12/9/17

Προσκοπισμός & Κατασκηνωτικά Τραγούδια

Υπόσχομαι στην τιμή μου
να εκτελώ το καθήκον μου προς το Θεό και την Πατρίδα
να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και
να τηρώ το Νόμο των Προσκόπων.


Ο Προσκοπισμός βασίζεται σε τρεις γενικές Αρχές, που αντιπροσωπεύουν τους θεμελιώδεις νόμους και το πιστεύω του. "Καθήκον προς τον Θεό", "
"Καθήκον προς τους άλλους"
"Καθήκον προς τον εαυτό μας."

Ο προσκοπισμός είναι μια εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, με σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών. των εφήβων και των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά ώστε να τους παραδώσει στην κοινωνία άξιους, χρήσιμους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες μέσω της αλληλεκπαίδευσης. Ο Προσκοπισμός είναι μη-πολιτικός με την έννοια ότι δεν εμπλέκεται στον αγώνα για εξουσία ούτε συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή οργάνωση. Δίδει έμφαση στην υπαίθρια ζωή και οι πρόσκοποι όταν είναι στην φύση έχουν διάφορες γνώσεις ώστε να μπορούν να διαβιώσουν τεχνικές όπως: προσανατολισμός, κόμποι, πρώτες βοήθειες, συνδέσεις. Οι συμμετέχοντες στον Προσκοπισμό προσέρχονται εθελοντικά τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες, αποδεχόμενοι τις αρχές του Προσκοπισμού

Η κίνηση δημιουργήθηκε το 1907 από τον Λόρδο Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ και αυτή την στιγμή περιλαμβάνει 30 εκατομμύρια μέλη σε 217 χώρες. Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές οργανώσεις είναι η Παγκόσμια Οργάνωση Προσκοπικής Κίνησης (WOSM), η οποία απευθύνεται στα αγόρια και στους συν-εκπαιδευτικούς οργανισμούς και η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS) για κορίτσια, αλλά και την αποδοχή συν-εκπαιδευτικών οργανισμών. Η Ελλάδα υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε τον Προσκοπισμό αφού κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1908, στο Λονδίνο, ο Αθανάσιος Λευκαδίτης, ένας νεαρός καθηγητής φυσικής αγωγής, παρατήρησε με ενδιαφέρον την υπηρεσία και τις δραστηριότητες των Βρετανών Προσκόπων (The Scout Association) στους Αγώνες. Συναντήθηκε με τον Ρόμπερτ Μπέηντεν-Πάουελ και δύο χρόνια αργότερα, το 1910, εισήγαγε τον Προσκοπισμό στην Ελλάδα. Λίγους μήνες μετά τη δημιουργία της πρώτης ομάδας Προσκόπων από μαθητές του Λυκείου Μακρή. Στην Κύπρο, ο Προσκοπισμός ιδρύθηκε επίσημα το 1913 από τους Ν.Κ. Λανίτη και Ν. Νικολαΐδη, με βοήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ελληνικός προσκοπισμός βίωσε όμως και την πιο αιματηρή πτυχή του παγκόσμιου προσκοπισμού, όταν Μικρασιάτες πρόσκοποι σφαγιάστηκαν από Τούρκους το έτος 1919 στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας και το 1922 στα Σώκια και στην Κάτω Παναγιά.

Το τραγούδι του Τζάμπορι (Jamboree)
https://www.youtube.com/watch?v=brl5OJIjy2g
Από την εκδήλωση της Ενώσεως Παλαιών Προσκόπων Περιφερείας Καΐρου για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού στο Ιωνικό Κέντρο στη Πλάκα.


Jamboree ονομάζεται η μεγάλης κλίμακας προσκοπική και οδηγικη συγκέντρωση. Τα Το 1ο παγκόσμιο προσκοπικό τζάμπορι πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία το 1920. Συμμετείχαν 8.000 πρόσκοποι από 34 χώρες. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει 21 παγκόσμια τζάμπορι σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Το τραγούδι της φωτιάς
https://www.youtube.com/watch?v=0XYThd4tv3Q
Μάχος Χατζιδάκις & "Παιδική χορωδία των Ανακτόρων"


"Είναι η άλλη μεριά του ΄45 με το τραγούδι του 11 Παγκοσμίου Τζάμπορι, Διεθνής μάζωξη πρόσκοπων που γινόταν κάθε τέσσερα χρόνια. Έτσι το 1963, 14.000!!! πρόσκοποι από 89 χώρες κατασκηνώσανε στον Μαραθώνα!!!"

2 σχόλια:

  1. Ιστορία
    Ο Λόρδος Ρόμπερτ Στίβενσεν Σμιθ Μπέηντεν-Πάουελ ήταν αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού και υπηρέτησε στις Ινδίες, στο Αφγανιστάν, στη Μάλτα και στη Νότια Αφρική. Έγινε γνωστός με την υπεράσπιση της μικρής πόλης Μαφεκίνγκ (Mafeking) στη Νότια Αφρική στον πόλεμο μεταξύ των Άγγλων και των Ολλανδών αποίκων (Boers). Χάρη στην βοήθεια των μικρών παιδιών σε διάφορες βοηθητικές εργασίες, όπως η μεταφορά πυρομαχικών και τραυματιών, κατάφερε να κρατήσει την πόλη χωρίς να παραδοθεί για 7 μήνες (217 μέρες). Για αυτή την επιτυχία του έγινε ήρωας και ανακηρύχθηκε ο νεώτερος στρατηγός του Ηνωμένου Βασιλείου στα 43 του χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και σήμερα οι στρατοί του κόσμου χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των στρατιωτών τους τις βασικές αρχές εκπαίδευσης, που εφάρμοσε στην εποχή του ο Μπέηντεν Πάουελ. Από την εμπειρία του αυτή έγραψε τα βιβλία "Αναγνώριση & Ανίχνευση" (Reconnaissance and Scouting-1884) και το "Εγχειρίδιο Ανίχνευσης" (Aids to Scouting for NCOs and Men-1899) το οποίο έγινε επιτυχία και πολλοί δάσκαλοι το χρησιμοποιούσαν στην εκπαίδευση. Οταν αποστρατεύτηκε, του ζητήθηκε να προσαρμόσει το βιβλίο, ώστε να είναι κατάλληλο και για μικρότερες ηλικίες κι έτσι το ξαναέγραψε πρόχειρα και το ονόμασε "Ενωμοτίες παιδιών". Σκέφτηκε να βάλει σε εφαρμογή τις ιδέες του και έτσι πραγματοποίησε από τις 1 Αυγούστου έως τις 9 Αυγούστου του 1907 μια κατασκήνωση στο μικρό νησί Μπράουνση (Brownsea), που βρίσκεται στα νότια της Αγγλίας. Στη κατασκήνωση αυτή συμμετείχαν 21 αγόρια τα οποία δοκίμασαν για πρώτη φορά τις διάφορες πλευρές του Προσκοπισμού, δηλαδή κατασκηνωτική τεχνική, μαγειρική, ξυλογλυπτική, ορειβασία, ναυαγοσωστική, βραδυνές πυρές κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, οπότε άρχισε διαλέξεις και ολοκλήρωσε την νέα εκδοχή του βιβλίου, ονομάζοντάς το τελικά "Προσκοπισμός για Αγόρια" (Scouting for Boys) το 1908. Υπήρξε τεράστια επιτυχία και ομάδες παιδιών σε όλη την Αγγλία σχημάτιζαν από μόνες τους Προσκοπικές ομάδες, ζητώντας τη βοήθειά του.
    Παρόλο τον αρχικό σκοπό του να δώσει απλώς ιδέες σε ήδη υπάρχουσες οργανώσεις, τελικά δημιουργήθηκε μια νέα κίνηση. Λόγω της ανάγκης που διέκρινε για εκπαιδευμένους ενήλικες ως αρχηγούς στις ομάδες, ενήργησε το 1919 στην αγορά του πάρκου Γκίλγουελ με την βοήθεια της γνωστης οικογένειας MCLaren για εκπαιδευτικό κέντρο και προσκοπική κατασκήνωση. Οι πρώτες προσκοπικές ομάδες δημιουργήθηκαν το 1908 στην Αγγλία και την Ιρλανδία και ακολούθησαν και στις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, Μάλτα, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Αφρική, αλλά και χώρες εκτός Κοινοπολιτείας, όπως στην Χιλή. Το πρώτο Τζάμπορη (Jamboree), δηλαδή η πρώτη παγκόσμια προσκοπική συγκέντρωση έγινε το 1920 στο Λονδίνο με 10.000 παιδιά. Το 1910, υπήρχαν προσκοπικές ομάδες στην Σιγκαπούρη, Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία, Νορβηγία, Μεξικό, Αργεντινή, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδρύθηκαν επίσης για τα κορίτσια και ομάδες Oδηγών οι οποίες αποτελούν τον "θηλυκό" Προσκοπισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμφίεση και διακριτικά
    Η προσκοπική στολή είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό του Προσκοπισμού. Σύμφωνα με τα λόγια του Μπέηντεν-Πάουελ στο World Jamboree 1937, κρύβει όλες τις κοινωνικές διαφορές σε μία χώρα και προωθεί την ισότητα, όμως, το ποιο σημαντικό είναι ότι καλύπτει τις διαφορές μεταξύ χωρών, φυλών και θρησκευμάτων, ενώ δημιουργεί την αίσθηση στα μέλη ότι ανοίκουν σε μία μεγάλη αδελφότητα.[1] Η αρχική στολή, ακόμα ευρέως αναγνωρισμένη, αποτελούνταν από ένα χακί πουκάμισο, κοντό παντελόνι και ένα πλατύγυρο καπέλο εκστρατείας. Ο Μπέηντεν-Πάουελ φορούσε κοντό παντελόνι, γιατί πίστευε ότι το να είσαι ντυμένος πρόσκοπος, βοήθησε στο να μειωθεί η απόσταση ηλικίας μεταξύ των ενηλίκων και της νεολαίας. Τα πουκάμισα έχουν συνήθως χρώμα μπλε, πορτοκαλί, κόκκινο ή πράσινο, ενώ τα κοντά παντελόνια αντικαθίστανται συχνά από μακρύ παντελόνι για όλο το χρόνο ή μόνο όταν έχει κρύο καιρό.

    Το διακριτικό σήμα για όλες τις προσκοπικές στολές, αναγνωρίζεται και φοριέται σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει το Ξύλινο Σήμα (Wood Badge) και το Παγκόσμιο Σήμα Μέλους (World Membership Badge). Ο προσκοπισμός έχει δύο διεθνώς γνωστά σύμβολα: το τριφύλλι (trefoil) που χρησιμοποιείται από τα μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS), ενώ το άνθος κρίνου (fleur-de-lis) από τους οργανισμούς μέλη της WOSM και τις περισσότερες άλλες οργανώσεις προσκοπισμού.[2][3] Το σήμα αναπαριστά ένα άνθος κρίνου σε μοβ φόντο, κυκλωμένο από ένα σχοινί το οποίο συμβολίζει την παγκοσμιότητα της Προσκοπικής κίνησης ενώ στο κάτω μέρος είναι δεμένο με τον κόμπο του Ηρακλή (σταυρόκομπο), σύμβολο παγκόσμιας προσκοπικής αδελφοσύνης και ενότητας. Το κρίνο είναι σχεδιασμένο με τον τρόπο που χρησιμοποιούνταν στις παλιές πυξίδες για να δείχνει τον Βορρά. Τα τρία σκέλη αντιπροσωπεύουν τα καθήκοντα προς τον Θεό, τον εαυτό και τους άλλους και το κορδόνι την ενότητα της προσκοπικής κίνησης και τα δύο αστέρια αντιπροσωπεύουν το Νόμο και την Υπόσχεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες