέρει χαρακτηριστικά πως «από τις μυριάδες μορφές ροκ εντ ρολ, το Heavy Metal είναι το πιο ακραίο στην ένταση, αρρενωπότητα και θεατρικότητα». Το Χέβι Μέταλ απαντά οπαδούς σε όλο τον πλανήτη, ενώ τα πρώτα συγκροτήματα του είδους όπως οι Black Sabbath προσελκύουν ακόμα και σήμερα ένα ευρύτερο κοινό. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 οι Judas Priest καθώς και οι Iron Maiden και πολλά άλλα συγκροτήματα προχώρησαν την εξέλιξη του είδους αποβάλλοντας τα μπλουζ στοιχεία.  Το Heavy metal έγινε ευρέως γνωστό την δεκαετία του '80, οπότε αναπτύχθηκαν πολλά από τα γνωστά υποείδη του (Glam Metal,Thrash Metal κ.α).
Ξένα hard/heavy metal συγκροτήματα: AC/DC, Deep Purple, Scorpions, Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden, Metallica, Guns N' Roses, Όζι Όσμπορν κ.α
Το heavy metal δεχόταν ανέκαθεν αρνητική κριτική από την κοινή γνώμη για διάφορους λόγους. Πολλές heavy metal μπάντες έχουν κατηγορηθεί ότι προωθούν το Σατανισμό στους νέους. Οι Black Sabbath, λόγω της απόκρυφης σκηνικής παρουσίας της μπάντας πρώτη είχε δεχτεί πόλεμο από το ξεκίνημά της κιόλας. Μάλιστα, θρησκευτικές οργανώσεις έχουν καταστρέψει αντίτυπα του δίσκου, ενώ η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου έχει σημαδευτεί από τις παρεμβάσεις πολλών από αυτές. Πολλές black metal μπάντες έχουν επίσης δεχτεί κατηγορίες ότι προωθούν τον Σατανισμό. Η ελληνική black metal μπάντα Rotting Christ πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπη με θρησκευτικές ομάδες στη Βραζιλία που ζητούσαν να μην πραγματοποιήσουν συναυλία στη χώρα τους, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν. Σε αρκετές περιπτώσεις, heavy metal μπάντες έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω των βίαιων απεικονίσεων των εξώφυλλων των δίσκων τους και των t-shirt τους. Εξώφυλλα δίσκων των Cannibal Corpse έχουν απαγορευτεί στο παρελθόν σε πολλές χώρες, ενώ ακόμα και σήμερα αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα στη Γερμανία.

Ελληνικά hard/heavy metal συγκροτήματα Socrates, Innerwish, Suicidal Angels, Εξόριστοι (Ελληνικό στίχο), Spitfire, Septicflesh, Rotting Christ, Vavel, Nightfall κ.α
Lead me on - Spitfire
http://www.youtube.com/watch?v=GWyOyXkI7W

 
"Ένα από τα πιο αδικημένα Ελληνικά σχήματα, ενώ άξιζαν τα μέγιστα χάθηκαν άδοξα. Με αυτόν τον δίσκο οι Spitfire θα μείνουν για πάντα στο πάνθεον του Ελληνικού Heavy Metal. Το “First Attack” είναι από τα καλύτερα δείγματα Metal που πρέπει να έχετε στην δισκοθήκη σας. Έχουν καλοζυγισμένο ήχο και δυνατά συναυλιακά τραγούδι" metalholocaust.gr

4 σχόλια:

  1. Ιστορία-Ρίζες (τέλη δεκαετίας του '60)
    Αν και ο όρος heavy metal χρησιμοποιήθηκε αργότερα, κυκλοφορίες πριν την δεκαετία του '70 θεωρούνται δείγματα πρώιμου heavy metal. Στην Αγγλία, οι Led Zeppelin, οι Deep Purple και οι Cream και στις ΗΠΑ οι Jimi Hendrix και οι Steppenwolf ενέπνευσαν τα συγκροτήματα που θα δημιουργούσαν αργότερα το ιδίωμα. Ιδιαίτερα το τραγούδι "Born to be Wild" των τελευταίων θεωρείται από πολλούς το πρώτο heavy metal τραγούδι, καθώς οι στίχοι του περιέχουν την αγαπημένη για τους οπαδούς του μέταλ θεματολογία των μοτοσυκλετών και της ταχύτητας, ενώ ο στίχος «heavy metal thunder» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ονομασία του ιδιώματος. Έτσι ήταν η κατάσταση μέχρι την ίδρυση των Black Sabbath το 1969 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας από τους Όζι Όσμπορν, Τόνι Αϊόμι, Γκίζερ Μπάτλερ και Μπιλ Γουόρντ. Η ανάγκη για την έντονη παραμόρφωση της κιθάρας και το δυνατό μπάσο προέκυψε σε μια περιοδία των Black Sabbath σε μπυραρίες της Γερμανίας, όπου ο Όζι διαπίστωσε ότι κόσμος μιλούσε δυνατά και δεν έδινε την απαιτούμενη σημασία στη μουσική τους. Έτσι, για να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον, το συγκρότημα προσπάθησε να δυναμώσει και να σκληρύνει τον ήχο.

    Γέννηση (δεκαετία '70)
    Στις 13 Φεβρουαρίου 1970 κυκλοφορεί από τους Black Sabbath ο ομώνυμος δίσκος, που θεωρείται από την πλειοψηφία των μεταλλάδων η πρώτη metal κυκλοφορία. Γι' αυτό η ημερομηνία κυκλοφορίας του θεωρείται και η ημερομηνία γέννησης του ιδιώματος. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο 2ος δίσκος τους με τίτλο "Paranoid". Και οι δύο πρώτοι δίσκοι περιέχουν κομμάτια ύμνους για το ιδίωμα. Επίσης, την ίδια χρονιά κυκλοφορούν δίσκοι από τους Uriah Heep, UFO και τον Alice Cooper. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί και το ντεμπούτο των Ιρλανδών Thin Lizzy, ενώ το 1972 κυκλοφορεί και το ντεμπούτο των Blue Öyster Cult. Κυκλοφόρησαν σύντομα και οι πρώτοι δίσκοι των Aerosmith, Judas Priest και των Αυστραλών AC/DC. Μια ακόμα σημαντική μπάντα, οι Van Halen, κυκλοφόρησε το ομότιτλο ντεμπούτο της, ενώ το 1979 κυκλοφορούν 3 δίσκοι των Βρετανών Motörhead με τίτλο "On Parole", "Overkill" και "Bomber" αλλά και το "Highway to Hell" των AC/DC, ο τελευταίος δίσκος του τραγουδιστή της μπάντας Μπον Σκοτ, ο οποίος πέθανε την επόμενη χρονιά. Την ίδια χρονιά, οι Black Sabbath απολύουν τον τραγουδιστή Όζι Όσμπορν και στη θέση του προσλαμβάνουν τον Ρόνι Τζέιμς Ντίο.

    ]New Wave of British Heavy Metal και δημιουργία νέων υποκατηγοριών (δεκαετία '80}
    Το 1980 θεωρείται από πολλούς η καλύτερη δισκογραφικά χρονιά του heavy metal. Μερικές από τις πολυάριθμες κυκλοφορίες εκείνης της χρονιάς είναι τα "British Steel" των Judas Priest, το ομότιτλο ντεμπούτο των Iron Maiden, το "Back In Black" των AC/DC με τον τραγουδιστή Μπράιαν Τζόνσον στη σύνθεση τους, το οποίο είναι το 2 άλμπουμ σε πωλήσεις παγκοσμίως με 49 εκατομμύρια αντίτυπα, το "Ace of Spades" των Motörhead, το "Heaven and Hell" των Black Sabbath, τα "Wheels of Steel" και "Strong Arm of the Law" των Saxon και το ντεμπούτο της σόλο καριέρας του Όζι Όσμπορν. Παράλληλα, ένα νέο κύμα που το Νέο Κύμα Βρετανικού Heavy Metal εμφανίστηκε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία νέων υποκατηγοριών. Ορισμένες από τις μπάντες του νέου κύματος ήταν οι Saxon, οι Judas Priest, οι Iron Maiden, οι Motörhead και οι Venom. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι θεωρούνται η κυριότερη έμπνευση για τη δημιουργία του Thrash Metal στα μέσα της δεκαετίας, ενώ ο δίσκος τους με τίτλο "Black Metal" έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη υποκατηγορία του heavy metal.

    Η γέννηση του thrash metal έγινε με την κυκλοφορία δίσκων που σήμερα θεωρούνται κλασικοί, όπως το "Kill 'Em All" των Metallica το 1983, το "Show No Mercy" των Slayer της ίδιας χρονιάς κ.ά. Το thrash, αν και αρχικά αποτελούσε ακραίο είδος του heavy metal, σύντομα έγινε εμπορικό. Κύριες επιρροές των thrash metal συγκροτημάτων ήταν οι Venom, οι Diamond Head, οι Motörhead, οι Saxon και punk rock συγκροτήματα, όπως οι Sex Pistols και οι Ramones.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 1985 και 1987, οι Possessed και οι Death αντίστοιχα, ακολουθούμενοι τα χνάρια των thrash metal συγκροτημάτων, δημιούργησαν ένα ακόμα πιο ακραίο είδος heavy metal. Το death metal, που οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο demo των Possessed, στο όνομα των Death και στη θεματολογία των στίχων, που σχετίζονταν με το θάνατο, θεωρείται μέχρι και σήμερα το πιο ακραίο είδος heavy metal. Χαρακτηριστικά του είναι τα μουγκρητά φωνητικά, τα χαμηλά κουρδίσματα και οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί. Οι στίχοι αναφέρονται σε ασθένειες, στο θάνατο, στη βία και στο Σατανισμό, αν και αργότερα απέκτησαν και κοινωνικοπολιτική προσέγγιση. Τα αυθεντικά εξώφυλλα των Αμερικανών Cannibal Corpse έχουν απαγορευτεί σε πολλές χώρες στον κόσμο λόγω των ακραίων εικόνων βίας που προβάλλουν

    Στη δεκαετία του ’80 γεννήθηκε και το Power Metal, ένα είδος λιγότερο ακραίο, αλλά με υψηλές ταχύτητες. Ξεκίνησε στη Γερμανία από τους Helloween και αργότερα τους Blind Guardian, και χαρακτηρίζεται από τα καθαρά φωνητικά, τις μελωδίες και τις γρήγορες ταχύτητες. Συνδέεται άμεσα με το progressive metal, που χαρακτηρίζεται από μεγάλης διάρκειας κομμάτια και πολύπλοκες δομές τραγουδιών. Επίσης, στα μέσα της δεκαετίας του ’80 γεννήθηκε το Glam Metal. Επηρεασμένα από τη θεατρικότητα των KISS και το heavy metal της δεκαετίας του ’70, συγκροτήματα όπως οι Mötley Crüe, οι W.A.S.P. και οι Twisted Sister αποτελούν τους κύριους αντιπροσώπους του κινήματος, που γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

    Κρίση (δεκαετία του ’90)
    Η δεκαετία του ’90 έχει χαρακτηριστεί ως μια περίοδος κρίσης για το heavy metal. Η ανάπτυξη του grunge των Nirvana, των Pearl Jam και των Alice in Chains παραμέρισε τα metal συγκροτήματα από το προσκήνιο. Το 1990 κυκλοφορεί το "Cowboys from Hell" των Pantera. Ο δίσκος αποτελεί ορόσημο, καθώς ανέδειξε μια μπάντα που στο μέλλον θα διακριθεί μέσα στην κρίση και διότι αποτελεί το σημείο εκκίνησης του Νέου Κύματος Αμερικάνικου Heavy Metal που θα δημιουργηθεί αργότερα. Το 1991 όμως οι Metallica κυκλοφορούν το "Black Album", το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση του Billboard και αποτελεί από το 1991 μέχρι σήμερα τον πρώτο σε πωλήσεις δίσκο παγκοσμίως. Από τότε, όλοι οι δίσκοι της μπάντας την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους βρέθηκαν στην πρώτη θέση των αμερικάνικων τσαρτ, δείγμα της σημασίας του δίσκου για τη μπάντα. Το 1990, οι Megadeth με το "Rust In Peace" ξεκινούν μια περίοδο που περιλάμβανε εμπορικές επιτυχίες για τη μπάντα, με την κλασική σύνθεση των Ντέιβ Μαστέιν, Ντέιβ Έλεφσον, Μάρτι Φρίντμαν και Νικ Μένζα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το κλασικό "Painkiller" των Judas Priest, το οποίο όμως αποτελεί τον τελευταίο δίσκο της μπάντας για τα επόμενα επτά χρόνια και του τραγουδιστή της μπάντας Ρομπ Χάλφορντ μέχρι το 2005. Οι Death κυκλοφόρησαν δίσκους όπως το "Symbolic" το 1995 και το "The Sound of Perseverance" του 1998 που αποτέλεσαν τη γέννηση του τεχνικού death metal. Τέλος, οι Slayer κυκλοφορούν το "Seasons in the Abyss" το 1990, το οποίο επίσης γνώρισε εμπορική επιτυχία.

    Στις αρχές της δεκαετίας γεννήθηκε στη Νορβηγία το δεύτερο κύμα black metal με μπάντες όπως οι Mayhem, οι Burzum και οι Darkthrone. Το black metal χαρακτηρίζεται από τσιριχτά φωνητικά, γρήγορους ρυθμούς και κακές παραγωγές δίσκων, που προσέδιδαν έναν ωμό ήχο, καθιστώντας το είδος ακραίο. Το 1993 ωστόσο το ιδίωμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Ο εμπρησμός εκκλησιών στη Νορβηγία από μέλη black metal συγκροτημάτων, η αυτοκτονία του τραγουδιστή των Mayhem, Dead, και η δολοφονία του κιθαρίστα της μπάντας, Euronymus, από το μοναδικό μέλος των Burzum, Varg Vikernes έλαβαν μεγάλη διάσταση από τα μέσα ενημέρωσης. Άλλες μπάντες που ξεχώρισαν ήταν οι Gorgoroth, οι Dimmu Borgir και οι Cradle of Filth.
    Στα μέσα της δεκαετίας ξεκίνησε η τάση ένωσης του heavy metal με άλλα είδη μουσικής, που κορυφώθηκε στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Οι Faith No More ανάμιξαν στοιχεία metal, hip hop και funk. Επίσης, μπάντες όπως οι Korn, οι System of a Down και οι Slipknot δημιουργήθηκαν αυτή τη δεκαετία και αποτέλεσαν τις μπάντες που δημιούργησαν το λεγόμενο nu metal.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θρυλικό ελληνικό συγκρότημα Spitfire και ο δίσκος First Attack
    Οι Spitfire είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και ιστορικά ελληνικά συγκροτήματα στο χώρο της hard rock / heavy metal μουσικής. Το συγκρότημα αυτό έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της hard rock.

    Όλα ξεκίνησαν το 1984. Τότε ιδρύθηκαν οι Spitfire από τον κιθαρίστα Ηλία Λογγινίδη ,ο όποιος πριν έπαιζε στους Foxes. Η αρχική σύνθεση των Spitfire ήταν : Ντίνος Κωστάκης - Φωνητικά, Ηλίας Λογγινίδης - Κιθάρα, Θάνος Κρεμάλας - Μπάσο, Κώστας Κυριακίδης - τύμπανα και Γιώργος Βελέντζας - πλήκτρα. Με αυτήν την σύνθεση άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε δίκες τους συνθέσεις και να εμφανίζονται σε διάφορα club για συναυλίες. Κομμάτια που έπαιζαν κατά την διάρκεια της περιόδου 1984 - 1985 ήταν τα : Lead me on, Lady of the night, Street Fighter, Back to zero, Dead City, Guilty Dreams και το I'm Running. Κάποια μπήκαν στο πρώτο τους album και κάποια άλλα έμειναν στην άκρη, στο μεγάλο αρχείο από demo διαμάντια τους που έχει ο Ηλίας Λογινίδης. Κατά την διάρκεια ενός festival που έγινε στο Αμερικανικό κολλέγιο στην Αθήνα το 1985, συναντήθηκαν με τον Γιάννη Κουτουβό , ο όποιος ήταν μάνατζερ και αργότερα στέλεχος της EMI. Αυτός τους ρώτησε αν ήθελαν να δώσει το demo τους στην ΕΜΙ και εκείνοι δεχτήκαν. Εκείνη την εποχή άκουσαν για πρώτη φορά ορισμένα κομμάτια τους να παίζονται στο ραδιόφωνο.

    Το 1986 η ΕΜΙ τους πρότεινε να υπογράψουν συμβόλαιο. Οι Spitfire αποδεχθήκαν την πρόταση και την άνοιξη του ίδιου έτους τους άνοιξαν τη συναυλία τον Saxon στην Αθήνα. Το καλοκαίρι του 1986 μπήκαν στα Sierra Studios για τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους album. Ο χρόνος που είχαν ήταν μόνο 50 ώρες και στο τέλος τους έδωσαν κι άλλες 20 δώρο. Παρόλα αυτά, ο χρόνος ήταν εξαιρετικά λίγος και ενώ είχαν τελειώσει τις ηχογραφήσεις τα μισά κομμάτια έμεναν αμιξαριστα. Μετά από κόπο ο δίσκος ολοκληρώθηκε, αλλά συνέβη ένα δυσάρεστο περιστατικό. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του δίσκου, ο τραγουδιστής Ντίνος Κωστάκης χτύπησε πολύ άσχημα σε ατύχημα με την μηχανή του και έπαθε απώλεια μνήμης, με αποτέλεσμα να μην θυμάται σχεδόν τίποτα από εκείνη την περίοδο και να μην αναγνωρίζει τα υπόλοιπα μελή του συγκροτήματος που ήταν χρόνια φίλοι.

    Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος έπρεπε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τον τίτλο "First Attack" και έγραψε ιστορία. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Ήταν ο πρώτος δίσκος ελληνικού συγκροτήματος που πήρε εξαιρετικές κριτικές στο εξωτερικό με αποκορύφωμα την κριτική του Κerrang, το όποιο του έβαλε 3 (με άριστα το 5), υψηλή βαθμολογία για ένα τόσο αυστηρό περιοδικό. Εκείνη την περίοδο οι Spitfire είχαν κλείσει συναυλία στην Κύπρο και εξαιτίας του σοβαρού ατυχήματος του Κωστάκη έπρεπε να βρουν τραγουδιστή επειγόντως. Γι' αυτό ζήτησαν την βοήθεια του Cornelius των Douglas, o oποίος δέχτηκε και έτσι πραγματοποιήθηκε η συναυλία. Το συγκρότημα όμως έπρεπε να βρει μόνιμο τραγουδιστή και τελικά τον βρήκε στο πρόσωπο του Μίκη Σινγκρου, ο οποίος τραγουδούσε blues αλλά δεν είχε πρόβλημα να τραγουδήσει τα κομμάτια τους. Το 1987 βγάζουν video clip του "Evil Thoughts Around" το όποιο παίζεται στην κρατική τηλεόραση. Το συγκρότημα παίζει σε διάφορα μέρη σε Ελλάδα και Κύπρο. Τότε άρχισαν και τα πρώτα προβλήματα μεταξύ των μελών του συγκροτήματος με αποκορύφωμα την παράσταση στο Θέατρο Βράχων, το ίδιο έτος, όπου δεν εμφανιστήκαν διάφορα μέλη του συγκροτήματος. Το συγκρότημα για ένα χρόνο περίπου έμεινε στην απραξία. Όλα τα μέλη του, πλην του Ηλία, έφυγαν και ακολούθησαν το δικό τους δρόμο με πιο γνωστό τον Κώστα Κυριακίδη που ίδρυσε το αξιόλογο συγκρότημα Raw Silk το 1987. To 1989 o Ηλίας έκανε προσπάθεια ανασύστασης των Spitfire. Εξαιτίας νομικών προβλημάτων όμως, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πλέον το όνομα Spitfire, γι’ αυτό και το άλλαξαν σε Speedfire. Το 1990 έγινε η ηχογράφηση του νέου τους δίσκου στο Ρόδον το 1990. Ο δίσκος ονομάστηκε "100% Live". Σύντομα ο Ηλίας κατάφερε να κερδίσει πάλι το όνομα Spitfire.

    original-fippak.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. LEAD ME ON (LYRICS)
    Spitfire

    You're the one to induce me to carry on
    And when I'm doing some steps back you lead me on

    Come on let's do it again
    Let's take the chances
    Come on let's do it again
    Let's make the first steps

    LEAD ME ON

    I'm always doin' everything you say
    And if sometimes you hurt me it's Ok

    I've got the patience
    You've got to learn
    I need you with me
    Will you return?

    Can't you see that I'm burnin' for ya
    Can't you see that I'm dyin' every day
    Can't you see that I'm lookin' for ya

    To lead me on my way

    LEAD ME ON

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες