28/11/23

Το συγγραφικό δίδυμο Σακελλάριος - Γιαννακόπουλος

"Οι Διόσκουροι του ελληνικού θεάτρου"Η κριτική της εποχής αντιμετώπισε το δίδυμο Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου ως τους σημαντικότερους κωμωδιογράφους της γενιάς τους  (επαινώντας ιδιαίτερα τα Ένας ήρως με παντούφλες και Η Μεγάλη Παρένθεσις[¡]). Το σερί των επιτυχιών τους, ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς και χρονογράφους της γενιάς τους να καταπιαστούν με τη θεατρική κωμωδία, αφήνοντας μια μεγάλη σειρά από έργα που παίζονται ακόμα και σήμερα. Πολλές φορές όμως κατηγορήθηκαν για προχειρότητα, λόγω της υπερπαραγωγικότητάς τους. 
Αλέκος Σακελλάριος
(1913-1991): Εξαιρετικά δημοφιλής και παραγωγικός, υπήρξε από τους σημαντικότερους ανανεωτές της μεταπολεμικής νεοελληνικής κωμωδίας και από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού. Εκτός απ' την συνεργασία του με τον Χρήστο Γιαννακόπουλου, εργάστηκε και με τους περισσότερους επιθεωρησιακούς συγγραφείς της εποχής του. Έγραψε, μόνος ή συνεργαζόμενος, περίπου 200 θεατρικά έργα και 60 κινηματογραφικά σενάρια. 


Χρήστος Γιαννακόπουλος 
(1909-1963): Από το 1939 άρχισε να συνεργάζεται στενά με τον Αλέκο Σακελλάριο στις επιθεωρήσεις και κωμωδίες, τραγούδια και κινηματογραφικά σενάρια: Οι Γερμανοί ξανάρχονταιΈνας ήρωας με παντούφλες, Χαμένα όνειρα[¡]Δεσποινίς ετών 39Θανασάκης ο πολιτευόμενοςΈνα βότσαλο στη λίμνηΑλίμονο στους νέους και σε άλλα έργα. Μόνος του έγραψε τις κωμωδίες Οι μεγάλοι και οι μικροί και Μια τσουκνίδα στις βιολέτες.

Ψαροπούλα 
https://www.youtube.com/watch?v=wx-EFjVsVFk
Στίχοι: Χρήστος Γιαννακόπουλος & Αλέκος Σακελλάριος 
Μουσική: Χρήστος Χαιρόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες