10/10/14

"ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ" Νέο Θεατρικό Έργο

Αναζητείται Χορηγός

Είδος: Ραδιοφωνικό Θέατρο

Βασικό Θέμα: Το καλό και το κακό, η ευθύνη της επιλογής, η απουσία της ηθικής και της δικαιοσύνης. Εξωλογικό και ψυχολογικό δράμα - Τέσσερα Πρόσωπα. Το έργο είναι χωρισμένο σε 3 μέρη μεταξύ των οποίων είναι αναγκαία η δημιουργία μικρών παύσεων ή ιντερμίδιων ώστε να προαλαμβαίνει ο ακροατής να ακολουθεί το νόημα της ιστορίας, την κινηματογραφική δράση, και τις νοερές δηλαδή εκείνες εικόνες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται μπροστά του.

Τα του έργου πρόσωπα:
Παπαμαυρομιχάλης [ο πατέρας-Ιερέας]
Κωσταρέας [Ο γιός του Παπαμαυρομιχάλη]
Νίκη [Το θύμα, μια νεαρή κοπέλα]
Αφηγητής, θηλ. [= Η αφηγητής όχι ως παντογνώστης αλλά ως ενεργόν πρόσωπο -"Θεοφάνεια"]
Αντίλαλος [=  Η φωνή που ακούει ο Παπαμαυρομιχάλης -ακούει τη φωνή της κοπέλας, τη φωνή της αφηγητού ή ακόμη και τη δική του]


Υπόθεσις του έργου:
Ο Παπα-Μαυρομιχάλης βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό δίλημα να πεί την πάσα αλήθεια και να καταδικάσει σε θάνατο το ίδιο το παιδί του ή να μην πεί τίποτα και ν΄αφήσει μια αθώα κοπέλα 17 χρονών να σαπήσει στη φυλακή για ένα έγκλημα που ποτέ δεν έκανε. Ο Παπαμαυρομιχάλης θα επιλέξει το δεύτερο, το άδικο. Η κοπέλα αυτοκτονεί πέφτοντας στη φωτιά. Τύψεις συνειδήσεως και ενοχικές, εφιαλτικές φωνές βασανίζουν διαρκώς την ταραγμένη ψυχή του Ιερέα, που μη αντέχοντας άλλο, αποφασίζει να πάει να πεί έστω και αργά την αλήθεια και να αναζητήσει συγχώρεση. Ο γιός του, ακούγοντας τον πατέρα του και αντιλαμβανόμενος το τί θα συμβεί, θα τον προλάβει και θα τον σκοτώσει. Η αόρατη αφηγητής εμφανίζεται μπροστά του και σαν ενεργόν πρόσωπο, σηκώνει στα χέρια της το νεκρό σώμα του Παπαμιχάλη και ουρλιάζοντας δηλώνει πως θα πληρώσει ακριβά για αυτό που έκανε. Το έργου τελειώνει απότομα με ένα ισχυρότατο σεισμό κυριολεκτικό και μεταφορικό.   

Ολόκληρο το σενάριο σε PDF: http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=58368820703071366435

https://www.youtube.com/watch?v=iOqqTwCEL5s
  "All Rights Reserved"

1 σχόλιο:

  1. Υποβοηθητικές Σημειώσεις:

    Το έργο είναι σκόπιμα χωρισμένο σε 3 μέρη. Στο Α΄ Μέρος, το σκηνικό τοποθετείται το σπίτι του Παπαμαυρομιχάλη. Στο Β΄ Μέρος, το σκηνικό τοποθετείτε το κελί των φυλακών μέσα και έξω του. Στο Γ΄ Μέρος βρισκόμαστε το αποθηκάκι του Κωσταρέα.

    Μεταξύ των μέρη του έργου είνα αναγκαίο να δημιουργούνται παύσεις (ίσως μουσικές πάυσεις) για να προλαμβαίνει ο ακροατής να ακολουθεί το νόημα. Τις νοερές δηλαδή εικόνες που εμφανίζονται μπροστά του.

    Εισήγηση: Σαν μουσικό χαλί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η μουσική του τραγουδιού « Τί τραγούδι να σου πώ » των Ενδελέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες