30/1/16

Η Γιορτή του Δέντρου


Η αγαπημένη μου παιδική γιορτή/παράσταση ήταν αυτή της Γιορτή του Δέντρου. Η Εβδομάδα του Δέντρου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Κύπρο, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Ιστορικά, ο θεσμός της γιορτής πρωτοεμφανίστηκε και γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 10 Απριλίου το 1872 στη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, από τον Ιούλιο Στέρλιγκ (πολιτικός και δημοσιογράφος από το Μίτσιγγαν). Από εκεί εξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο και έκτοτε οι χώρες της υφηλίου καθιέρωσαν τον εορτασμό ως θεσμό πλέον κάθε χρόνο, από διάφορα οργανωμένα σύνολα με εκδηλώσεις και γιορτές οι οποίες επικεντρώνονται στην ανάδειξη της συμβολής και της αξίας του δέντρου για τον άνθρωπο.

Στην Κύπρο η Εβδομάδα του Δέντρου καθιερώθηκε από το 1920, επί Αγγλοκρατίας, με πρωτοστάτη μια μικρή ομάδα δασικών υπαλλήλων και πρωτεργάτη το Τμήμα Δασών και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 1930 ιδρύθηκε και ο Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου από δασικούς υπαλλήλους που έκτοτε και μέχρι σήμερα συμπαραστέκεται σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπηρεσίες για την προστασία και επέκταση του πρασίνου στο νησί μας.

Κύριος στόχος του θεσμού είναι να καθιερώσει στη συνείδηση όλων μας την ανεκτίμητη αξία και προσφορά του δέντρου για τον άνθρωπο, αλλά συγχρόνως να μας υπενθυμίσει την αναγκαιότητα προστασίας και επέκτασης του πρασίνου. Έτσι κάθε χρόνο γίνονταν δεντροφυτεύσεις ή προσφορά δέντρων στους μικρούς μαθητές. 
 
Του Ανδρέα Κυπριανού
Βοηθού Δασικού Λειτουργού
στον Κλάδο Διαφώτισης του Τμήματος Δασών

Φυτέψτε Δέντρα
https://www.youtube.com/watch?v=IBD2YyFyko8




Φυτέψτε δέντρα στην πλαγιά εκεί να πρασινίσει όλη γη
φυτέψτε δέντρα μεσ’ τις ρεματιές στολίστε όλα με ιτιές.
Νέα δάση δίνουνε πνοή δύναμη στην πλάση παντού ζωή.

Τα ξεροτόπια ας ανθίσουν πια να βρουν φωλίτσες τα πουλιά
να μας γελούνε, να κελαηδούν ζευγαρωμένα να λαλούν.
Νέα δάση δίνουνε πνοή δύναμη στην πλάση παντού ζωή.

Αυτή είν’η ώρα κι η καλή στιγμή για μια μεγάλη εκδρομή,
κράτα στο χέρι το μικρό δεντρί άσε τα ζώα στο μαντρί.
Νέα δάση δίνουνε πνοή δύναμη στην πλάση παντού ζωή.

Συγνώμη ελαφάκι
https://www.youtube.com/watch?v=mEtj0rwqSac

"Ένα τραγούδι που έχω γράψει για το νεκρό καμένο, σπάνιο Κόκκινο ελαφάκι που είδα στις ειδήσεις στην πυρκαγιά της Πάρνιθας." Θεανώ

1 σχόλιο:

  1. Πώς γιορταζόταν η γιορτή του δέντρου

    Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς γιορταζόταν η γιορτή του δέντρου επί Αγγλοκρατίας, ανατρέχοντας και σκαλίζοντας δημοσιεύματα εφημερίδων της τότε εποχής. Οι Άγγλοι αξιωματούχοι της Βρετανικής αποικιοκρατίας φρόντιζαν με πολλούς τρόπους να προστατεύσουν και να αυξήσουν το πράσινο στο νησί. Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι εισήγαγαν στην Κύπρο τον ευκάλυπτο (από τη μακρινή Αυστραλία) όπως και είδη ακακίας αφενός για να πρασινίσουν γρήγορα το νησί και αφετέρου να αποξηράνουν τα ελώδη και στάσιμα νερά κατά μήκος της κοίτης ποταμών (π.χ Πεδιαίος) τα οποία αποτελούσαν καταφύγιο κουνουπιών φορέων μεταδοτικών και θανατηφόρων ασθενειών. Τα αποτελέσματα ήταν πράγματι αρκετά θετικά άσχετα αν στην εποχή μας η φύτευση αυτών των ειδών όπως και κάποιων άλλων έφεραν και προβλήματα.

    Κατ' αρχάς η Γιορτή του Δέντρου καθιερώθηκε να γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Δεκέμβρη. Με προτροπή του «Αρχιεπόπτη Παιδείας» όπως ονομαζόταν τότε, τη διοργάνωση της γιορτής αναλάμβαναν οι δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων, ενώ το Τμήμα Δασών παραχωρούσε δωρεάν φυτά για σκοπούς φύτευσης. Σύμφωνα με την προτροπή του Αρχιεπόπτη Παιδείας, οι δάσκαλοι καλούσαν μετά τη Θεία Λειτουργία τους παπάδες, τον μουχτάρη, τους αζάδες, τους γεωργούς και τους μαθητές για τη Γιορτή. Σύμφωνα με την οδηγία γινόταν πρώτα αγιασμός και στη συνέχεια ο δάσκαλος διάβαζε σχετική εγκύκλιο για τη σημασία της Γιορτής.

    Αργότερα, με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παράδοση της Γιορτής συνεχίστηκε και συνεχίζεται με σαφώς πιο αναβαθμισμένο χαρακτήρα. Στην επίσημη γιορτή, που διοργανώνεται από ειδική επιτροπή απαρτιζόμενη από Λειτουργούς του Τμήματος Δασών και τον Γραμματέα του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου, προσκαλούνται οι αξιωματούχοι του Κράτους, μέλη του Διπλωματικού Σώματος και απλοί πολίτες. Κύριος ομιλητής είναι ο εκάστοτε Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Ο επίσημος εορτασμός καθιερώθηκε να πραγματοποιείται σε νεόδμητο Δημοτικό Σχολείο ή Γυμνάσιο, ή Λύκειο στη Λευκωσία ή και τα περίχωρα, ή ακόμη και σε κάποιο ίδρυμα με κοινωνική προσφορά. Το τελετουργικό της Γιορτής περιλαμβάνει χαιρετισμούς και ομιλίες από επίσημους προσκεκλημένους, απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών σχετικών με τη Γιορτή τόσο από μαθητές του εν λόγω σχολείου αλλά και από μέλη των Σωμάτων Προσκόπων και Κυπρίων Οδηγών κτλ. Στο τέλος της τελετής όλοι οι προσκεκλημένοι, επίσημοι και μη, πραγματοποιούν συμβολική δενδροφύτευση των χώρων του εορτάζοντος σχολείου σύμφωνα με τις υποδείξεις Λειτουργών του Τμήματος Δασών.


    Η προσφορά των δασών στον άνθρωπο

    Τα δάση συμβάλλουν στην καθαρότητα της ατμόσφαιρας από τη ρύπανση αφού λειτουργούν σαν ένα τεράστιο φίλτρο που κατακρατεί το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα ελευθερώνοντας το πολύτιμο οξυγόνο (Ο2) που αναπνέουμε, μετριάζουν τις επιπτώσεις από το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», περιορίζουν τη διάβρωση του εδάφους, εμπλουτίζουν και φιλτράρουν τα υπόγεια νερά και ενισχύουν τους υδροφόρους ορίζοντες, παρέχουν προστασία στην πανίδα και τη χλωρίδα, δημιουργούν συνθήκες ψυχικής ισορροπίας για τον άνθρωπο, συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ρυθμίζουν το μικροκλίμα μιας περιοχής, συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και προσφέρουν στον άνθρωπο ευκαιρίες αναψυχής από το άγχος της καθημερινότητας. Αυτά είναι μερικά μόνο από το μακροσκελή κατάλογο της προσφοράς των δασών για τον άνθρωπο.

    Του Ανδρέα Κυπριανού
    Βοηθού Δασικού Λειτουργού
    στον Κλάδο Διαφώτισης του Τμήματος Δασών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες