2/1/16

Ο Γιώργος Νταλάρας και η Κύπρος

"Αυτό που με κάνει να ασχοληθώ με την Κύπρο είναι η αδιαφορία που βλέπω γύρω μου, από την πολιτεία αλλά και από τον κόσμο. Είναι ένα ζήτημα που εξαιτίας του μεγάλου διαστήματος που εκκρεμεί αντιμετωπίζεται συμβατικά. Δίκαια νομίζω ότι του αφιέρωσα πέντε χρόνια από τη δουλειά και τη ζωή μου. Και κάτι απέδωσαν όλα αυτά. Πολλές χιλιάδες υπογραφές για το θέμα των εγκλωβισμένων στάλθηκαν στο Λευκό Οίκο μετά τη συναυλία στη Νέα Υόρκη. Δε το πίστευα! Άξιζε η αγωνία και ο κόπος, ακόμα και το παράπονο και η λάσπη που έχει ριχτεί με αφορμή αυτές τις προσπάθειες. Δε μετανιώνω για τίποτε, ξέρεις, και θα συνεχίσω αυτό που κάνω. Από το βραβείο Κένεντυ δε μου έκαναν εντύπωση ούτε οι απονομές ούτε η δημοσιότητα, ούτε οι τιμές. Μόνο αυτό το κείμενο: 'Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου.'" Είναι κάποια από τα λόγια του Νταλάρα γραμμένα στην αυτοβιογραφία του στο μουσικό κουτί το 1996. Τα τραγούδια για την Κύπρο ο Νταλάρας προσπάθησε να τα κάνει ευρύτερα γνωστά. Έδωσε συναυλίες σε όλο τον κόσμο με σταθμούς τη συναυλία στο θέατρο του Wembley στο Λονδίνο και στο Chigago Theatre Arena χωρητικότητας 25.000 θέσεων .Για την προσπάθειά του αυτή, του απονεμήθηκε το βραβείο John Kennedy το 1994.

Στο ένθετο του δίσκου "Ες γην εναλίαν Κύπρον" υπάρχουν λίγα ακόμα λόγια του Γιώργου Νταλάρα. "Μισή θα μένει η φωνή μας και το τραγούδι μας ατέλειωτο, ώσπου να ηχήσει στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στη Σαλαμίνα. Αφιερώνω το τραγούδι μου στον μαθητή που κατέβασε την Τουρκική σημαία στην πράσινη γραμμή, στον Κύπριο πατριώτη που γύρισε στο σπίτι του περνώντας κρυφά στα κατεχόμενα για να ποτίσει την τριανταφυλλιά του και στο 8χρονο κοριτσάκι που με συγκλόνισε πριν λίγο καιρό ρωτώντας με: 'Πότε θα γυρίσουμε πίσω." 

Η καλλιτεχνική αξία του Γιώργου Νταλάρα είναι παραδεχτή και δεδομένη από όλους, η προσφορά του είναι πραγματικά ανεκτίμητη καθώς δεν τελειώνει ούτε στα τραγουδια, ούτε στις συναυλίες ούτε στους δίσκους, είναι κάτι περισσότερο, είναι η ηθική του στάθμη, ο σεβασμός και η εκτίμηση που έχει κερδίσει με το σπαθί του. Γιατί όσες φορές και αν του ζητήθηκε, ουδέποτε αρνήθηκε να έρθει να τραγουδήσει και να μας εμψυχώσει ακόμη και αφιλοκερδώς πολλές φορές. Η προσφορά του Γιώργο Νταλάρα δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί από κανέναν απολύτως, γιατί όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πολύ αναγνωρίζεται. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑ ΦΙΛΕ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΓΗΣΕΙ ΑΛΛΟ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.


Μάνα...
https://www.youtube.com/watch?v=cE-QP0nNXkg
Στίχοι:Τάσος Ρούσου
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης 
Εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Παραλιμνι. 1997


Ο κόσμος ούλος τζι αν χαθεί 
https://www.youtube.com/watch?v=B7YFsagIEwg
Στίχοι: Κυριακούς Πελαγίας Μουσική: Μιχάλης Χατζημιχαήλ
Εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας & Μουσικό Σχήμα Μεσόγειος
Από τον δίσκο "Γειά σου Μαστόρισσα"

  
Σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο "Σπίτι της Κύπρου" στην Αθήνα το 1998, ο Γιώργος Νταλάρας ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας και το κυπριακό διαβατήριο, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στον αγώνα του Κυπριακού λαού. Στην τελετή είχε παραβρεθεί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Α΄, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Μάριος Τόκας, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης και πολλοί καλοί του φίλοι. 

1 σχόλιο:

  1. Στις 27 Ιουνίου του 1992 το Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου γεμίζει για πρώτη φορά τόσο ασφυκτικά για μια συναυλία ελληνικής μουσικής, εvώ τo Brendan Byrne Arena (Meadowlands Arena) του Νιου Τζέρσεϊ στις 9 Απριλίου του 1994 κατακλύζεται από 22.000 θεατές.[18] Και οι δύο συναυλίες πραγματοποιήθηκαν με προσωπική πρωτοβουλία του ίδιου με σκοπό για την ανάδειξη του προβλήματος της Κύπρου. Όλα τα έσοδα των συναυλιών δόθηκαν για τον σκοπό αυτού ενώ στην συναυλία του New Jersey μαζεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες υπογραφές για το θέμα των εγκλωβισμένων της Κύπρου, που στάλθηκαν στον Λευκό Οίκο και τα Ηνωμένα Εθνη. Η συναυλία εμφανίστηκε πρώτη σε εισπράξεις εκείνη την περίοδο, στηv επίσημη σειρά τoυ περιoδικoύ Billboard.

    Με πρωτοβουλία του ίδιου του Γιώργου, οργανώθηκε η μεγαλύτερη συναυλία για το Κυπριακό το 1994 στο Brendan Byrne Arena του Νιου Τζέρσεϊ. Μετά την μεγάλη συναυλία, ο Γιώργος Νταλάρας βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για να παραλάβει από τον γερουσιαστή Έντουαρντ Κέννεντυ μία από τις πιο έγκυρες και τιμητικές διακρίσεις, το Διεθvές Βραβείo "Kennedy" σε αναγνώριση του ανθρωπιστικού του έργου. Το βραβείο έφερε τον τίτλο: "Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου".

    Τον Ιούλιο του 1994 σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο μία μεγάλη, ιστορική συναυλία αφιερωμένη στη Κύπρο με αφορμή την μαύρη επέτειο των 20 χρόνων κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου. Συμμετείχε η Μελίνα Κανά, ο Δώρος Δημοσθένους και το μουσικοχορευτικό σύνολο «Διάσταση» της Κύπρου. Την μουσική διεύθυνση είχε ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Την παράσταση μεταξύ άλλων είχε παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες