28/12/20

HALL OF FAME: Οι 3 καλύτεροι ξένοι καλαθοσφαιριστές που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Κύπρο

Οι 3 καλύτεροι ξένοι καλαθοσφαιριστές που ήρθαν ποτέ στην Κύπρο


1. Milutin Aleksić: Ο Σέρβος καλαθοσφαιρστής με ύψος 2.03 Μίλουτιν Άλεκσιτς υπήρξε αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους καλαθοσφαιριστές που πάτησαν ποτέ το ποδάρι τους στην Κύπρο. Ο Άλεκσις γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1982 στο Βελιγράδι και έκανε τα πρώτα του καλαθοσφαιρικά βήματα σε επαγγελματικό επίπεδο στον Ερυθρό Αστέρα σαν small forward. Έπαιξε για δύο χρόνια στην Ποντγκόριτσα και το 2004 ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Εδώ να πούμε ότι τον προηγούμενο χρόνο η ΑΕΛ έγινε η πρώτη αλλά και μοναδική κυπριακή ομάδα σε όλα τα αθλήματα που κέρδισε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η ομάδα της Λεμεσού έγραψε την δική της ιστορία κατακτώντας αήττητη το ευρωπαϊκό Regional Challenge Cup της South Conference ενώ λίγες μέρες αργότερα στέφεται πρωταθλήτρια Κύπρου μετά από 15 χρόνια και με προπονητή τον μεγάλο Ντράγκαν Ράτσα. Ο Ράτσα ήταν ο άνθρωπος που τελικά έπεισε τον Άλεκσιτς να κατέβει στην Κύπρο όπου και για πέντε χρόνια θα κερδίσει άλλα τέσσερα πρωταθλήματα και πολύ καλές ευρωπαϊκές πορείες φτάνοντας στο Final Four του FIBA EuroCup 2007–08 όπου και κατακτά την 3η θέση και αρχηγό τον Σέρβο. Ο Άλεκσις έπαιξε και σε πάρα πολλές άλλες ομάδες στο εξωτερικό, όπως και στην Ελλάδα στον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο αλλά και σε μια άλλη κυπριακή ομάδα την ΑΕΚ Λάρνακας αλλά και ξανά στην ΑΕΛ ενώ τα τελευταία του καλαυοσφαιρικά χρόνια τα πέρασε στην Γαλλία.

2.
Tony Harris:
Ο Αμερικανός καλαθοσφαιριστής Τόνι Χάρρις με ύψος 1. 91 υπήρξε ένας από τους καλύτερους Shooting guard που ήρθαν ποτέ στην Κύπρο. Ο Τόνυ Χάρρις γενννήθηκε στις 13 Μαΐου 1967 στο Μονρόε της Λουιζιάνας. Τα πρώτα του καλαθοσφαιρικά βήματα τα έμανε στο Λύκειο 
Roosevelt του Ανατολικού Σικάγο και μετά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης. Από το 1990 μέχρι το 1995 θα παραμείνει στον φανταστικό κόσμο του NBA (Philadelphia 76ers, Oklahoma City Cavalry, Boston Celtics) μέχρι το 1994. Το 1995 ο Τόνυ Χάρρις θα φτάσει αεροπορικώς ιστην Κύπρο για να παίξει στο ΑΠΟΕΛ. Για μία διετία το Τόνυ Χάρρις έκανε πράγματα και θαύματα και σηκώνοντας ένα πρωτάθλημα, δύο κύπελα και δύο super cup αλλά και πρωταγωνιστής στους πανηγυρισμούς. Τελικά θα φύγει και θα παίξει και για ένα διάστημα στον Α.Σ. Παπάγου και λίγο πριν την ολοκλήρωση της καριέρας του επιστρέψει ξανά στην ομάδα που τον λάτρεψε σαν Θεό.


3.
George Banks:
Ο Αμερικανός καλαθοσφαιριστής Τζιώρτ Μπανκς με ύψος 2.10 υπήρξε ίσως ο καλύτερος 
power forward που είδαν ποτέ τα μάτια μας.. Ο Τζωρτζ Μπανκς γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1972 στο Rillito της Αριζόνας. και το 1995 στα NBA draft επιλέχθηκε από τους Miami Heat. Ο σπουδαίος αυτός καλαθοσφαιριστής ήρθε και στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 2002-03 και την επόμενη σεζόν έπαιξε στον Κεραυνό Στροβόλου, στην Banvit Τουρκίας και ξανά το 2005-06 στο Κεραυνό. Τελικά το 2010 αποσύρεται από την ενεργό δράση και ξεκινά την καριέρα του σαν προπονητής.  

Άλλοι αξιόλογοι καλαθοσφαιριστές που έπαιξαν στην Κύπρο: Dragan Raca, Darrin Fowlkes, Sullivan Phillips, Jo Jo Garcia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες