15/12/20

Γαβριέλλα Ουσάκοβα "Η πλανεύτρα των Αθηνών" (1916-1991)

Γαβριέλλα, η θρυλικότερη πόρνη των Αθηνώμ, μια Άγια Ιερόδουλη

«Έγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι» εξομολογείται στο βιβλίο της αλλά όσοι την γνώρισαν μιλούν για τη μόρφωση της, την αλληλεγγύη που έδειξε στους γείτονές της την περίοδο της κατοχής και την ανεξάρτητη προσωπικότητά της. αλλά όσοι την γνώρισαν μιλούν για τη μόρφωση της, την αλληλεγγύη που έδειξε στους γείτονές της την περίοδο της κατοχής και την ανεξάρτητη προσωπικότητά της.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 θρυλική ιερόδουλος Γαβριέλλα, μπορεί να ήταν διάσημη για τα κάλλη της στον αντρικό πληθυσμό της πόλης, έγινε όμως κυρίως γνωστή για το ήθος, τον χαρακτήρα και το φιλανθρωπικό της έργο, στοιχεία που έκαναν τους γείτονές της να τη λατρέψουν μέχρι τέλους. Οι άνθρωποι που τη γνώριζαν καλά μιλούν για μία γυναίκα βαθιά θρησκευόμενη και απολύτως ανεξάρτητη, που βοήθησε πάρα πολλά παιδιά να πάνε σχολείο και πλήρωνε τα ιατρικά έξοδα των φτωχών γειτόνων της. Συνέχισε να εργάζεται μέχρι τις 1991, σε ηλικία 75 ετών, οπότε και βρήκε τραγικό θάνατο από στραγγαλισμό. Οι δράστες μπήκαν στο σπίτι της σαν πελάτες και τη σκότωσαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Η αστυνομία δεν μπόρεσε να τους συλλάβει ποτέ.

Στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο μιλά για την παιδική της ηλικία, τους άντρες και τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, για τις οποίες ποτέ δεν αισθάνθηκε μειονεκτικά. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρόσφερε στους άντρες στοργή και ζεστασιά, και ότι στο σπίτι της έβρισκε κανείς παρηγοριά, αφού με τους πελάτες γινόταν φίλη, έπιανε συζήτηση και πολλοί της εκμυστηρεύονταν τα προσωπικά τους προβλήματα. Επίσης ποτέ δεν ήταν βιαστική, ποτέ δεν τους φόβιζε και ποτέ δεν τους μιλούσε άσχημα. Η Γαβριέλλα ποτέ δεν έπαψε να αισθάνεται άνθρωπος, αν και πολλές φορές ενεργούσε με τρόπο όχι κοινά αποδεκτό. Έτσι, όμως, συμπεριφέρονται οι άνθρωποι που αισθάνονται ειλικρινείς πρώτα με τον εαυτό τους και κατόπιν με τους άλλους..."

εννήθηκε στις 6 Ιουνίου του 1916 στη Ρωσία και ήρθε στην Ελλάδα το 1929 μαζί με την οικογένειά της. Ήταν μια γυναίκα μορφωμένη. Πήγε σε σχολή για νταντάδες. Τελείωσε το σχολείο στις καλόγριες, φοίτησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έμαθε πέντε γλώσσες κι έγινε καθηγήτρια Γαλλικών. Ωστόσο, διάλεξε το δρόμο που θεώρησε ως πεπρωμένο της και με ιδιόκτητο οίκο ανοχής στα Εξάρχεια από το 1936, έγινε αναπόσπαστο κεφάλαιο στη ιστορία της πόλης, όπως μαρτυρούν οι χρονικογράφοι της εποχής. Η Γαβριέλα Ουσάκοβα υπήρξε απόλυτα νομοταγής πολίτης και ουδέποτε κατηγορήθηκε για οτιδήποτε Δολοφονήθηκε άγρια στις 25 Αύγουστο του 1991, σε ηλικία 75 ετών, κι ενώ ακόμη εργαζόταν. Η αστυνομία ουδέποτε εξεχνίασε αυτό το έγκλημα."

Γαβριέλλα (Τραγουδισμένο από το μοναδικό βαφτιστήρι της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, Εθνικό Σταρ Αντρεούλη Ευαγγελόπουλο σε δεύτερη εκτέλεση)
https://www.youtube.com/watch?v=jBQOP3PBlQ8
Στίχοι-Μουσική: Κώστας Καλδάρας
Πρώτη Εκτέλεση: Κώστας Χατζημιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες