16/1/17

Ανέστης Βλάχος (1934-2021)

Ο εξαιρετικός ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1934 στη Προσοτσάνη Δράμας. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος (σύνδεσμος του Παύλου Μελά) και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. 
Έζησε σε ορφανοτροφείο ενώ αργότερα λόγω των αριστερών πεποιθήσεών του είχε προβλήματα και με την αστυνομία. Στην Αθήνα για να βγάλει τα προς το ζην εργαζόταν σε οικοδομές σαν μπογιατζής. Με αντίτιμο να βάψει και τη σχολή Σταυράκου φοίτησε στη σχολή και στο τρίτο έτος των σπουδών του παίξει στη ταινία του ελληνοαμερικάνου σκηνοθέτη Γκρεκ Τάλλας «Αγιούπα» και έπειτα στη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Το Κορίτσι με τα μαύρα», στο πλευρό της Έλλης Λαμπέτη και του Δημήτρη Χορν. Δυστυχώς για ένα μεροκάματο στην προσπάθεια του να καρφώσει μια πρόκα, δεν πρόσεξε και τραυματίστηκε στο δεξί του μάτι. Αν και η πληγή φάνηκε ότι δεν ήταν πολύ σοβαρή, η καθυστέρηση των γιατρών οδήγησε στην απώλεια του ματιού του. Η Λαμπέτη και ο Χορν κάλυψαν τότε όλα τα έξοδα του νοσοκομείου και της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε. Ο Ανέστης Βλάχος υπήρξε ο κατ΄ εξοχήν σκληρός του Ελληνικού κινηματογράφου έχει παίξει σε 180 ταινίες και έχει πάρει τέσσερα βραβεία, καθώς και τιμητική σύνταξη για τη προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο. Έπαιξε σε ταινίες όπως "Το ποτάμι", "Με τη Λάμψη στα Μάτια, "Ο Φόβος" αλλά και σε τηλεοπτικές σειρές όπως "Ο Ζητιάνος" του Καρκαβίτσα, "Η κραυγή των λύκων" και τα "Κρυφά μονοπάτια" (2005)Ασχολήθηκε και με την πολιτική, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚΑπεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στις 24 Αυγούστου 2021.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο. Από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, είχε έναν γιο, τον Ηρακλή Βλάχο, από τον οποίον απέκτησε έναν εγγονό, τον Ανέστη Βλάχο Junior, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του παππού του ενώ είναι και ανερχόμενος πολιτικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ανέστης Βλάχος -Ο μορφονιός
https://www.youtube.com/watch?v=cPGVHWOzDEk
Στίχοι: Κώστας Βίρβος Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Από το δίσκο "Ζεί;"


Οι φίλοι μου να ΄ναι καλά
https://www.youtube.com/watch?v=aKJjnA9fM0w


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες