16/3/17

Χρίστος Τσιάρτας, ο Γιαγκούλας της ΕΟΚΑ (1931-1956)

"Ο Χρίστος Τσιάρτας γεννήθηκε στο χωριό Πολύστυπος, της επαρχίας Λευκωσίας, το 1931 και επεσε μαχόμενος εναντίον των Άγγλων στις 16 Μαρτίου 1956 κοντά στο χωριό Χανδριά.

Ο Χρίστος Τσιάρτας τελείωσε το δημοτικό σχολείο Πολυστύπου και εργαζόταν στη Μόρφου, όπου και μυήθηκε στην ΕΟΚΑ πριν την έναρξη της. Το ψευδώνυμο του ήταν Γιαγκούλας, στην μνήμη του θρυλικού λήσταρχου. Τον Ιούλιο του 1955 ο Τσιάρτας εγκαταστάθηκε στο χωριό του και ανέλαβε, μαζί με άλλους, την οργάνωση ομάδων κατόπιν εντολής του τομεάρχη της περιοχής. Στο σπίτι του γινόταν η ορκωμοσία των μελών και η εκπαίδευσή τους στη χρήση των όπλων και την κατασκευή βομβών. Μέλη της ΕΟΚΑ ήταν και τα άλλα αδέλφια τιυ. Ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής ομάδας δολιοφθορέων. Εργάστηκε μαζί με άλλους για την κατασκευή των λημεριών της ΕΟΚΑ στα βουνά των Σπηλιών και, ως μέλος της ανταρτικής ομάδας Αμιάντου - Πιτσιλιάς, υπήρξε σύνδεσμος της περιοχής του με τον Αρχηγό Διγενή που διέμενε σ' αυτά.

Συνεργάστηκε με τον Κυριάκο Μάτση στη μεταφορά και διανομή οπλισμού, με το Γρηγόρη Αυξεντίου, τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και άλλα ηγετικά στελέχη της ΕΟΚΑ στην οργάνωση των κατοίκων των χωριών του τομέα του Αυξεντίου σε ολόκληρη την περιοχή Πιτσιλιάς. Μεταξύ των σοβαρών αποστολών που του ανατέθηκαν ήταν και η κάλυψη με την ομάδα του της οδού Κακοπετριάς προς Σπήλια για στήριξη των ανταρτικών ομάδων στα υψώματα βόρεια των Σπηλιών.
Στις 20 Ιανουαρίου 1956 καταζητήθηκε από τους Άγγλους, οπότε κατέφυγε μόνιμα στο αντάρτικο και συνενώθηκε με την ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου στα κρησφύγετα της Παπούτσας, στο Παλαιχώρι.

Στις 16 Μαρτίου 1956 στην θρυλική μάχη των Αγριδιών, η πολυμελής ομάδα του Αυξεντίου έστησε επιτυχή ενέδρα εναντίον των Άγγλων στο δρόμο μεταξύ Αγρού - Χανδριών. Το τίμημα της ενέδρας αυτής ήταν ο θάνατος του ήρωα Χρίστου Τσιάρτα, ο οποίος δέχτηκε κατά την αποχώρηση της ομάδας σφαίρα από επιζήσαντα Άγγλο στρατιώτη.

Ο Χρίστος Τσιάρτας ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά. Αξιοσημείωτο είναι το σθένος το οποίο επέδειξε η νεαρή σύζυγος του Ευγενία. Ούτε ένα δάκρυ δεν έχυσε μπροστά στους Άγγλους, όταν την οδήγησαν μπροστά στο νεκρό άντρα της, που τον είχαν μεταφέρει στο χωριό του. Τιμώντας τη θυσία του συνέχισε την προσφορά της μέχρι το τέλος του."

Πηγή: Συμβούλιο ιστορικής μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59: «Οι ηρωομάρτυρες της ΕΟΚΑ». Λευκωσία 1996. Παναγιώτα Ψιλλίτα-Ιωάννου, σελ 104

Αφιέρωμα του ΡΙΚ για τον Χρίστο Τσιάρτα
https://www.youtube.com/watch?v=c7Z9BzNv_Sc
https://www.youtube.com/watch?v=YEU77ysqpQg 

Τραγούδι για τον Χρίστο Τσιάρτα
https://www.youtube.com/watch?v=o4b4szr1av8
Στίχοι-Μουσική: Γιάννης Δημητράς
Ερμηνεία: Κατερίνα Σκορδαλάκη
Ειαγωγικό κείμενο: Νίκος Παπακλεοβούλου Απόδοση κειμένου: Ζαχαρίας Φιλιππίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες