27/12/14

"Νέο Κύμα"

"Νέο κύμα", ο όρος είναι προβληματικός και αρκετά δύσκολος προς την αποσαφίνηση του, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα (κινηματογραφικά, μουσικά, εικαστικά κ.α) ανα ην υφήλιο.

Στην Ελλάδα βασικότεροι εκπρόσωποι του Νέου Κύματος ήταν οι: Γιάννης Σπανός, Γιάννης Αργύρης, Άκος Δασκαλόπουλος, Λάκης Παππάς, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Νότης Μαυρουδής, Καίτη Χωματά, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ρωμανός, Πόπη Αστεριάδη, Γιώργος Μούτσιος, Μιχάλης Βιολάρης, Ρένα Κουμιώτη, Κώστας Χατζής, Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Γκαϊφύλλιας κ.ά.

Εισηγητής του Νέου Κύμματος στην Ελλάδα υπήρξε ο Γιάννης Σπανός Το Νέο Κύμα ήταν ρεύμα του ελληνικού τραγουδιού που αναπτύχθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελούσε μια προσπάθεια ανανέωσης του ελαφρού τραγουδιού. Περισσότερο ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ως διαφημιστικό σλόγκαν από την εταιρεία δίσκων Lyra, ιδέα του ευφυέστατου και ικανότατου παραγωγού της, Αλέκου Πατσιφά. Ενορχηστρωτικά χαρακτηρίζεται από μια λιτότητα, συχνά η συνοδεία του τραγουδιστή είναι μόνο μία κιθάρα. Το Νέο Κύμα χαρακτηριζόταν από συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία, ενώ περιείχε αρκετά δάνεια στοιχεία από τη μπαλάντα. Βασίστηκε στην ευαισθησία διακεκριμένων συνθετών της εποχής (κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι), γρήγορα όμως απέκτησε τη δική του αυθυπαρξία. Οι καλλιτέχνες αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους- συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρές καλλιτεχνικές αίθουσες, τις λεγόμενες μπουάτ (στην Πλάκα). Οι στίχοι στα τραγούδια του νέου κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.
Δείτε το άρθρο: Στην μπουάτ

Ακριβό μου ταίρι - Πόπη Αστεριάδη
https://www.youtube.com/watch?v=pzB2oqEYgD4
Στίχοι: Μαρία Γκόπη
Μουσική: Σταύρος Κουγιουμτζής
Εκτέλεση: Πόπη Αστεριάδη 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες