28/2/17

Mantakas presente

Μίκης Μάντακας, Έλληνας σπουδαστής στην Ιταλία ο οποίος δολοφονήθηκε από Ιταλούς ακροαριστερούς στην διάρκεια συμπλοκών στη Ρώμη. Καθ`όλη τη δεκαετία του ΄70 σημειώνονταν στην Ιταλία σφοδρές συγκρούσεις και οδομαχίες μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών, πράγμα που κόστισε τη ζωή σε 20 εθνικιστές, ένας εκ των οποίων ήταν και ο 22χρονος Έλληνας σπουδαστής της Ιταλίας Μίκης Μάντακας. Το σλόγκαν τότε των αριστερών ήταν «το να σκοτώσεις ένα φασίστα δεν είναι έγκλημα».

Ο Μάντακας ήταν τότε 22 ετών. Γεννήθηκε στις 13 Ιουνίου 1952 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο προάστιο Παπάγου. Πήγε στην Ιταλία για σπουδές, αρχικά στην Μπολόνια και στη συνέχεια στη Ρώμη. Ήταν μέλος στο σύνδεσμο Ελλήνων Σπουδαστών Ιταλίας αλλά και στη νεολαία του ιταλικού εθνικιστικού κόμματος MSI (Movimento Sociale Italiano). Στις 28 Φεβρουαρίου 1975 κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών τραυματίστηκαν άλλα 22 άτομα, τα δύο εξ αυτών χτυπημένα από σφαίρες ενώ η ένταση συνεχίστηκε και τις υπόλοιπες ημέρες, όπως π.χ. την ημέρα της κηδείας του Μάντακα. Ο Μάντακας δολοφονήθηκε στα γραφεία του κόμματος MSI από σφαίρες των κομμουνιστών που τον βρήκε στο κεφάλι.

Οι Εθνικιστές σε όλη την Ιταλία ,την πλατεία που έγινε το συμβάν δεν την αποκαλούν πια «piazza Risorgimento» αλλά «piazza Mantakas» και θεωρούν-αποκαλούν τους εαυτούς τους «συναγωνιστές τους Μάντακα» (αυτό σημαίνει camerata Mantakas). Ο φοιτητής ιατρικής Μίκης Μάντακας είναι σύμβολο στη γείτονα χώρα και έχουν γραφτεί και τραγούδια για τον άδικο χαμό του. Ο δολοφόνος του ήταν ο Αλβάρο Λογιακόνο, μέλος των Ιταλών κομμουνιστών και αργότερα των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Γι' αυτό το έγκλημα καταδικάζεται το 1981 σε ποινή κάθειρξης 16 ετών

Η δολοφονία του Μ. Μάντακα
https://www.youtube.com/watch?v=wF8FtqblZug
https://www.youtube.com/watch?v=SMQcxLxYidk

Η Επανάσταση είναι σαν τον άνεμο
https://www.youtube.com/watch?v=4z6GuAJAzYM
Mikis Mantakas, presente! (ΜΙΚΗΣ ΜΑΝΤΑΚΑΣ ΠΑΡΩΝ) 


Για τον Μάντακα
https://www.youtube.com/watch?v=rwzjYkzYhxw
Ζωντανή ηχογράφηση από ακουστική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2013 προς τιμήν και είς μνήμην του Μίκη Μάντακα,του έλληνα εθνικιστή φοιτήτη που δολοφονήθηκε από άνανδρους αριστερούς τρομοκράτες


1 σχόλιο:

  1. Ο Εθνικός Σύνδεσμος Ελλήνων Σπουδαστών Ιταλίας,(«Ε.Σ.Ε.Σ.Ι.» ή «Lega ESESI»), ήταν εθνικιστικό φοιτητικό κίνημα το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1967 στη Ρώμη. Διατηρούσε γραφεία και οργανωτική δομή ενώ διέθετε τεράστια πολιτική βάση μεταξύ των νέων Ελλήνων σπουδαστών σε όλες τις Ιταλικές πόλεις, όπου λειτουργούσαν Πανεπιστημιακές σχολές. Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του, ο τίτλος του συμπληρώθηκε και έγινε «Εθνικός Σύνδεσμος Ελλήνων Σπουδαστών Ιταλίας & Νέων Επιστημόνων Δυτικής Ευρώπης», καθώς πολλά από τα μέλη του, αλλά και γενικότερα ένας μεγάλος αριθμός από Έλληνες, πρώην φοιτητές σε Ευρωπαϊκές χώρες, μετά την αποφοίτηση τους, είχαν επιλέξει να ζήσουν και να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα στους τόπους και στις χώρες που σπούδασαν.

    Σταδιακά, στον ΕΣΕΣΙ εντάχθηκαν περίπου 12.000 φοιτητές-μέλη τα οποία το 1969, μοιράζονταν σε 34 τοπικές επιτροπές, ισάριθμες με τα αντίστοιχα Ιταλικά Πανεπιστήμια και τις πόλεις που τα φιλοξενούν.

    Στο συνέδριο που έγινε στη Νάπολι, ο Σπύρος Σταθόπουλος εκλέχθηκε Πρόεδρος, ενώ αντιπρόεδροι εκλέχθηκαν οι Θόδωρος Καραμπέτσος και Βαγγέλης Χαραλαμπίδης.

    Την ίδια περίοδο τα μέλη του άρχισαν να γίνονται στόχοι ένοπλων συμμοριών της Ιταλικής και Ελληνικής αριστεράς με αποκορύφωμα την δολοφονία του φοιτητή Μιχάλη Μάντακα, από το όπλο κομμουνιστών, οπλοφόρων-φονιάδων, μελών της τρομοκρατικής οργανώσεως «Ερυθρές Ταξιαρχίες», στη διάρκεια συγκρούσεων που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο της δίκης αριστερών κατηγορουμένων για δολοφονίες Ιταλών εθνικιστών το 1973.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες