14/8/14

Ευαγόρας και Σωτήρης Καραγιώργης

Ευαγόρας Καραγιώργης
Γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου το 1957. Σπούδασε μουσική στο Aaron Copland School of music της Νέα Υόρκης. Από to 1989 διδάσκει μουσική σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Από το 1990 συνεργάζεται με τα θεατρικά σχήματα γράφοντας μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις. Γράφει μουσική για την τηλεόραση και πολλά έργα του παρουσιάστηκαν από το ραδιόφωνο. Το 1992 πήρε το πρώτο βραβείο στον Α’ Διαγωνισμό Κυπριακού Τραγουδιού του ΡΙΚ με το τραγούδι "Τ’ Όνειον", ένα τραγούδι που έμελλε να καθορίσει την μελλοντική μουσική εξέλιξή του. Το 1994 κυκλοφόρησε "Το παλιό λαούτο", ψηφιακό δίσκο σε στίχους Δ.Λιπέρτη, Μ.Πασιαρδή, και του ιδίου. Το 1997 παρουσίασε τους "Τόπους σε χρώμα λουλακί" σε στίχους του ιδίου, της `Α.Χάβαρου και του Δ.Καραγώργη. Το 2000 συμμετέχει στον ψηφιακό δίσκο "Το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά" συνεργαζόμενος με τον Κρητικό λυράρη Ψαραντώνη. Από το 2002 συνεργάζεται σταθερά με τον Ειρηναίο Κουλλουρά σε συναυλίες και μαζί κυκλοφόρησαν το δίσκο "Με δίχως τ΄ανοικτάριν" (2006). Το 2009 κυκλοφόρησε ο τελευταίος του δίσκος με τίτλο "Σαν έτοιμος από καιρό", μια σειρά τραγουδιών και οργανικών με κύριο όργανο το πιάνο. Μέσα από συνεργασίες με την Κρατική Όρχήστρα Κύπρου από το 1999, έχει παρουσιάσει δικά του κλασικά έργα όπως Η Ιστορία μιας εικόνας, καθώς και επεξεργασίες διαφόρων άλλων έργων για τις ανάγκες και συναυλίες της ορχήστρας. Μέσα από το Κέντρο Κυπρίων Συνθετών του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος, έχει παρουσιάσει διάφορα έργα δωματίου σε συναυλίες. Το ενδιαφέρον του και η εντρύφηση του στην δημοτική μουσική της Κύπρου τον έφερε σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών με το οποίο εξέδωσαν δύο κύκλους τραγουδιών (Ακριτικά Παραλογές, Ο θρήνος της Παναγίας). Στοιχεία της δημοτικής-παραδοσιακής μουσικής όπως αρμονία, ρυθμός, κλίμακες, τρόποι και φόρμα αποτελούν θέματα διερεύνησης και εξερεύνησης σε διάφορες κατευθύνσεις, πρακτικές ή θεωρητικές. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά με σημαντικούς μουσικούς και διάφορα μουσικά σύνολα δίνοντας συναυλίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό με δική του μουσική.

Περισσότερες Πληροφορίες
http://www.cymic.org.cy/easyconsole.cfm/page/c_profileviewer/c_id/10/lang/el

Εκατόν λογιών τόποι (Τρία πουλιά πετάσασιν)
https://www.youtube.com/watch?v=mvMt93XkjKo

 
"Το τραγούδι αυτό γράφτηκε γύρω στο 1995 και μπήκε στο δίσκο "Τόποι σε χρώμα λουλακί" το 1997. Η συνάδελφος μουσικός, Βίκυ Κωνσταντίνου μου είχε δώσει έναν κατάλογο κατεχομένων από εκδήλωση που είχε κάνει στο σχολείο της. Σε κάποια στιγμή άρχισα να βάζω τους τόπους σε σειρά και να τους συνδέω με μουσική και στίχους. Όταν ήρθε η ώρα του στούντιο, και ύστερα από εισήγηση της Ιφιγένειας Παπαδοπούλου, ξαναδούλεψα τη σειρά ώστε τα πουλιά να έχουν όσο το δυνατόν πιο ομαλή διαδρομή. Η ονομασία προέρχεται από τα ποιητάρικα τραγούδια, Εκατόν λόγια. Το τραγούδι ερμηνεύουν οι Ευαγόρας Καραγιώργης, Δημήτρης Φανής και Παυλίνα Κωνσταντοπούλου."
Σωτήρης Καραγιώργης 

Γεννήθηκε στη Τσάδα της Πάφου το 1948. Απεφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1972 και πήρε τα πτυχία Αρμονίας, Ωδικής, Ενορχήστρωσης Πνευστών Οργάνων και Αντίστιξης. Διορίστηκε Καθηγητής Μουσικής σε σχολεία Μέσης Εκπάιδευσης της Πάφου και συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις σπουδές του στην Κύπρο με τον Ανδρέα Χαραλάμπους και παίρνει το πτυχίο Φούγκας από το Ελληνικό Ωδείο. Από την αρχή της καριέρας του οργανώνει ορχήστρες και χορωδίες και δίνει συναυλίες. Το 1986 ιδρύει το Μουσικό `Ομιλο Πάφου του οποίου είναι πρόεδρος και μαέστρος της χορωδίας του.`Εχει δώσει συναυλίες και πήρε μέρος σε διάφορα φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου και με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες (Νότης Μαυρουδής, Χρήστος Λεοντής). Ο Μ.Ο.Π. είναι ο μόνιμος διοργανωτής του Παγκυπρίου Χορωδιακού Φεστιβάλ Πάφου από το 1988, στο οποίο φιλοξενούνται χορωδίες από όλη την Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό.

Περισσότερες Πληροφορίες
 http://www.cymic.org.cy/easyconsole.cfm/page/c_profileviewer/c_id/71/lang/el

Μελοποιημένο ποίημα Ευαγόρα Παλληκαρίδη - Λευτεριά
https://www.youtube.com/watch?v=TaInecOxypo
Από τον εκπληκτικό δίσκο 'Στην άκρη τ' ουρανού' του Σωτήρη Καραγιώργη.
Ποίηση Ευαγόρα Παλληκαρίδη Ερμηνεύει ο Σωτήρης Καραγιώργης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες