12/2/15

Τώνης Μαρούδας (1920-1988)


Ο τραγουδιστής της αγάπης, με την πρωτότυπη δυτικότροπη ερμηνεία, γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1920, στην πλατεία Ομονοίας της Πάτρας. Παιδί φτωχής οικογενείας, έχασε τον πατέρα του όταν ήταν δύο ετών και αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη από πολύ μικρή ηλικία. Εξαιτίας της οικονομικής του ένδειας δεν κατάφερε να τελειώσει το Δημοτικό. Ωστόσο, όχι μόνο έμαθε μόνος του να γράφει και να διαβάζει, αλλά πέτυχε να μιλάει άπταιστα και τη γαλλική γλώσσα. Σε ηλικία 18 ετών, έφυγε ολομόναχος για την Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό του, έχοντας στη φόδρα του σακακιού του μόλις 100 δραχμές. Το πάθος, η εργατικότητα και το πλούσιο ταλέντο του, όμως, στάθηκαν αρκετά για να του χαρίσουν γρήγορα τη μεγάλη επιτυχία και καταξίωση. Η μεγαλύτερη του όμως επιτυχία ήταν το τραγούδι Τι΄ναι αυτό που το λένε αγάπη το οποίο τραγούδησε μαζί με την Σοφία Λόρεν για την ταινία "Το παιδί και το δελφίνι", ο δίσκος πούλησε πάνω από 2.500.000 δίσκους παγκοσμίως. Ο Τώνης Μαρούδας πέθανε, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, στις 22 Ιουλίου 1988, στην Αθήνα. Ήταν παντρεμένος με την Ερασμία και είχαν δυο γιους τον Τάκη και τον Μιχάλη. Από το 2009 ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει προς τιμήν του εκδηλώσεις, τα Μαρούδεια - τι 'ναι αυτό που το λένε αγάπη με τριήμερες εκδηλώσεις.


Sophia Loren, Tonis Maroudas -Τί είναι αυτό που το λένε αγάπη (1957)
https://www.youtube.com/watch?v=MDMiUPcZst8
From the film "Boy on a dolphin", 1957


Αντώνης Ευθυμίου: Το τραγούδι πρωτοτραγούδησε η Καίτη Ντένις σε δίσκο 45 στροφών και όχι η Σοφία Λόρεν. Στην άλλη πλευρά υπήρχε το τραγούδι "Για μια κιθαρίτσα" με το Τρίο Κιτάρα. Η μουσική είναι του Μωράκη ενώ οι στίχοι δεν ανήκουν στην πραγματικότητα στο Γιάννη Φερμάνογλου, αλλά στη Δανάη Στρατηγοπούλου, η οποία τους χάρισε στο Γιάννη Φερμάνογλου κατά δική της δήλωση. Όσοι θέλετε ν' ακούσετε αυτήν την πρώτη εκτέλεση: https://www.youtube.com/watch?v=7148ygpKuXs

Voulant: Η Σοφία Λόρεν ερμηνεύει στα ελληνικά το «Τι 'ναι αυτό που το λένε αγάπη» του Τάκη Μωράκη και του Γιάννη Φερμάνογλου από το πρωτότυπο soundtrack της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι» (1957, The Boy on a Dolphin) και κλείνει με το ίδιο τραγούδι αλλά σε άλλη εκτέλεση, τραγουδισμένο στ' αγγλικά από τη Τζούλι Λόντον. Η Μάγια Μελάγια υπήρξε η δασκάλα της Σοφίας Λόρεν στο τραγούδι Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη.

Απόψε φίλα με (Η τελευταία νύχτα)
https://www.youtube.com/watch?v=Xw5E1MVCqz8
Στίχοι: Χρήστος Κωλοκοτρόνης, Θεσσαλός
Μουσική: Μανώλης Χιώτης



1 σχόλιο:

  1. Boy on a Dolphin (1957) -Το Παιδί και το Δελφίνι

    Υπότιτλος:
    Μια περιπετειώδης ερωτική ιστορία που θα ζει μέχρι να στερέψουν οι θάλασσες!

    Χρώμα: Έγχρωμο
    Ήχος: (Dolby) Stereo
    Γλώσσα: Αγγλικά - Ελληνικά

    Πλοκή:
    Η Φαίδρα είναι μια φτωχιά σφουγγαρού στην Ύδρα. Σε μια της κατάδυση, θα βρει ένα πολύτιμο άγαλμα ενός παιδιού που είναι καβάλα ένα δελφίνι, το οποίο λένε πως έχει μαγική δύναμη να ικανοποιεί ευχές. Ο φίλος της επιμένει να το πουλήσουν σε έναν έμπορο τέχνης, αλλά η Φαίδρα θέλει αυτό να καταλήξει σε ελληνικό μουσείο.

    Μια ατιθαση νησιωτισσα απο την Ύδρα βρισκει στο βυθο ενα αρχαιο αγαλμα που αναπαριστα ενα παιδι πανω σε ενα δελφινι, και στην προσπαθεια της να πιασει την καλη μπλεκει σε διαφορες περιπετειες με εναν Αμερικανο αρχαιολογο και καποιον αρχαιοκαπηλο.

    Συμπαθητικη αλλα καπως επιφανειακη χολιγουντιανη ταινια γυρισμενη στην Ελλαδα με διασημους πρωταγωνιστες, οπως την Σοφια Λορεν (στο χολιγουντιανο της εδω ντεμπουτο), τον Άλαν Λαντ και σε εναν μικρο αλλα χαρακτηριστικο μυστηριωδη ρολο τον Αλεξη Μινωτη. Η ταινια εχει μεν τουριστικη οπτικη αλλα η σκηνοθεσια του εμπειρου Γιαν Νεγκουλεσκο ειναι φροντισμενη και εμπλεκει με ενδιαφεροντα «εξωτισμο» την καλη φωτογραφια (των νησιωτικων τοπιων) με το κοσμοπολιτικο στυλ και την ατμοσφαιρικη μουσικη του Φριντχοφερ. Η μουσικη αυτη που ηταν υποψηφια για Όσκαρ εχει ως βασικο μοτιβο τη μελωδια του τραγουδιου του Τακη Μωρακη «Τι ειναι αυτο που το λενε αγαπη;» που εδω το τραγουδαει στα ελληνικα η Σοφια Λορεν σε μια απο τις πιο αξιομνημονευτες σκηνες της ταινιας.

    Άρης Μαυρέλλης
    http://www.cine.gr/film.asp?id=707003&page=2

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες