19/3/21

Barbara Cornwall [Βαρβάρα Λυσσαρίδη (1932-2019)]

ΒΑΡΒΑΡΑ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ “Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Detroit του Michigan, ζω τόσα πολλά χρόνια στην Κύπρο που νιώθω στην καθημερινή μου ζωή Κύπρια»

Η Barbara Cornwall Lyssarides (10 Απριλίου 1932 – 3 Μαρτίου 2019) σπούδασε ιστορία και δημοσιογραφία στο Wayne State University του Detroit. Ανταποκριτής Αμερικάνικων εντύπων καθ’οδόν προς την Ινδία, βρέθηκε στη Κύπρο για να καλύψει τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Ε.O.Κ.Α. (1955-1959). Στην Κύπρο υπήρξε συντάκτης της Αγγλόφωνης Κυπριακής εφημερίδας Times of Cyprus και ανταποκρίτρια του Time magazine Υπό την ιδιότητα της ως δημοσιογράφος θέλησε να πάρει συνέντευξη από τον Αρχηγό Διγενή πράγμα που τελικά δεν κατέστει δυνατό αλλά γνώρισε τον Βάσο Λυσσαρίδη το 1956. Μερικά χρόνια αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τέλεσε το μυστήριο του γάμου του Βάσου Λυσσαρίδη και της Βαρβάρας Cornwall το 1963. Υπήρξε στενός συνεργάτης και στήριγμα στους αγώνες του συζύγου της. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες, ιδιαιτέρως στη Μέση Ανατολή, και έγραψε δύο βιβλία. The Bush Rebels που αφορούσε τους αντάρτες που πολεμούσαν στις Αφρικανικές Πορτογαλικές αποικίες Μοζαμβίκη και Γουινέα-Μπισσάου. Η Βαρβάρα η οποία έζησε για τρεις μήνες με τους αντάρτες στην Αφρικανική ήπειρο και το βιβλίο βασίστηκε στις εμπειρίες της. Το δεύτερο της βιβλίο, My Old Acquaintance (το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε υπό μορφή ιστοριών στην εφημερίδα Cyprus Weekly) αφορά την ιστορία και αρχαιολογία της Κύπρου και είναι βασισμένο σε εκτενή έρευνα και μαρτυρίες ταξιδιωτών, ακαδημαϊκών και αρχαιολόγων του παρελθόντος. Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα το 1974, συνελήφθη και τέλεσε υπό κράτηση για πέντε μέρες και εξορίστηκε. Συνέχισε τη δράση της στο εξωτερικό.
ισε τη δράση της στο εξωτερικό.
Η μπαλάντα της αγρότισσας
https://www.youtube.com/watch?v=U1ZMPDnzD4g

Η Βαρβάρα Λυσσαρίδου έγραψε ένα ποίημα με τίτλο 'Η Μπαλάντα της Αγρότισσας' του οποίου ο Κώστας Καμένος ανέλαβε την ενορχήστρωση. Το τραγούδησε η Γεωργία Λάρδου και κυκλοφόρησε σε ψηφιακό δισκάκι το 2001. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες