22/8/16

22 Αυγούστου 1954: Ο Όρκος της Φανερωμένης

Από την Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία, στις 22 Αυγούστου του 1954, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄ αφού πρώτα εκφωνεί μίαν πύρινη ομιλία κατά των Άγγλων αποικιοκρατών καλεί τον λαό να τον ακολουθήσει, υποσχόμενος ότι δεν θα υποχωρήσει και θα αγωνιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.  Η ομιλία του και κυρίως ο όρκος του αυτός - ο οποίος θα παραμείνει γνωστός σαν "Ο Όρκος της Φανερωμένης"-  θα αποτελέσει ορόσημο και προάγγελος για τον σκληρό αγώνα που θα ξεκινήσει. 
«Κύπριοι αδελφοί.
Στώμεν καλώς. Ουδείς ας ορρωδήση. Ουδείς ας προδώση τας αρχάς και τας πεποιθήσεις του. Είμεθα Έλληνες και μετά των Ελλήνων επιθυμούμεν να ζήσωμεν.
Υπό τους ιερούς αυτούς θόλους ας δώσωμεν σήμερον τον άγιον όρκον: Θα παραμείνωμεν πιστοί έως θανάτου εις το εθνικόν μας αίτημα. Άνευ υποχωρήσεων. Άνευ παραχωρήσεων. Άνευ συναλλαγών. Θα περιφρονήσωμεν την βίαν και την τυραννίαν. Με θάρρος θα υψώσωμεν το ηθικόν παράστημά μας υπεράνω των μικρών και εφημέρων κωλυμάτων, εν και μόνον επιδιώκοντες, εις εν και μόνον αποβλέποντες τέρμα, την Ένωσιν και μόνον την Ένωσιν.»

Σταύρος Παπαγαθαγγέλου για την Κύπρο μας και την ΕΟΚΑ μας
https://www.youtube.com/watch?v=QmVCE018l-c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες