21/4/16

Mambo (Μάμπο)

Το Mambo είναι ένα είδος μουσικής και χορού που αναπτύχθηκε αρχικά στην Κούβα και μετέπειτα αναπτύχθηκε στο Μεξικό και τις ΗΠΑ από Κουβανούς και Πορτορικανούς μουσικούς. Η λέξη «mambo» προέρχεται από την προφορική γλώσσα Kikongo των σκλάβων της Κεντρικής Αφρικής που έφτασαν στην Κούβα και σημαίνει «τη συνομιλία με τους Θεούς».

Το σύγχρονο mambo άρχισε με ένα τραγούδι αποκαλούμενο «Mambo» που γράφτηκε το 1938 από τους αδελφούς Orestes και Cachao López. Εντούτοις, το πρώτο mambo που ηχογραφήθηκε ποτέ λεγόταν «Rarezas» και ο Cachao López, συχνά αναφέρεται ως ο «εφευρέτης του mambo».

Προς το τέλος της δεκαετίας του '40, ένας μουσικός που ονομάζονταν Πέρες Πράδο δημιούργησε το χορό για τη μουσική μάμπο και έγινε το πρώτο πρόσωπο που εμπορεύθηκε τη μουσική του ως «μάμπο». Μετά από την Αβάνα, ο Πράδο πήγε στο Μεξικό και έπειτα στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Τέλος υπήρξαν δύο μορφές χορού μάμπο: ο ενιαίος και ο διπλός. Από το Mambo προέκυψε ο χορός σάλσα. Ο ρυθμός των βημάτων του μάμπο είναι ασυνήθιστος σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους χορούς. Μπορεί να μετρηθεί όπως «γρήγορο-αργό». Το «βασικό βήμα» μάμπο αποτελείται από δύο μισά: Μπροστά βασικό και πίσω βασικό. Όταν ένα άτομο χορεύει μπροστά βασικό, η κυρία χορεύει πίσω ή μπροστά και αντίστροφα. Τα βήματα εκτελούνται με την κουβανέζικη κίνηση γοφών, μια αλλαγή βάρους κάμπτοντας το γόνατο - αυτό οδηγεί στην κίνηση γοφών που είναι χαρακτηριστική στη σάλσα. Στο μάμπο εντούτοις αυτή η κίνηση γίνεται για να εμφανιστεί ξαφνικότερα και τονίζεται. [1]

Mambo No 5
https://www.youtube.com/watch?v=EK_LN3XEcnw
From the album A Little Bit of Mambo released in 1999.


Mambo Italiano
https://www.youtube.com/watch?v=QGnh0q4RuQ8 

Μάμπο Μπραζιλέρο
https://www.youtube.com/watch?v=MEL8NfoNHQ0
Στίχοι: Κώστας Πρετεντέρης
Μουσική: Γιώργος Μουζάκης & Γιώργος Οικονομίδης
Εκτέλεση: Σπεράντζα Βρανά - Τρίο Κιτάρα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες