10/3/21

Hermann Hesse [Έρμαν Έσσε 1877-1962]

ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ: Γερμανός λογοτέχνης και εκδότης, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ως κεντρικό θέμα του έργου του είναι η υπαρξιακή θρησκευτική προβληματική του ανθρώπου. 

Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1877 στο Καλβ της Βυρτεμβέργης και εκεί θα περάσει τα πρώτα του χρόνια της ζωής του ενώ μετά θα διαμένει με τους γονείς του στην Βασιλεία. Ο πατέρας του διδάσκει στην ιεραποστολή τής πόλης και, το 1883, αποκτά την ελβετική υπηκοότητα. Η οικογένεια Έσσε επιστρέφει στο Καλβ το 1986 και συνεχίζει εκεί το σχολείο. Το 1894-95 μαθητεύει για 15 μήνες ως μηχανικός στο εργοστάσιο Περότ του Καλβ ενώ το εγκαταλείπει και εργάζεται ως βιβλιοπώλης και, παράλληλα αρχίζει να συγγράφει. Μάλιστα στη Βιέννη εκδίδεται και η πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο :Η γερμανική πατρίδα των ποιητών" και ακολουθεί η έκδοση του βιβλίου "Ρομαντικά τραγούδια" τον Οκτώβριο του 1898. Γρήγορα θα καταφέρει να γίνει γνωστός με τα ποιήματα και τα μυθιστορήματά του και το 1904 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το "Πήτερ Κάμεντσιντ"Ελεύθερος συγγραφέας και συνεργάτης σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά θα γράφει και δύο βιογραφίες του Βοκκάκιο και του Φραγκίσκος της Ασίζης. Θα ακολουθήσουν πολλά άλλα έργα του και το 1946 τιμάται με το βραβείο Γκαίτε και το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και το 1955 με το βραβείο Ειρήνης του Γερμανικού Συνδέσμου Εμπορίας Βιβλίων. Το 1956 θεσμοθετείται και το βραβείο Έρμαν Έσσε της Γερμανικής τέχνης της Βάδης- Βυτεμβέργης. 

Γενικά μέσα από τα έργα του συναντώνται συχνά μοτίβα του γερμανικού ρομαντισμού, θέματα από την ινδική και κινεζική φιλοσοφία και ψυχαναλυτικές θεωρίες. Τα πιο γνωστά του έργα ελιναι τα 'Ντέμιαν", "Σιντάρτα", "Ο λύκος της στέππας" κ.ά. 
Ο Έρμαν Έσσε πεθαίνει στις 9 Αυγούστου 1962 σε ηλικία 85 ετών στη Μοντανιόλα.

Σιντάρτα
https://www.youtube.com/watch?v=TUCreWpZcrU
Ποίηση: Άλκης Αλκαίος
Μουσική; Θάνος Μικρούτσικος
Πρώτη Εκτέλεση: Θάνος Μικρούτσικος
Εκτέλεση: Ρίτα Αντωνοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες