3/11/17

Sophia Loren (Σοφία Λόρεν)

Η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός Σοφία Λόρεν γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1934 στη Ρώμη αλλά μεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της, τη πόλη Ποτσουόλι κοντά στη Νάπολη. Το πραγματικό της όνομα είναι Σοφία Βιλάνι Σικολόνε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια μαζί με την μητέρα της, τη μικρή της αδερφή και τη γιαγιάς της διότι ο πατέρας της τους είχε εγκαταλείψει. Λόγω του Β΄ Π.Π. αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε πιο ασφαλή περιοχή ενώ όταν επέστρεψαν δούλεψαν στην οικογενειακή επιχείρηση της γιαγιάς. Η Σοφία σε ηλικία 14 ετών συμμετείχε στο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Ιταλία χωρίς όμως να κερδίσει κάποιο τίτλο. Αργότερα ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής και επιλέχθηκε σαν κομπάρσος στην ταινία Quo Vadis, η οποία και αποτέλεσε την αφετηρία στην μεγάλη της καριέρα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄50,  παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Χόλυγουντ Το παιδί και το δελφίνι και στο Υπερηφάνια και πάθος. Την δεκαετία του ΄60 απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη φήμη με τις ταινίες Πόθοι κάτω από τις λεύκες, το Σπίτι πάνω σε βάρκα και Διαβολογυναίκα. Το 1960, η ερμηνεία της Λόρεν στην ταινία του Βιττόριο ντε Σίκα Η Ατιμασμένη της έφερε πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Καννών, της Βενετίας και του Βερολίνου ενώ η ερμηνεία της βραβεύτηκε και με το Βραβείο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, η Λόρεν ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του κόσμου και συνέχιζε να κάνει ταινίες και στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α παίζοντας μαζί με γνωστούς πρωταγωνιστές. Το 1964, η καριέρα της έφτασε στο ζενίθ της, όταν έλαβε 1.000.000 δολάρια για να παίξει στην ταινία Η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενώ είχε παίξει και σε πάρα πολλές άλλες ταινίες όπως Αραμπέσκ, El Cid, Η εκατομμυριούχος, Διακοπές στη Νάπολη, Tο Χθες, Σήμερα, Αύριο,  Λαίδη Λ. κ.ά. Στα 60 της, η Λόρεν έγινε πιο επιλεκτική με τις ταινίες,στις οποίες επέλεγε να παίξει και ασχολήθηκε με διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως βιβλία μαγειρικής, οπτικά είδη, κοσμήματα και αρώματα. Πέραν αυτών έχει ηχογραφήσει περίπου 25 τραγούδια μεταξύ των οποίων και το τραγούδι "Τι΄ναι αυτό που το λένε αγάπη" το οποίο τραγούδησε μαζί με τον Τώνη Μαρούδα για την ταινία "Το παιδί και το δελφίνι". Ο δίσκος αυτός πούλησε πάνω από 2.500.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Η προσφορά της Λόρεν στον κινηματογράφο είναι τεράστια έτσι το 1991 της δόθηκε Τιμητικό Όσκαρ για τη συνεισφορά της στον παγκόσμιο κινηματογράφο ενώ και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 21η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Η Λόρεν ήταν παντρεμένη με τον Ιταλό παραγωγό Κάρλο Πόντι με τον οποίο και απέκτησε δυο γιους.

Σ΄αγαπώ (Τι είν΄ αυτό που το λένε αγάπη)
https://www.youtube.com/watch?v=CXJ_6HUnm1o
Στίχοι: Γιάννης Φερμάνογλου
Μουσική: Τάκης Μωράκης
Εκτέλεση: Σοφία Λόρεν & Τώνης Μαρούδας


Οι στίχοι του τραγούδι Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη δεν ανήκουν στην πραγματικότητα στο Γιάννη Φερμάνογλου, αλλά στη Δανάη Στρατηγοπούλου, η οποία τους χάρισε στο Φερμάνογλου ενώ η Μάγια Μελάγια υπήρξε η δασκάλα της Σοφίας Λόρεν για το τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες