23/11/23

Τα re-make δημοφιλών ελληνικών σειρών

Αποτυχημένα re-make ελληνικών σειρών

1) Το "Εκείνος κι εκείνος" ήταν ο τίτλος μιας σατιρικής τηλεοπτικής σειράς, που προβλήθηκε στο ΕΡΤ από τις 19 Ιουνίου 1972 έως τις 9 Φεβρουαρίου 1974. Το σενάριο ήταν του Κώστα Μουρσελά, ενώ πέρασαν τρεις σκηνοθέτες και δύο τηλεσκηνοθέτες από τη σειρά. Η σειρά ήταν σατιρική, σε μορφή βίντεο, και ολοκληρώθηκε σε δύο κύκλους με 103 δεκαπεντάλεπτα επεισόδια. Πρωταγωνιστές της σειράς ήταν ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Η σειρά ξαναγυρίστηκε το 1989, με σκηνοθέτη τον Κώστα Κουτσομύτη, διότι η αρχική σειρά δεν είχε διασωθεί, παρά μόνο ένα απόσπασμα από το επεισόδιο "Το αυγό". Δεκατρία από τα σενάρια του Κώστα Μουρσελά ξαναμεταφέρθηκαν από την ΕΤ2, στην τηλεόραση με το αρχικό δίδυμο και σκηνογράφο τον Μικέ Καραπιπέρη. Το ριμέικ θεωρήθηκε αξιόλογο, αλλά πάντως όχι τόσο επίκαιρο όσο το αρχικό έργο. Επαναπροβλήθηκε από την ΕΤ2 το 1990, το 1991, το 1992 και το 1999. 

2) Ο Γιούγκερμαν του Μ. Καραγάτση ανήκει στην κλασική πεζογραφία. Εκδόθηκε το 1938 και αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας με τίτλο Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο, η οποία συμπληρώνεται από τον Συνταγματάρχη Λιάπκιν (1933) και τη Μεγάλη Χίμαιρα (1936). Το βιβλίο γυρίστηκε τηλεοπτική σειρά για πρώτη φορά, το 1976 με τίτλο Γιούγκερμαν με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η σειρά προβλήθηκε από το 1977 έως το 1978 στην Κύπρο από το ΡΙΚ. Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ, παρά μόνο ένα επεισόδιο, το 109ο, το οποίο προβλήθηκε στις 20 Απριλίου 1977.

Η σειρά γυρίστηκε σε remake το 2007 με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1. Αν και αναμενόταν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, το remake δεν είχε επιτυχία και διακόπηκε η προβολή του πριν ολοκληρωθεί ο προγραμματισμένος κύκλος επεισοδίων. Είναι και το μοναδικό από τα δύο που σώζεται σήμερα.

3) "Οι Πανθέοι" είναι μυθιστορηματική σύνθεση του Τάσου Αθανασιάδη. Μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση υπό τον ίδιο τίτλο. Το 1977 το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη αρχικά από την ΕΡΤ. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 15 Απριλίου 1977 και το τελευταίο την 1 Ιουνίου 1979. "Οι Πανθέοι" ήταν το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σεζόν 1978-79 και από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1977-78. Η σειρά δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ, παρά μόνο δύο επεισόδια, το πρώτο και το τελευταίο (100ο). Τα υπόλοιπα επεισόδια της σειράς διεγράφησαν στις 14 Οκτωβρίου 1985.

Το 2023 το ΣΚΑΙ αποφάσισε να γυρίσει ξανά τους "Πανθέους" χωρίς μέχρι στιγμής ιδιαίτερη επιτυχία. Αξιοσημείωτο βεβαίως το γεγονός ότι η Κάτια Δανδουλάκη είχε παίξει και στις δύο τηλεοπτικές μεταφορές της σε διαφορετικούς όμως ρόλους. 


 Η εξαίρεση του πετυχημένου re-make 

6) Η κωμική τηλεοπτική σειρά "Εκείνες κι εγώ" μεταφέρθηκε δύο φορές στην ελληνική τηλεόραση. Η πρώτη ήταν το 1976 στην ΥΕΝΕΔ, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, και η δεύτερη 20 χρόνια μετά, το 1996 από τον ΑΝΤ1, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη ΜπέζοΣτο ριμέικ, η σειρά σκηνοθετήθηκε από τον Ανδρέα ΜορφονιόΗ σειρά αποτελεί δημιουργία του θεατρικού συγγραφέα Κώστα Πρετεντέρη, που έπλασε τον χαρακτήρα του Ζάχου Δόγκανου ενός μεγάλου καρδιοκατακτητή, και παράλληλα αμετανόητου εργένη. Στην πρώτη μεταφορά στο αρχείο της ΕΡΤ σώζεται ένα μόνο επεισόδιο.

 

*Σημείωση: Το "Καφέ της Χαράς" και το "Λόγω Τιμής" δεν αποτελούν re-make ων σειρών αλλά την συνεχειά τους σαν sequel. 

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε για την αφοσίωσή σας στην παροχή ποιοτικού περιεχομένου. Εκτιμάται πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες