30/12/16

"Της σχολής Καζαντζίδη"

Ο Στέλιος Καζαντζίδης υπήρξε από μόνος του ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο μελέτης στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ο Καζαντζίδης ήταν ίσως ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που γέννησε αυτός ο τόπος καθώς κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με τα δύσκολα χρόνια του ΄50 του ΄60 και του ΄70. Αρκεί απλώς να υπολογίσει κανείς τον αριθμό τραγουδιών που τραγούδησε και ηχογράφησε, τις αμέτρητες επιτυχίες που μας χάρισε, τους ολόχρυσους και πλατινένιους δίσκους που ακούγονται μέχρι και σήμερα σαν ξεκάθαρο δείγμα της διαχρονικότητας του, η φωνή του Καζαντζίδη είναι ανεπανάληπτη. Έτσι πολλοί όταν ο Στέλιος αποφάσισε να σταματήσει προσπάθησαν να γίνουν οι ίδιοι διάδοχοί αλλά πάντα η σύγκριση μαζί με ένα οδοστρωτήρα σαν τον Καζαντζίδη ήταν καταφανώς άδικη.

Τον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη, πάρα πολλοί τραγουδιστές λόγω της μεγάλης τους αγάπης προσπάθησαν είτε να τον μιμηθούν είτε να τον αντιγράψουν. Κάποιο εν μέρει τα κατάφεραν και κάποιοι άλλοι όχι τόσο καλά. Το βέβαιο είναι πως ο Καζαντζίδης πρότεινε και θεμελίωσε ένα δικό του ερμηνευτικό είδος που δύσκολα αντιγράφεται από τον οποιονδήποτε καθώς η φωνή του Καζαντζίδη συνδύαζε μια στιβαρή μπάσα ανδρική φωνή με ένα σπαρακτικό λυγμό.

Στο μακρύ κατάλογο των τραγουδιστών που ανήκουν στην άτυπη αυτή "σχοή Καζαντζίδη" συγκαταλέγονται οι:
Λεωνίδας Βελής
Στράτος Κύπριος
Γιάννης Κουλουκάκης
Σταύρος Καμπάνης
Ανδρέας Ζακυνθινάκης 
Γιώργος Χατζηαντωνίου
Δημήτρης Ξανθάκης
Γιώργος Ταλιούρης
Γιάννης Θυμάκης
 Απόστολος Νικολαΐδης
Μάνος Παπαδάκης
Μανώλης Καναρίδης
Γιάννης Ντουνιάς 
Βαγγέλης Δημητριάδης
Στέλιος Θεοδοσίου
 Τάσος Σαρμπάνης
Γιώργος Ροδακίδης
Άγγελος Παναγάκης
κ.ά

Τώρα κλαίς  
https://www.youtube.com/watch?v=jWjtCbWaq7I
Στίχοι-Μουσική: Απόστολος Καλδάρας 
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Χατζηαντωνίου, (1966)


Ο Γιώργος Χατζηαντωνίου γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1941 στη Λητή Θεσσαλονίκης. Μπήκε στην δισκογραφία το 1961 [Πέτρα σε πέτρα περπατώ, σνθ.Στράτος Κομενίδης, στχ.Χαράλαμπος Βασιλειάδης], ανέβηκε στο πάλκο το 1964 "Χάραμα" μαζί με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, από το 1980 διέκοψε τις συχνές εμφανίσεις στα νυχτερινά κέντρα. Πέθανε την 1 Οκτωβρίου 1997.


Γιατί να σε γνωρίσω
https://www.youtube.com/watch?v=NP5FeosVbSU
Εκτέλεση: Γιάννης Κουλουκάκης

  Ο Γιάννης Κουλουκάκης γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1935, «Ο Γιάννης, λόγω της αναπηρίας του, ήταν κάπως φοβισμένος. Δεν ανοιγόταν εύκολα και δεν είχε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Ήταν πολύ συνεσταλμένος γι’ αυτή τη δουλειά. Αν ήταν διαφορετικός σαν χαρακτήρας, θα έσκιζε. Είχε εξαιρετική φωνή. Να φανταστείς ότι κάποια εποχή όταν ο Καζαντζίδης έπαιρνε νυχτομεροκάματο επτά δραχμές, ο Κουλουκάκης έπαιρνε είκοσι. Αλλά έτσι ήταν φτιαγμένος. Δεν μπορούσε να το αλλάξει αυτό». Ο Γιάννης Κολουκάκης μετεγγράφεται –για μικρό χρονικό διάστημα-, στην Οντεόν. Με τη νέα του εταιρία ηχογραφεί κάποιες ακόμα επιτυχίες, χωρίς όμως να καταφέρει να γίνει πρώτο όνομα και να κάνει όσα θέλει και όσα πιστεύει ότι του αξίζουν. Το 1965, αλλάζει και πάλι δισκογραφική εταιρία και αυτή τη φορά εντάσσεται στο δυναμικό της RCA Victor.- ( Ο Κουλουκάκης για βιοποριστικούς λόγους τραγουδάει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην ταβέρνα Νικολής. Ένα απριλιάτικο βράδυ του 2002, και ενώ μόλις έχει ολοκληρώσει ένα τραγούδι, παραπονείται ότι δεν αισθάνεται καλά “Ζαλίζομαι”, τους λέει και λίγο αργότερα χάνει τις αισθήσεις του. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ήδη σε εξέλιξη. Ο Σήφης μού λέει από την στενοχώρια και την απαξίωση. Η ουσία όμως είναι μία. Ο Γιάννης Κουλουκάκης δε συνέρχεται ποτέ. Κηδεύεται στο Μενίδι και όχι στον Πειραιά, όπως πιστεύουν πολλοί.  kendavros59 Original.-ΚΟΖΑΝΗ-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες