15/1/16

Ανδρέας Παράσχος

Ο Ανδρέας Παράσχος είναι διευθυντής της Κυπριακής εφημερίδας "Καθημερινή". Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1958 στην Λάρνακα. Ήταν μαθητής του Αρρεναγωγίου Λάρνακας και μετέπειτα της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας. Μετά την θητεία του στην Εθνική Φρουρά σπούδασε Διεθνή Δημοσιογραφία στην Μόσχα και το 1987 επιστέφει στην Κύπρο για να εργαστεί στην νεοσύστατη εφημερίδα "Εμπρός", στην οποία είχαν καταφύγει οι αποκομμένοι δημοσιογράφοι από το ΑΚΕΛ και την ΧΑΡΑΥΓΗ, Ανδρέας Καννάουρος, Ανδρέας Στυλιανού και Πολύδωρος Πολυδωρίδης. Παράλληλα εργαζόταν και ως ρεπόρτερ, ως ανταποκριτής, αλλά και ως ραδιοφωνικός παραγωγός πολιτικών εκπομπών.

Το 1995 ξεκίνησε μία έρευνα σχετικά με τους Αγνοουμένους και ανακαλύπτει ότι πάνω από εκατό θύματα της τουρκικής εισβολής θάφτηκαν στα νεκροταφεία Λακατάμιας και στο Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Από εκείνο το σημείο άρχισε η διαδικασία των εκταφών και του προσδιορισμού της ταυτότητας των λειψάνων μέσω της επιστημονικής μεθόδου του DNA.

Ο Ανδρέας Παράσχος έχει γράψει όμως και στίχους και τραγούδια στηριγμένος σε πραγματικά βιώματα από την πολύπαθη Κύπρο, έχοντας συνεργαστεί δισκογραφικά με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Άννα Βίσση, την Αλέξια, τον Κούλη Θεοδώρου, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη και ένα πλήθος άλλων γνωστών και καταξιωμένων τραγουδιστών.
Σπουδαία τραγούδια του: Του Βαγορή, Κύπρος Αγαπημένη, Αμάραντος, Κυμματούσα, Έτη φωτός, Χωρίς φωτογραφία, Ο μπερντές κ.α
Αμάραντος
https://www.youtube.com/watch?v=oNY1yT7f7rw
Στίχοι: Ανδρέας Παράσχος
Μουσική: Χρήστος Φιλίππου
Εκτέλεση: Αλεξία
Άλμπουμ: "Αχαιών Ακτή", 1996


Κύπρος Αγαπημένη
https://www.youtube.com/watch?v=JSq4WWh_4rU
Στίχοι: Ανδρέας Παράσχος
Μουσική-Εκτέλεση: Μιχάλης Χατζηγιάννης
Από την επίσημη εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου 2010 στο στάδιο "Ελευθερία".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες