14/9/17

Το Αρβανίτικο Τραγούδι και η ιστορία τους

Στην πλειονότητα τους, οι Αρβανίτες είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι με έντονη μάλιστα ελληνική συνείδηση. Η γλώσσα τους πλέον βρίσκεται σε παρακμή εξαιτίας της μετακίνησης τους από τα χωριά τους στις ελληνόφωνες πόλεις και εν μέρει λόγω της πλήρους πολιτιστικής ενσωμάτωσης τους από το ελληνικό περιβάλλον. Παρόλα ταύτα έχουν διασωθεί αρβανίτικα πολιτιστικά χαρακτηριστικά καθώς κάποιοι μεμονωμένοι πληθυσμοί διατήρησαν με ενδογαμίες κυρίως σε απομονωμένα χωριά, τα έθιμα και το γλωσσικό ιδίωμα που προέρχεται από την μεσαιωνική αλβανική γλώσσα με μεγάλες επιρροές από τρεις γλώσσες: την ελληνική, τα σλάβικα και τα λατινικά.

Η ανάμειξη των Αρβανιτών με τους πολυπληθέστερους ελληνόφωνους γηγενείς του ελλαδικού χώρου, είχε ως αποτέλεσμα με το πέρασμα των αιώνων, μεγάλο μέρος τους να αφομοιωθεί πλήρως γενετικά και πολιτισμικά, αφήνοντας απογόνους με κάποια μακρινή αρβανίτικη καταγωγή. Ο σημερινός πληθυσμός των Ελλήνων Αρβανιτών δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με τους μελετητές οι Αρβανίτες κατάγονται από πληθυσμούς οι οποίοι μετακινήθηκαν κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα από την σημερινή Βόρεια Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ιδίως από το τέλος του 13ου ως και το τέλος του 16ου λόγω διάφορων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της εποχής. Οι Αρβανίτες είχαν σίγουρα έντονο πολεμικό χαρακτήρα και ήταν οργανωμένοι σε φάρες (φατρίες ή πατρίες), κυρίως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Στην κορυφή της ιεραρχίας βρισκόταν ένας οπλαρχηγός και η φάρα έπαιρνε το όνομά του. Στα αρβανίτικα χωριά η κάθε φάρα έπρεπε να κρατάει γενεαλογικά αρχεία τα οποία διατηρούνται μέχρι σήμερα ως ιστορικά ντοκουμέντα σε τοπικές βιβλιοθήκες. Οι Αρβανίτες υπηρετούσαν ως μισθοφόροι στο Βυζαντινό στρατό και η Δυναστεία των Παλαιολόγων τους χρησιμοποίησε συχνά σε πολλές στρατιωτικές εκστρατείες. Οι Αρβανίτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο και κατά τη διάρκεια της Eλληνικής Επανάστασης του 1821 ενώ και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, πολλοί Αρβανίτες συμμετείχαν στο Μακεδονικό Αγώνα. Από τους διαπρεπέστερους Αρβανίτες ήταν οι: Μάρκος Μπότσαρης, Ανδρέας Μιαούλης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Μπουμπουλίνα, Κίτσος Τζαβέλας, Γεώργιος Κουντουριώτης, Αντώνιος Κριεζής, Νικόλαος Κριεζώτης,, Αλέξανδρος Κορυζής, Πέτρος Βούλγαρης, Παύλος Κουντουριώτης, ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος Ιερώνυμος Β´, Μελίνα Μερκούρη κ.α.

Τα αρβανίτικα τραγούδια έχουν ομοιότητες με την Ηπειρώτικη μουσική και με την Αλβανική . Δεν είναι λίγες οι φορές που ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν κατά καιρούς αρβανίτικα τραγούδια ενώ κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες να καταγραφούν τα αρβανίτικα τραγούδια, με πιο πρόσφατη αυτή του Θανάση Μωραΐτη. Μια προσπαθεια αρκετα σοβαρη εκανε παλαιότερα και ο Κουλουριώτης Γιωργος Παπασιδερης αλλά και ο Μιχαλης Μενιδιατης, αρβανίτες και οι δύο. Υπάρχουν τέσσερα CDs με αρβανίτικα τραγούδια τα περισσότερα με ελληνικούς στίχους και περιεχόμενο γαμήλιο, νανούρισμα, .

ΛΙΤΣΕ ΜΟΙ ΛΙΤΣΕ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ        
https://www.youtube.com/watch?v=TuNats_V-nY



Θανάσης Μωραΐτης - Έλα ψυχή μου χόρεψε
https://www.youtube.com/watch?v=w8zXId6weL0
Παραδοσιακό Αρβανίτικο Τραγούδι





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες