24/5/18

Γιάννης Παπαδόπουλος (1928-1997)

Ο Κύπριος φιλόλογος, λογοτέχνης και ποιητής Γιάννης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1928 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ και καταζητήθηκε από τους Άγγλους. Ανήκε στην ομάδα του Δήμου Χατζημιλτή και παρέμεινε ασύλληπτος για 36 μήνεςΥπήρξε συντάκτης σε όλο τον παράνομο τύπο της ΕΟΚΑ ενώ παράλληλα δημοσίευε και ποιήματα με πατριωτικό και έντονα εθνικό περιεχόμενο. Από το 1944 ως το 1991 πραγματοποίησε διάφορες δημοσιεύσεις σε έντυπα της Κύπρου και της Ελλάδος. Κυκλοφόρησε τρεις ποιητικές συλλογές και μία συλλογή διηγημάτων. Πέθανε το 1997 στη Λεμεσό.

Ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα του Γιάννη Παπαδόπουλου είναι "ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΟΔΟΣ" (Γ. Παπαδόπουλος, "Τότε που πολεμούσαμε", Κύπρος 1963). Το ποίημα αυτό αλλά και γενικά όλο του το λογοτεχνικό έργο αναδεικνύει τη σημασία του κυπριακού Αγώνα κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας, ως κορυφαία στιγμή του τόπου και των ανθρώπων του. 

Το Γράμμα και η Οδός Ποίηση: Γιάννης Παπαδόπουλος
Μελοποίηση: Γιώργος Θεοφάνους
Απόδοση: Αντώνης Ρέμος & Μαρινέλλα
Από το δίσκο "Τραγουδώ το νησί μου'

Το γράμμα και η οδός 
Όταν πια είδαμε και αποείδαμε
με τα τηλεγραφήματα και τες πρεσβείες,
κλείσαμε τη ζωή μας, τη μικρή ζωή μας
σ’ ένα φάκελο, σ’ ένα φάκελο μικρό
που να χωράει στη φούχτα μιας μαθητριούλας,
στον προβολέα ενός ποδηλάτου, στη ράχη ενός βιβλίου
και γράψαμε με κόκκινο μελάνι τη διεύθυνση:
Αξιότιμον Ελληνικόν Κυπριακόν Λαόν,
Οδόν Ελευθερίας ή θανάτου,
χωριά και πόλεις, Κύπρον.
Το στείλαμε χωρίς το γραμματόσημο με την ξένη Βασίλισσα. Ταξίδεψε με χίλιους δικούς μας συνδέσμους, κρυμμένο σε γαλάζιες ποδιές και κόρφους παρθέωννω ή το περάσαμε από μπλόκα γαϊδουράκια αθώα που κουβαλούσαν χειροβομβίδες κι άλλους καρπούς της γης μας. Τότε που πολεμούσαμε, Λευκωσία 1963

1 σχόλιο:

  1. This poem was dedicated to the holy memory of the unseen fighter of EOKA Pambos Charalambos) KALODIKIS known as "Evdikos" who carried in his prosthetic leg the letters of freedom.
    (Evdikos: "a server of justice " , a pseudonym derived from his surname.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες