7/12/16

Μήτσος Παπανικολάου (1900-1943)

Ο ποιητής Μήτσος Παπανικολάου, γεννήθηκε το 1900 στην Ύδρα και από μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά μαζί με την οικογένεια του. Τελειώνοντας το γυμνάσιο άρχισε να γράφει ποιήματα που δημοσίευε στο περ. "Η διάπλασις των Παίδων" του Γρ. Ξενόπουλου. Έγινε δημοσιογράφος και σύντομα αρχισυντάκτης και διευθυντής στο περ. Μπουκέττο. Το μεγάλο του πάθος ήταν οι μεταφράσεις. Διαβάζοντας ώρες ολόκληρες ξένη λογοτεχνία, μετέφρασε και κυριολεκτικά ζωντάνεψε στην ελληνική γλώσσα ποιήματα του Πωλ Βαλερύ, του Μπωντλαίρ, του Μιλόζ, του Βερλαίν και Απολλιναίρ και άλλων. Ασχολήθηκε επίσης με την κριτική και το δοκίμιο.
Το ποιητικό του έργο είναι μικρό σε ποσότητα αλλά εξαιρετικό σε ποιότητα. Πρόκειται για 50 περίπου ποιήματα γεμάτα νοσταλγία για τη χαμένη πρώτη νιότη και γραμμένα με τη τεχνοτροπία του συμβολισμού. Τα ποιήματα αυτά εκδόθηκαν για πρώτη φορά σε τόμο το 1966 (με πιο πρόσφατη την έκδοση του 1979 από τις εκδόσεις Πρόσπερος - 3η ανατύπωση τον Σεπτέμβριο του 1999).

Ο Μήτσος Παπανικολάου είχε όπως ο φίλος του Ναπολέων Λαπαθιώτης το πάθος των ναρκωτικών. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος και η Κατοχή και η φτώχεια, δε μπορούσε να ικανοποιήσει το πάθος του αυτό. Έτσι ξεπούλησε σιγά σιγά όλα τα πολύτιμα βιβλία του και άλλα πράγματα, που τα φύλαγε για χρόνια και εγκαταστάθηκε σε ένα φτωχό δωμάτιο στην Κοκκινιά. Στο δωμάτιο αυτό ζούσε πολύ άθλια γι' αυτό οι φίλοι του φρόντισαν να τον βάλουν στο δημόσιο Ψυχιατρείο. Εκεί πέθανε μετά από μια δυνατή δόση ναρκωτικών.

Δημοσιευμένα ποιήματά του υπάρχουν στα περιοδικά 'Διάπλαση των παίδων', 'Βωμός', 'Νεοελληνική Λογοτεχνία', 'Νέα Εστία', 'Μπουκέττο' κ.ά. Μάλιστα τα ποιήματά του 'Μέσα στη βουή του δρόμου' , 'Καραβάκι (Βραδινοί Θάνατοι) [2002] , 'Χειμώνας' [2004] και 'Ώρες' [2007] έχουν μελοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία από το συγκρότημα Domenica.

Ώρες
https://www.youtube.com/watch?v=CoIAuYjSUM0
Στίχοι: Μήτσος Παπανικολάου
Μουσική: Δημήτρης Κανελλόπουλος
Εκτέλεση: Domenica

Χειμώνας
https://www.youtube.com/watch?v=ifM9yEQVUmg
Στίχοι: Μήτσος Παπανικολάου
Μουσική: Δημήτρης Κανελλόπουλος
Εκτέλεση: Domenica

Καραβάκι (Βραδινοί Θάνατοι)
https://www.youtube.com/watch?v=DqcIA1iRrcs&t=111s 
Στίχοι: Μήτσος Παπανικολάου
Μουσική: Δημήτρης Κανελλόπουλος
Εκτέλεση: Domenica
Album: Μέσα στη βουή του δρόμου / Στου τραγουδιού την όχθη vol.8, Έτος: 2002Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες