1/2/16

Στέλιος Χιώτης

Ως βέρος Αμμοχωστιανός, ο Στέλιος Χιώτης φοίτησε στο Λύκειο Αμμοχώστου και όταν τελείωσε την στρατιωτική του θητεία, πήγε για σπουδές στην Αγγλία. Σπούδασε μουσική και δη τζαζ και κατά τη μουσική του πορεία συνεργάστηκε με πολύ μεγάλους καλλιτέχνες. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1971 και, αφού έκανε διάφορες συνεργασίες, αποφασίζει λίγο πριν το μαύρο καλοκαίρι του 1974 να κάνει τη δική του δουλειά, μετά τον πόλεμο επιστρέφει πίσω στην Αγγλία με τη σύζυγό του. Εκεί θα γίνει ένας από του εκφωνητές και πρωτεργάτες του  LGR, της Ελληνικής Φωνής στο Λονδίνο. Σήμερα τον Στέλιο Χιώτη τον απολαμβάνουμε στα ερτζιανά εδώ και 30 χρόνια ενώ μουσικά στις «Εστιάδες», «Ναβαρίνο», «Προς Ήλιον», στη Λευκωσία.

Ο Στέλιος Χιώτης συνδέθηκε και ταυτίστηκε ίσως όσο κανένας άλλος με την πόλη της Αμμόχωστου. Το ομώνυμο τραγούδι του "Αμμόχωστος" είναι ένας πραγματικός ύμνος αλλά και συνάμα ένας καημός για τον κάθε Αμμοχωστιανό αλλά και τον κάθε πρόσφυγα που περιμένει την ημέρα της Απελευθέρωσης του νησιού.

 ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΙΩΤΗΣ - Το τραγούδι που τον σημάδεψε
http://www.sigmalive.com/simerini/news/212970/stelios-xiotis-to-ammoxostos-pou-ton-stigmatise

Κι αναπολώ (Video Clip)
https://www.youtube.com/watch?v=LEoQ_TVVj0Q
Στίχοι: Κώστας Ρουβέλας
Μουσική: Μάκης Γιαπρακάς
Εκτέλεση: Στέλιος Χιώτης
Σκηνοθεσία: Μίλτος Χατζούλλης 
Από το album "Όποιος αγαπάει κερδίζει"


Σμύρνη (Ανέκδοτο τραγούδι)
https://www.youtube.com/watch?v=QiIWByyW6n8
Στίχοι: Μ Αντωνιάδης
Μουσική-Εκτέλεση: Στέλιος Χιώτης

1 σχόλιο:

  1. Ο αγώνας για καθιέρωση του LGR

    Η σχέση του Στέλιου Χιώτη με το ραδιόφωνο δεν περιορίζεται στα δέκα χρόνια που βρίσκεται στο Ράδιο Πρώτο, αλλά από πολύ παλαιότερα, αφού υπηρέτησε τα ερτζιανά και στο Λονδίνο για δεκαετίες. Μάλιστα, είναι ένας από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Φωνής του Λονδίνου, το LGR.

    «Συνολικά στο ραδιόφωνο εργάζομαι τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το LGR ήταν η φωνή μας γύρω από το πρόβλημα (Κυπριακό) της χώρας μας. Δώσαμε μεγάλους αγώνες στο Λονδίνο με πορείες για να περάσουμε τα μηνύματά μας και η μεγάλη μου απογοήτευση ήταν όταν επέστρεψα στην Κύπρο και κάποιος μού είπε "πάω να βάλω βενζίνη στα κατεχόμενα γιατί είναι πιο φθηνή" ή "να αλλάξω τα ελαστικά του οχήματός μου". Απογοητεύτηκα γιατί ταξίδεψα σε πολλές χώρες για το νησί μου για να καταγγείλω την κατοχή και δεν περίμενα ότι θα υπήρχαν κάποιοι που με τις πράξεις τους στην ουσία αναγνωρίζουν την κατοχή», μας αναφέρει και μας εξιστορεί τις δυσκολίες που βρέθηκαν στο δρόμο του μέχρι το LGR να πάρει την άδεια για να εκπέμπει στα ερτζιανά.

    «Μας έτρεχαν οι Εγγλέζοι από πίσω μέχρι να πάρουμε την άδεια. Κινούμασταν από σπίτι σε σπίτι με μια κονσόλα και μια κεραία και κάναμε εκπομπές. Μια μέρα σαν έκανα εκπομπή, άκουσα κτυπήματα στην πόρτα και η πρώτη μου αντίδραση ήταν να ανοίξω το παράθυρο και να βάλω στο βινύλιο κάποιον δικό μου δίσκο. Όταν μπήκαν μέσα οι τελωνειακοί έκανα τον ανήξερο, για να μη μας καταλάβουν. Σαν αυτές τις περιπτώσεις πολλές. Είδαμε και πάθαμε μέχρι να πάρουμε την άδειά μας. Όταν όμως πήραμε την άδεια, κάναμε τη διαφορά στην παροικία μας», θυμάται με νοσταλγία γι' αυτά τα χρόνια.

    Πώς προέκυψε το «Αμμόχωστος»

    Πάνω στη συζήτηση ο Στέλιος Χιώτης μάς αποκαλύπτει και πώς εμπνεύστηκε, δημιούργησε και τραγούδησε το «Αμμόχωστος». «Μετά την εισβολή και πηγαίνοντας στην Αγγλία ξανά, επειδή με πονούσε το πρόβλημα του τόπου μου, ήθελα με κάποιο τρόπο να το δείξω και να κάνω ό,τι μπορώ για να περάσω κάποια μηνύματα. Τελικά μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας κατάφερα να δημιουργήσω το "Αμμόχωστος", ένα τραγούδι που πιστεύω εκφράζει όχι μόνο τους Αμμοχωστιανούς αλλά όλους τους πρόσφυγες και τους Κύπριους γενικά.

    Είναι ένα τραγούδι, πιστεύω, που σου μιλά στην ψυχή και στην καρδιά. Το τραγούδι αυτό δεν ανήκει πλέον σε μένα αλλά σε όλον τον κόσμο, γιατί το αγκάλιασε και το αγάπησε. Έγινε, με λίγα λόγια, σήμα κατατεθέν του τόπου μας και του προβλήματός μας», μας εξιστορεί και συνεχίζει: «Τους στίχους του τραγουδιού τους εμπνεύστηκα στη Δερύνεια. Εκεί που καθόμουνα κοντά στην παραλία, άρχισα να γράφω πρόχειρα τους στίχους πίσω από το χαρτί της ασφάλειας του οχήματος που είχα ενοικιάσει.

    Έτσι δημιουργήθηκε το "Αμμόχωστος", που ήταν ο μεγάλος μου πόθος και το έκανα. Όταν το τραγουδώ και λέω την λέξη Αμμόχωστος, δεν εννοώ μόνο την Αμμόχωστο. Νιώθω ότι μιλώ πραγματικά για όλες τις κατεχόμενες πόλεις και περιοχές μας, όσο κι αν ακούγεται παράξενο», εξηγεί περαιτέρω.

    «Ενοχλούμαι με όσους πάνε κατεχόμενα»

    Ο Στέλιος Χιώτης δεν παραλείπει να μας εκφράσει και τις θέσεις του γύρω από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και τη μαζική διακίνηση Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα. Μας αναφέρει, μάλιστα, την περίπτωση ενός πολύ καλού του φίλου, με τον οποίο έπαψε πλέον να έχει επαφές, επειδή ταξιδεύει μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

    «Με ενοχλεί που κάποιοι πηγαίνουν στα κατεχόμενα και ψωνίζουν ή τρώνε ψάρι ή μένουν σε ξενοδοχεία ή και ακόμα χειρότερα ταξιδεύουν από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου», σημειώνει και μας τονίζει πως «δεν πέρασα και δεν θα περάσω ποτέ στην άλλη πλευρά όσο είναι κατεχόμενη», αλλά κι ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στην Αμμόχωστο εάν αυτή παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

    http://www.sigmalive.com/simerini/news/212970/stelios-xiotis-to-ammoxostos-pou-ton-stigmatise

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες