1/9/17

Théo Sarapo [Θεοφάνης Λαμπουκάς, (1936-1970)]

Ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός και τραγουδιστής Théo Sarapo, (Θεοφάνης Λαμπουκάς) είναι περισσότερο γνωστός σαν ο δεύτερος και τελευταίος σύζυγος της διάσημης Γαλλίδας τραγουδίστριας Εντίθ Πιάφ. Ο Λαμπουκάς γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1936 στο Παρίσι. Υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό, στην Αλγερία, επί 33 μήνες και αρχικά εργάσθηκε ως κομμωτής στο κομμωτήριο του πατέρα του. Ο Claude Figus γραμματέας της Πιάφ, ήταν ο άνθρωπος που μεσολάβησε για την γνωριμία τους. Μαζί με την Πιαφ τραγούδησαν το 1962 τη μεγάλη επιτυχία «À quoi ça sert l'amour?». Η Πιαφ τον προώθησε με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο (Théo) Sarapo, από την ελληνική φράση «σ' αγαπώ», με την οποία είναι ομόηχο όταν το «R» προφέρεται με γαλλική προφορά. Τον παντρεύτηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, όταν εκείνη ήταν 46 ετών και  26.

Ο Sarapo ήταν το τελευταίο από μία μακρά σειρά ταλέντων που ανέδειξε και προώθησε η Πιάφ, όπως οι Σαρλ Αζναβούρ, Ζιλμπέρ Μπεκό, Έντι Κονσταντέν, Υβ Μοντάν, Ζωρζ Μουστακί, Ζακ Πιλ, Les Compagnons de la chanson, κ.ά.. Ηχογράφησε και εκτέλεσε ζωντανά πολλά τραγούδια με την Πιαφ. Περιόδευσαν μαζί στη Γερμανία και στις Κάτω Χώρες, ενώ σχεδίαζαν μία περιοδεία στις κυριότερες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά δεν πρόλαβαν εξαιτίας της επιδεινώσεως της υγείας της Πιάφ, η οποία πέθανε τελικά στις 10 Οκτωβρίου 1963. Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, κληρονόμησε τα χρέη της Πιάφ μετά τον θάνατό της, περίπου 7 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα, οπότε του έγινε έξωση από το διαμέρισμά τους στη Λεωφόρο Λαν ανήμερα των Χριστουγέννων του 1963. Γνωστά τραγούδια του Sarapo είναι τα «La maison qui ne chante plus», «Le jour viendra», «La Ronde» και «Nous n'étions pas pareils». Ο Sarapo υπήρξε και καλός ηθοποιός, του οποίου η γνωστότερη ταινία ήταν η Judex (1963), σε σκηνοθεσία Ζωρζ Φρανζύ, που βρισκόταν στο στάδιο των γυρισμάτων όταν πέθανε η Πιάφ.

Ο Θεοφάνης Λαμπουκάς πέθανε στις 28 Αυγούστου 1970 σε ηλικία μόλις 34 ετών στην άκρη ενός δρόμου στη Λιμόζ, μετά από τροχαίο ατύχημα. Τάφηκε δίπλα στην Πιάφ στο Κοιμητήριο Περ Λασαίζ του Παρισσιού και πάνω στον κοινό τους τάφο χαράκτηκε το λατινικό ρητό "Amor vinvcit omnia", δηλαδή «Η αγάπη τα κατακτά όλα».

À Quoi Ça Sert L'amour? - Subtitulado al Español         
https://www.youtube.com/watch?v=4KN8kiOFUl8
Στίχοι-Μουσική: Michel Emer,
Εκτέλεση: Édith Piaf & Théo Sarapo (3 Σεπτεμβρίου1962.)


Théo Sarapo  -Ce jour viendra         
https://www.youtube.com/watch?v=M_y1rocj6_s


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες