10/9/17

Χορωδία "ΑΡΗΣ Λεμεσού"

Ο Άρης Λεμεσού ήταν το μοναδικό αθλητικό σωματείο της Κύπρου που διατηρούσε δική του χορωδία. Η χορωδία ιδρύθηκε το 1938 από το Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίο τη διεύθυνε μέχρι το 1956 (αποχώρησε για να αναλάβει τη διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης). Το  1962 η χορωδία έκανε ένα νέο  ξεκίνημα, αυτή τη φορά κάτω από  τη διεύθυνση του Μαρίνου Μιτέλλα,, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο μόνιμος μαέστρος και διευθυντής της. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει κάθε είδος  χορωδιακής μουσικής - από κλασσικά έργα μέχρι και δημοτικά τραγούδια - η χορωδία συμμετέχει  σε πλήθος από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έχει δώσει  συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας καθώς και στη Βουλγαρία, Αγγλία, Πολωνία,  Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Αίγυπτο, Βέλγιο, Ουαλλία και Ολλανδία. Μία από τις πιο σημαντικές  συνεργασίες της χορωδίας ήταν με τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη  Γιάννη Μαρκόπουλο. Μία άλλη  σημαντική συνεργασία της χορωδίας ήταν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της  Βόννης, ενώ συνεργάστηκε κατ΄ επανάληψη, με την Κρατική Ορχήστρα Κύπρου. Η χορωδία  συνεργάστηκε και με την ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την Κρατική  Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Άλλη σημαντική συνεργασία είναι με τον Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα στο "Θεογεννήτωρ Μαρία" αλλά και τον Γιώργο Κοτσώνη στην "Αγία Τηλλυρία" αλλά και στο "Μακάριος Νυν και Αεί". Πολύχρονη είναι η συνεργασία της με την μαντολινάτα του  Niederkassel. Κατά καιρούς την χορωδία διηύθυναν και  άλλοι μαέστροι όπως η Tamara Brookes, ο Μαρτίνος Τυρίμος, ο Χορστ Νόϋμαν, ο Μιχάλης Σταυρίδης και ο  Μιχάλης  Χριστοδουλίδης.

Το 2016 η χορωδία απέκτησε δική της νομική υπόσταση ως σωματείο με το όνομα «Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού» αθλητικός μουσικός μορφωτικός σύλλογος.

http://www.arischoir.com.cy/

Καπετάνιε μου
https://www.youtube.com/watch?v=hDqK8ThzLxY
Ποίηση: Άνθος Λυκαύγης
Μουσική: Γιώργος Κοτσώνης


Άρης Λεμεσού -Χαλάλιν         
https://www.youtube.com/watch?v=rRoP_J3uXBw
Βαρύτονος: Πιερής Ζαρμάς


1 σχόλιο:

  1. ΜΑΡΙΝΟΣ ΜΙΤΕΛΛΑΣ

    Μουσικός. Γεννήθηκε το 1938 στη Λεμεσό. Σπούδασε μουσική στην Αθήνα. Το 1961, επιστρέφοντας στην Κύπρο, διορίστηκε καθηγητής μουσικής στη μέση εκπαίδευση. Αφυπηρέτησε ως διευθυντής το 1998. Από νωρίς ανέλαβε και την αναδημιουργία της χορωδίας του σωματείου «Άρης» Λεμεσού, ως διευθυντής της. Κατόρθωσε να επιτύχει την καθολική αναγνώριση της χορωδίας, η οποία για σειρά ετών είναι από τους πρωταγωνιστές των μουσικών πραγμάτων της χώρας. Η χορωδία, είτε μόνη της είτε συνοδεύοντας κορυφαία ονόματα του ελληνικού κυρίως τραγουδιού, είχε πλήθος εμφανίσεις σε Κύπρο και εκτός αυτής.

    Για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής ο Μαρίνος Μιτέλλας τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις, των οποίων αποκορύφωμα ήταν η απονομή, από το κράτος, του Αριστείου Γραμμάτων, Τεχνών και Πολιτισμού το 2008. Ο Μαρίνος Μιτέλλας εξακολουθεί να διευθύνει τη χορωδία του «΄Αρη», ενώ είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Διετέλεσε επίσης μέλος σε διάφορες επιτροπές του ΡΙΚ, του Δήμου Λεμεσού και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες