21/12/20

Μιχάλης Καλτεζάς (17/11/1985)

Η δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1985. Ο 27χρονος τότε αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών που έτρεχαν μαζί προς την πλατεία Εξαρχείων σκοτώνοντας τον 15χρονο μαθητή Μιχάλη Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού από απόσταση περίπου είκοσι μέτρων.


Η πορεία που ξεκίνησε και τελείωσε ομαλά χωρίς κανένα επεισόδιο ωστόσο μετά το τέλος της πορείας και ενώ οι διαδηλωτές διαλύονταν σε κάποια ψησταριά των Εξαρχείων σταματά για φαγητό και μια ομάδα των ΜΑΤ. Από το σημείο περνά μια ομάδα αναρχικών που ειρωνεύτηκαν τους αστυνομικούς,οι οποίο και ζητούν ενισχύσεις. Εν τω μεταξύ πολλαπλασιάζονταν και οι αναρχικοί και αρχίζουν πλέον να καταδιώκουν τους αστυνομικούς, με τα επεισόδια να εξαπλώνονται. Κάποια στιγμή, ομάδα διαδηλωτών συμπεριλαμβανομένου και του Καλτεζά, βάζουν φωτιά με βόμβες μολότοφ στην κλούβα των ΜΑΤ που είχε σταθμεύσει πλησίονκαι την την οποία φρουρούσαν άνδες των ΜΑΤ μεταξύ των οποίων και ο Μελίστας. Οι αναρχικοί μετά τις ρίχεις μολότοφ φεύγουν τρέχοντας προς την Πλατεία Εξαρχείων, στη διασταύρωση των οδών Στουρνάρη και Μπόταση, ο Μελίστας σηκώνει τότε το όπλο και πυροβολεί πληγώνοντας τον Καλτεζά. Αμέσως ασθενοφόρο μετέφερε το θύμα στον Ευαγγελισμό όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αναρχικοί κατλαμβάνουν το παλιό Χημείο στη Σόλωνος και το Πολυτεχνείο. Τελικά το πρωί της 18ης Νοεμβρίου δίνεται άδεια από την Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου, με πρόεδρο τον πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλο, να μπει η Αστυνομία στο Χημείο και οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν 37 άτομα ενώ άλλοι καταφέρνουν να διαφύγουν της σύλληψης φτάνοντας στο Πολυτεχνείο μέσα από τους υπονόμους. Αυτή ήταν και η πρώτη άρση ασύλου από την επίσημη θεσμοποίησή του το 1982 ενώ μετά το άκουσμα του θανάτου του μαθητή τα επεισόδια στην Αθήνα συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες.


Τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία Καλτεζά είχαν σαν συνέπεια να τερματίσει το κλίμα συναίνεσης μεταξύ αστυνομίας και πολιτικά ανήσυχων πολιτών όπως αυτό επικρατούσε στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ διότι ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Μένιος Κουτσόγιωργας και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Θανάσης Τσούρας, ο οποίος και διέταξε έρευνα για τα συμβάντα.

Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε λίγες μέρες αργότερα στις 26 Νοεμβρίου όταν η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, σε αντίποινα για τη δολοφονία του Καλτεζά, επιτέθηκε με βόμβα σε κλούβα των ΜΑΤ κοντά στο Ξενοδοχείο Κάραβελ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος και να τραυματιστούν δεκατέσσερις συνάδελφοί του.

Για την ιστορία να πούμε ότι ο Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1990 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο με ψήφους 6-1. Συνήγορος υπεράσπισης του ήταν ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος ενώ στην πολιτική αγωγή συμμετείχαν ο Φώτης Κουβέλης και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Πάντως η αθώωση  Μελίστα προκάλεσε και νέα σοβαρά επεισόδια με κατάληψη του Πολυτεχνείου από δυνάμεις της Αριστεράς και αναρχικούς.

ΑΔΙΕΞΟΔΟ -38 Χιλιοστά (Γραμμένο για τον 15χρονο Μιχάλη Καλτεζά, νεκρό από μπάτσο στα Εξάρχεια)
https://www.youtube.com/watch?v=D32Ha4t_T8U


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες