23/3/17

Διονύσης Θεοδόσης (1958-1993)

Facebook
«Ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος πάνω απ’ όλα. Άψογος στη συνεργασία του, πολιτισμένος στους τρόπους του, ευγενικός και φυσικά, καλός τραγουδιστής. Νομίζω ότι -αν ζούσε- θα είχε καλή θέση στους νεώτερους τραγουδιστές.» Χρ. Νικολόπουλος

«Ήταν στενός μου φίλος και συνεργάτης. Ένα γλυκό παιδί γεμάτο καλοσύνη. Ξεχώριζες από την αρχή το ταλέντο του, την ευαισθησία του και την αφοσίωσή του στο τραγούδι. Είχε πολλές προοπτικές. Είναι τραγικό που έφυγε τόσο νωρίς.». Γ. Νταλάρας: 

«Έχασε τη μεγάλη μάχη ένας νέος τραγουδιστής, που ήταν άξιος να κερδίσει πολλές “μάχες” στο τραγούδι μας. Είχε αρχίσει να φαίνεται αυτό – και ακριβώς τη στιγμή της ανόδου του – τον χτύπησε το κακό. Εύχομαι να μείνουν τα λίγα, αλλά καλά τραγούδια που πρόλαβε να πει, για να μας θυμίζει τον παλιό καιρό με τη ζεστή φωνή του, που χάθηκε τόσο νωρίς.» Θ. Μικρούτσικος:
 

Ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1958 στο Ηράκλειο της Κρήτης και πέθανε στις 19 Οκτώβρη του 1993 στα 35 του μόλις χρόνια. Η δισκογραφική του πορεία ολοκληρώθηκε σε 5 μόλις χρόνια και μόνο ένα προσωπικό δίσκο το «Όσο κρατάει ένας καφές» (1990). Είχε όμως προλάβει να συνεργαστεί σε συλλογικούς δίσκος με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως η Γαλάνη, ο Νταλάρας, ο Νικολόπουλος, ο Μικρούτσικος, ο Τόκας, ο Χατζηνάσιος, ο Σπανός.  Ο Διονύσης Θεοδόσης πέθανε στο Λονδίνο, σε νοσοκομείο του οποίου είχε νοσηλευτεί επανειλημμένος χτυπημένος από την επάρατο νόσο και μετά από τρίχρονη μάχη. Να σημειωθεί, ότι, λόγω της βαθιάς πίστης του, λίγους μήνες πριν πεθάνει, είχε πάρει το σχήμα του μοναχού και, με το μοναχικό σχήμα του ενταφιάστηκε, κατόπιν επιθυμίας του, στο Άγιο Όρος. [1]

Έτσι σ΄αγάπησα
https://www.youtube.com/watch?v=9PGZWd0cP34
Στίχοι: Λευτέρης Χαψιάδης
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος
Πρώτη Εκτέλεση: Διονύσης Θεοδόσης

Κι όλο εγώ περίμενα
https://www.youtube.com/watch?v=_dQCA_GHLAA
Στίχοι: Ανδρέας Νεοφυτίδης
Μουσική: Μάριος Τόκας
Πρώτη εκτέλεση: Διονύσης Θεοδόσης 
"Το σπίτι που γεννήθηκα"
https://www.youtube.com/watch?v=FvmkJRTjkVk
Ποίηση: Κωστής Παλαμάς
Μελοποίση: Μιχάλης Τερζής
Πρώτη Εκτέλεση: Διονύσης Θεοδόσης
Δίσκος: "Όλη τη μουσική μέσ' την αγάπη βάλε" (1984) 

Μιχάλης Βιολάρης
https://www.youtube.com/watch?v=L0OkVJY2vnY

1 σχόλιο:

  1. Η παρουσία του στη δισκογραφία περιορίζεται στα ακόλουθα album 1.«Όλη τη μουσική μεσ' την αγάπη βάλε» (1984) του Μιχάλη Τερζή, όπου τραγουδά το 'Ρωμαίικο' (κοινός δίσκος σε στίχους του Κ.Παλαμά, δίπλα στους Γ.Νταλάρα, Δ.Γαλάνη και Ελ.Αρβανιτάκη), 2.«Εξοδος κινδύνου» (1984) του Γιάννη Σπανού (κοινός δίσκος με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη) όπου τραγουδά τις μπαλάντες 'Καληνύχτα' και 'Ο έρωτας της Κυριακής', 3.«Τραγούδια για τους φίλους μου» (1986) του Χρήστου Νικολόπουλου όπου τραγουδά την εξαιρετική λαική μπαλάντα 'Έτσι σ'αγάπησα', 4.«Στη Λεωφόρο της Αγάπης» (1987) του Μάριου Τόκα (κοινός δίσκος με Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη) όπου και τραγουδάει τα 'Κι όλο περίμενα', 'Το Τριάνταφυλλο' και τέλος στο 5.«Όσο κρατάει ένας καφές» (1990) του Θάνου Μικρούτσικου, που είναι και μοναδικός προσωπικός του δίσκος.

    Συμμετείχε επίσης στις ηχογραφήσεις των παραστάσεων «Σπανός-Χατζηνάσιος: Μουσική Πρόκληση» (1984) και «Θεσσαλονίκη 12 & 5» (1989).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες