2/1/17

Οι καλύτερες Κύπριες ηθοποιοί (vol.2)

ΚΥΠΡΙΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ  Νο 2
"Το χειροκρότημα του Κυπραίου είναι πολύ ακριβό" είχε πει, κάποτε σε συνέντευξή της η Δώρα Κακουράτου και είχε απόλυτο δίκαιο, καθώς ο Κύπριος δύσκολα ενθουσιάζεται και πολύ γρήγορα βιάζεται να κρίνει αρνητικά.

No 1 Η Δώρα Κακουράτου (1945-2022) υπήρξε μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Γέννημα θρέμμα Λεμεσιανή, σπουδαία ηθοποιός και πρώην θιασάρχης. Από παιδί ήθελε να γίνει ηθοποιός. Έχει παίξει και πρωταγωνιστήση σε πάρα πολλές θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις, σε σκετς αλλά και σε τηλεοπτικές κωμικές σειρές (Αυλατζιά, Διπλάρες, Ιστορίες του χωρκού, Την πάτησα, Αίγια φούξια κ.ά.). Έπαιξε δίπλα σε όλους τους παλιούς σπουδαίος Κύπριους ηθοποιούς όπως επίσης και με πάρα πολλούς νέους.

No 2 Η Βάνια Κωνσταντίνου (1935-2007) ήταν σπουδαία Κύπρια ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1935 στην Πόλη Χρυσοχούς και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Πατέρας της ήταν ο Χρυσόστομος Μυριανθόπουλος, δάσκαλος και διευθυντής του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου. Στο Λανίτειο Γυμνάσιο, όπου φοίτησε πρωταγωνιστούσε στα θεατρικά έργα που παρουσίαζε το σχολείο. Φοίτησε στη Νομική Αθηνών και στην Σχολή Καλών Τεχνών. Αρχισε να εργάζεται ως εκφωνήτρια στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου από το 1958. Εκεί παρέμεινε για 30 χρόνια. Πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και αργότερα σε τηλεοπτικές σειρές του ΡΙΚ μεταξύ των οποίων και το "Μανώλης & Κατίνα" με τον Γιώργο Ζένιο και του Σίγμα στους "Τάκκους". Το 1959 παντρεύτηκε τον διαιτητή και καθηγητή διαιτισίας Βάσο Κωνσταντίνου και απέκτησαν δύο παιδιά. Πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου 2007 σε ηλικία 72 ετών. Στις 12 Απριλίου 2014 έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας προς τιμήν της Βάνιας και φυτεύτηκαν 200 δέντρα σε χώρο πρασίνου που ονομάστηκε «Βάνια Κωνσταντίνου», σε περιοχή της Λακατάμιας.

No 3 Η Πόπη (Καλλιόπη) Αβραάμ γεννήθηκε το 1957 στο χωριό Μαθιάτης της επαρχίας Λευκωσίας και αποφοίτησε από τη Ανώτερη Δραματική Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σατιρικού Θεάτρου (Κύπρου) και διδάσκει υποκριτική και αγωγή του λόγου στη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα θέατρα της Κύπρου ενώ στην τηλεόραση έχει αγαπηθεί μέσα από τους ρόλους της όπως "Ιστορίες του Χωρκού", "Το καφενείο" αλλά και σε κυπριακές κινηματογραφικές ταινίες. Μάλιστα τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο του ΘΟΚ για τη συνολική της προσφορά το 2019.,  

Άλλες Κύπριες Γυναίκες Ηθοποιοί που ξεχώρισαν στο παρελθόν: Έλλη Κυριακίδου, Μαρούσα Αβρααμίδου, Πίτσα Αντωνιάδου, Άλκηστις Παυλίδου, Όλγα Ποταμίτου, Μήδεια Χάννα κ.α.

Ελληνίδες Ηθοποιοί που εργάζονται μόνιμα στην Κύπρο: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Ιωάννα Σιαφκάλη, Αννίτα Σαντοριναίο κ.ά

Αίγια φούξια (Τίτλοι Έναρξης)
https://www.youtube.com/watch?v=B-wdKn_XqcA
Στίχοι: Μάγδα Ολυμπίου
Μουσική: Δημήτρης Κοργιαλάς
Εκτέλεση: Ευρυδίκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες