10/5/18

Οι τρεις σπουδαιότερες κυπριακές εκπομπές από καταβολής της κυπριακής τηλεόρασης

Οι τρεις καλύτερες κυπριακές εκπομπές

1) Ιστορία των Πολιτικών Κομμάτων στην Κύπρου (Ο ΛΟΓΟΣ)
Μία μνημειακή παραγωγή της τηλεόρασης του ΛΟΓΟΥ του 1993 για την ιστορία των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου κατά τον 20ο αιώνα. Την επιστημονική επιμέλεια της σειράς είχε η ερευνήτρια και πολιτική επιστήμων Σούλα Ζαβού, τη σκηνοθεσία ο Σταύρος Παπαγεωργίου και την αφήγηση ο Ντίνος Οδυσσέως. Γυρίστηκαν 15 νομίζω εκπομπές και με διάρκεια περίπου 30΄λεπτά η κάθε μία. Σε αυτές ο θεατής παρακολουθεί την πολιτική ιστορία του τόπου αλλά παράλληλα και την νεώτερη ιστορία της Κύπρου με τρόπο ψυχρό και αντικειμενικό και αφήνοντας ανεπηρέαστο τον θεατή να τους κρίνει. Βασικό ζήτημα για όλα τα κόμματα ήταν και παραμένει το "Κυπριακό".
Στις ιστορικές αυτές εκπομπές η κα Σούλα Ζαβού παίρνει συνεντεύξεις από την αφρόκρεμα της κυπριακής πολιτικής ζωής καθώς μεταξύ άλλων μίλησαν και οι: Πλουτής Σέρβας, Ανδρέας Ζιαρτίδης, Ανδρέας Φάντης, Γεώργιος Χριστοδουλίδης, Ιωσήφ Μαύρος, Λάζαρος Χριστοφίδης, Κυριάκος Χρήστου, Χρήστος Κουρτελλάρης, Μιχάλης Ολύμπιος, Μιχάλης Παπαπέτρου, Δημήτρης Χριστόφιας (ΚΚΚ-ΑΚΕΛ), Νίκος Καρύδης, Κρίτων Τορναρίτης, Λώρης Σταυρινίδης, Σπύρος Κυπριανού, Γλαύκος Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Αζίνας, Κώστας Χριστοδουλίδης, Γεώργιος Λυκούργος, Σπύρος Κέττηρος, Λέανδρος Ζαχαριάδης, Νίκος Κόσιης, Ανδρέας Παναγιώτου, Πανίκος Δημητρίου, Νίκος Σαμψών, Φώτης Παπαφώτης, Ανδρέας Παναγιώτου, Τάκης Ευδόκας κ.ά.

Οι
εκπομπές που υπάρχουν στο YouTube είναι χωρισμένες σε δύο ομάδες: στην ομάδα [1] είναι κυρίως η ίδρυση και η δράση του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ μέχρι την εκλογή του Δ. Χριστόφια σαν ΓΓ και το κομματικό ξεκαθάρισμα που είχε ήδη ξεκινήσει ενώ στη [2] παρουσιάζεται η προ της τουρκικής εισβολής Δεξιά Εθνικόφρονα Παράταξης, το "ΕΔΜΑ", το "Πατριωτικό Κόμμα", το "ΔΕΚ", το "Ενιαίο Κόμμα" κλπ όπως και κάποιοι ελάσσονος σημασίας κομματικοί σχηματισμοί.

Τίτλοι Έναρξης -Ιστορία των Πολιτικών Κομμάτων στην Κύπρου
https://www.youtube.com/watch?v=mSsSfP7QaP4
Μουσική: Σάββας Σάββα

2) Πρόσωπα & Γεγονότα (CAPITAL TV)


Η εκπομπή "Πρόσωπα & Γεγονότα μέσα στην ιστορία" προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 16:00 από το Capital (παραγωγής 2018 και διάρκεια΄60 λεπτά).

Η εκπομπή καλύτερα "ντοκιμαντέρ" επιχειρεί να παρουσιάσει και να φωτίσει πρόσωπα και γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της Κύπρου. Στηρίζεται σε συμπεράσματα πρωτογενούς έρευνας και κατά το πλείστον παρουσιάζει θέματα που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά στο ευρύ κοινό. Την επιστημονική έρευνα κα παρουσίαση και επιμέλεια έχει Διεθνολόγος και Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κος Χρήστος Ιακώβου. Μία ανάλογου περιεχομένου εκπομπή και με τον ίδιο τίτλο έγινε παλαιότερα και στο Sigma το 2004-05 με παρουσιαστή τον Θεολόγο Θεόδωρο Κυριακού.



Οι εκπομπές υπάρχουν στο YouTube από το κανάλι του σταθμού

 https://www.youtube.com/watch?v=BkejEi_tVbI&list=PL9Od23RZitGAxyzGC4MgP9zB5EwlP8hv_

Ο κος. Χρήστος Ιακώβου παρουσιάζει ακόμη μία εκπομπή θεολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρος στο TvOne, κάθε Κυριακή στις 11:00 μαζί με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Τίτλοι Έναρξης -Πρόσωπα και Γεγονότα


    https://www.youtube.com/watch?v=YPoEOtZpDLQ
    Οι τίτλοι αρχής είναι από το τραγούδι "Who Watches the Heroes" 



      3) Αθλητικό Ρετρό (ΡΙΚ)

      Το "Αθλητικό ρετρό" (2004-2012, ΡΙΚ 2) παρουσίαζε ο αθλητικογράφος του ΡΙΚ Γιώργος Μελετίου. Στις εκπομπές αυτές παρουσιαζόταν η ίδρυση και η ιστορία όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων της Κύπρο. Μετά η εκπομπή παρουσίασε τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές με τίτλο "Αθλητικό Ρετρό - Πορτραίτα " και τέλος μία αναδρομή στους τελικούς κυπέλου. 


      Έρευνα - Μελέτη - Αφήγηση: Γιώργος Μελετίου

      Προϊστάμενος Αθλητικής Υπηρεσίας: Δώρος Νικολάου

      Συνεργασία: Γιώργος Στεφανίδης και Αιμίλιος Σωτηρίου




      Τίτλοι Έναρξης -Αθλητικό Ρετρό -


      https://www.youtube.com/watch?v=Q6-DHGecNN8
      Σήμα Έναρξης: Ανδρέας Καρακούλας  





      ς Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν έστω και ονομαστικά και μερικές άλλες πολύ αξιόλογες εκπομπές όπως η εκπομπή του Λόγου "Κραυγή Ελευθερίας" με παρουσιαστή τον Γιάννη Σπανό και θέμα τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, τα τηλεπαιχνίδια του ΡΙΚ και του ΛΟΓΟΥ "Απαντήστε παιδιά" με τον Φρίξο Πετρίδη και "Στην κλίμακα των γνώσεων" του του Κωστή Κολώτα, το "Κύπρος ένα ταξίδι" του ΡΙΚ με παρουσιαστή τον Κώστα Χαραλαμπίδη,  στο "Ταξίδι στο Χρόνο" με παρουσιάστρια αρχικά την Αγγέλα Νικηφόρου και μετά την Γωγώ Βασιλάκη στο ΡΙΚ και τέλος την εκπομπή "Στιγμές Ζωής" και "60 λεπτά" στο Σίγμα.

2 σχόλια:

  1. Η Δρ. Σούλα Κυθραιώτου-Ζαβού γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου και σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία το 1972. Το 1987 πήρε πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε εκπαιδευτικός σε σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και το Νοέμβριο του 2004 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Το ενδιαφέρον της για τα κοινά ήταν πάντοτε έντονο και υπήρξε μέλος και πρόεδρος πολιτιστικών, φιλανθρωπικών και επαγγελματικών συνδέσμων (Κυπριακό Κέντρο Μελετών, Κυπροαμερικανικός Σύνδεσμος, Κυπριακή Οργάνωση Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Γυναικών, Lioness Αμμοχώστου, Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, Συμβούλιο Ευημερίας Ασθενών Νοσοκομείου Λεμεσού). Σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού, Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Επιστημονικού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Αξιοποίησης Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΚΕΣΕΑ - ΤΠΕ) και Επίτιμο Μέλος της Ευρωπαϊκής Κίνησης του Συμβουλίου Κύπρου. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου η "Ιστορία των Πολιτικών Κομμάτων στην Κύπρου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Κυπριακό Κέντρων Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1983 και λειτουργεί ως ένας αυτόνομος φορέας πολυθεματικής έρευνας και διαλόγου με ουσιαστικές παρεμβάσεις στη γενικότερη επιστημονική και δημόσια ζωή. Το ΚΥ.ΚΕ.Μ. είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο και με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (Υ.Ο.726/85/11 ημερ.15/11/1993) έχει αναγνωριστεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα για σκοπούς των περί Φορολογίας Εισοδημάτων Νόμων. Από πλευράς γενικότερης φιλοσοφίας, το ΚΥ.ΚΕ.Μ. λειτούργησε από την ίδρυσή του ως φορέας ανάπτυξης δημόσιου διαλόγου, της έρευνας και της διασύνδεσης με Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς και ως επιμορφωτικό κέντρο. Η μοναδικότητά του και οι πολλαπλές ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, επέβαλαν την πολυθεματική ενασχόληση του ΚΥ.ΚΕ.Μ., χωρίς το Κυπριακό Πρόβλημα και η κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία, να παύσει να αποτελεί το κύριο αντικείμενο της μελέτης του. Στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο το ΚΥ.ΚΕ.Μ. έχει αναπτύξει μια πολυσήμαντη δραστηριότητα. Με τα ελλαδικά Ιδρύματα έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά κοινές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, έχουν υλοποιηθεί ερευνητικά προγράμματα, και έχουν γίνει κοινές εκδόσεις, ενώ έχουν υπογραφεί πρωτόκολλα συνεργασίας με αρκετά Πανεπιστήμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες