1/4/14

ΕΟΚΑ, Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-1959 υπήρξε η κορυφαία στιγμή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, που άφησε ανεξίτηλα, σημάδια ανδρείας και μεγαλοσύνης. Ο Κυπριακός Ελληνισμός επί τέσσερα χρόνια κατέγραψε στις Κεντρικές Φυλακές, στα Κρατητήρια, στα Ανακριτήρια, και στις βουνοκορφές του Τροόδους και του Πενταδακτύλου ανεπανάλυπτες σελίδες ηρωϊσμού, λεβεντιάς, και αυτοθυσίας.  Το πνεύμα και τα ιδανικά του Αγώνα της ΕΟΚΑ έχουν διαχρονική αξία και πάντοτε θα είναι επίκαιρα και ιδιαίτερα χρήσιμα για την άλκιμο νεολαία.
 
«Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος ότι:
ΠΡΩΤΟΝ. Θα αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις διά την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον Αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων και αυτήν την ζωή μου.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα υπό οιονδήποτε πρόσχημα παρά μόνον όταν διαταχθώ υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως και αφού εκπληρωθή ο σκοπός του αγώνος.
ΤΡΙΤΟΝ. Θα πειθαρχήσω απολύτως εις τας διαταγάς του Αρχηγού της Οργανώσεως και μόνον τούτου.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ. Συλλαμβανόμενος θα τηρήσω απόλυτον εχεμύθειαν τόσον επί των μυστικών της Οργανώσεως όσον και επί των ονομάτων των συμμαχητών μου, έστω και εάν βασανισθώ διά να ομολογήσω.
ΠΕΜΠΤΟΝ. Δεν θα ανακοινώ εις ουδένα διαταγήν της Οργανώσεως ή μυστικόν το οποίον περιήλθεν εις γνώσιν μου παρά μόνον εις εκείνους δι’ ούς έχω εξουσιοδότησιν υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως.
ΕΚΤΟΝ. Τας πράξεις μου θα κατευθύνη μόνον το συμφέρον του αγώνος και θα είναι απηλλαγμέναι πάσης ιδιοτελείας ή κομματικού συμφέροντος.
ΤΕΛΟΣ. Εάν παραβώ τον όρκον μου θα είμαι ΑΤΙΜΟΣ και άξιος πάσης τιμωρίας»

Πηγή:  Ασσιώτη Γ. Γεωργίου: «Ο αγώνας της ΕΟΚΑ 1955-1959». Λευκωσία 1990 

Ο ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ήταν εκείνος που ανέλαβε τον ρόλο του στρατολόγου της ΕΟΚΑ μυώντας και ορκίζοντας χιλιάδες αγωνιστές[1]. Ο Παπάσταυρος συχνά περιόδευε σε ολόκληρη την Κύπρο μιλώντας και ξεσηκώνοντας τη νεολαία, ενώ η δραστηριότητά του κάλυψε αρκετούς τομείς και συνεχίσθηκε εντονότερη μετά την 1η Απριλίου 1955, οπόταν άρχισε η ένοπλη δράση της ΕΟΚΑ κατά των Βρετανών Αποικιοκρατών. Εξαιτίας της δράσης του αυτής, ο Παπάσταυρος Παπαγαθαγγέλου συνελήφθη από τους Άγγλους τον Μάρτιο του 1956 και εξορίστηκε στις Σεϋχέλλες, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό και τον Πολύκαρπο Ιωαννίδη. reocities.com Εφημερίδα Πολίτης

ΕΟΚΑ όλα τα παιδιά
https://www.youtube.com/watch?v=8lCfMC0dC-A&spfreload=10
Παραδοσιακό - Κλέφτικο τραγούδι ( Κλέφτικη Ζωή - Εμείς οι μαύροι κλέφτες )



Είμαστε όλοι Παιδιά της ΕΟΚΑ
https://www.youtube.com/watch?v=9T72lT0Qqzs
Στίχοι: Ιωάννης Μάσσος - Ιωάννης Κατσούλης
Προσαρμογή σε παλιό Ελληνικό Τραγούδι

Το τραγούδι «Είμαστε όλοι παιδιά της Ε Ο Κ Α» έγραψαν οι Ελλαδίτες καθηγητές του Γυμνασίου
Ευρύχου (Σολέας) Γιάννης Μάσσος και Γιάννης Κατσούλης. Ο Ιωάννη Κατσούλης ήταν καθηγητής Γυμναστικής και υπήρξε Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού. Στην οργάνωση είχε το ψευδώνυμο "Παπάς" και κατά τα τέλη του Μαΐου του 1955 ανέλαβε την εκπαίδευση αντάρτικης στην Κυπερούντα.

3 σχόλια:

  1. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, έγινε μία από τις πιο επικές μάχες, που έδωσε η ΕΟΚΑ. Ο ταπεινός αχυρώνας χαρακτηρίστηκε «Νέο Χάνι της Γραβιάς». Για τους τέσσερις ήρωες του Αχυρώνα, τον Ανδρέα Κάρυο, τον Ηλία Παπακυριακού, τον Φώτη Πίττα και τον Χρίστο Σαμάρα, γράφει ο Αρχηγός Διγενής στα Απομνημονεύματά του:«Είναι πολύ δύσκολον εις εμέ να ξεχωρίσω μεταξύ των τεσσάρων αυτών παλληκαριών ποιος ήταν ο γενναίος των γενναίων, διότι και οι τέσσαρες συνηγωνίσθησαν την στιγμήν εκείνην ποιος θα πέθαινε γενναιότερων»...

    Τα γεγονότα, που σχετίζονται με την μάχη του Αχυρώνα και τον ηρωικό θάνατο των τεσσάρων λεβεντονιών, έχουν ως εξής:
    Οι τέσσερις αγωνιστές πήγαν τη νύκτα της 30ης Αυγούστου στο Λιοπέτρι για να εκπαιδεύσουν τα εκεί μέλη της ΕΟΚΑ σε θέματα που αφορούσαν τις ενέδρες. Στις 2.00 π.μ. της 1ης Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν κοντά στο χωριό στρατιωτικά αυτοκίνητα. Οι αγωνιστές προσπάθησαν να φύγουν από το χωριό, αλλά δεν μπόρεσαν, λόγω των στρατιωτών που συνάντησαν.
    Αποφάσισαν έπειτα να διασπάσουν τον κλοιό χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο. Στη δεύτερη αυτή προσπάθεια τους, αντάλλαξαν πυροβολισμούς με Άγγλους στρατιώτες, αναγκάστηκαν όμως να επιστρέψουν στο Λιοπέτρι. Γύρω στις 3.00 π.μ. κατέφυγαν στον αχυρώνα του Παναγιώτη Κάλλη.
    Ακολούθησε κατ' οίκον περιορισμός και ανάκριση όλων των κατοίκων, που μέχρι τις 3.00 μ.μ. βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μέσα σε συρματοπλέγματα. Στον αχυρώνα έγινε έρευνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στις 1.00 μετά τα μεσάνυχτα της 2ας Σεπτεμβρίου, οι Άγγλοι επανήλθαν κατόπιν πληροφοριών, περικύκλωσαν τον αχυρώνα και ζητούσαν από τον ιδιοκτήτη να τους δείξει που κρύβονταν οι τέσσερις αγωνιστές. Ο ιδιοκτήτης και η οικογένειά του δεν έδωσαν καμιά πληροφορία, παρά τα βασανιστήρια, στα οποία υποβλήθηκαν. Οι Άγγλοι κάλεσαν τους αγωνιστές να παραδοθούν, αλλά δεν πήραν καμιά απάντηση. Στη συνέχεια, έχοντας προκάλυμμα τον ιδιοκτήτη, πυροβόλησαν εντός του αχυρώνα, αλλά και πάλι δεν πήραν καμιά απάντηση.
    Το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου, έγινε νέος κατ' οίκον περιορισμός και ο ιδιοκτήτης του Αχυρώνα υποβλήθηκε σε νέα βασανιστήρια. Ομάδα στρατιωτών, που έφτασε κοντά στον αχυρώνα δέχτηκε πυροβολισμούς από τους τέσσερις αγωνιστές. Οι Άγγλοι τότε ζήτησαν ενισχύσεις, που σύντομα ήρθαν. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν και οι αγωνιστές κλήθηκαν να παραδοθούν. Ακολούθησε μικρή διακοπή και οι πυροβολισμοί επαναλήφθηκαν σφοδρότεροι. Αρκετοί στρατιώτες χτυπήθηκαν.
    Οι Άγγλοι έριξαν χειροβομβίδες και βόμβες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ένας από τους αγωνιστές βγήκε από τον αχυρώνα πυροβολώντας, αλλά φονεύθηκε από Άγγλο στρατιώτη. Οι άλλοι αγωνιστές συνέχισαν να πυροβολούν και τραυμάτισαν ένα στρατιώτη και ένα λοχαγό. Στην ανταλλαγή νέων πυροβολισμών φονεύθηκε δεύτερος αγωνιστής. Άλλοι στρατιώτες ανέβηκαν στην οροφή του αχυρώνα, όπου άνοιξαν τρύπα, έριξαν μέσα ρούχα και βενζίνη. Τα ρούχα πήραν φωτιά, αλλά σε λίγο έσβησαν. Ενώ η μάχη συνεχιζόταν με αυτόματα και χειροβομβίδες, αγγλικό ελικόπτερο έριξε εμπρηστικές βόμβες και ο αχυρώνας πήρε αμέσως φωτιά. Τότε οι δύο αγωνιστές όρμησαν έξω, αλλά πυροβολήθηκαν και φονεύθηκαν από τους στρατιώτες.
    Οι τέσσερις αγωνιστές της ΕΟΚΑ με τον ηρωικό τους θάνατο συγκίνησαν όλο τον κυπριακό λαό και προκάλεσαν παγκόσμιο θαυμασμό. Ο τόπος της θυσίας τους, στον οποίο στήθηκαν οι ανδριάντες τους, έγινε αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου εθνικό προσκύνημα. Σήμερα ο αχυρώνας και η πέριξ αυλή διαμορφώθηκαν σ' ένα ενιαίο Μνημειακό Χώρο για να διαιωνίζει το μεγαλείο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους.


    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. Oath of The Youth Organisation of EOKA

    I swear in the name of the Holy Trinity that:

    I shall work with all my power for the liberation of Cyprus from the British yoke, sacrificing for this even my life.
    I shall perform without question all the instructions of the organisation which may be entrusted to me and I shall not bring any objection, however difficult and dangerous these may be.
    I shall not abandon the struggle unless I receive instructions from the leader of the organisation and after our aim has been accomplished.
    I shall never reveal to anyone any secret of our organisation neither the names of my chiefs nor those of the other members of the organization even if I am caught and tortured.
    I shall not reveal any of the instructions which may be given me even to my fellow combatants.

    If I disobey my oath I shall be worthy of every punishment as a traitor and may eternal contempt cover me.

    Signed

    EOKA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The first declaration made by EOKA, distributed in April 1955. (Words in capitals kept as such)

    EOKA

    ANNOUNCEMENT

    With God’s help, with faith in the righteousness of our struggle, with the aid of all Hellenism

    WE HEREBY TAKE ON THE STRUGGLE TO RID US (Cyprus) OF THE BRITISH YOKE.

    With the sacred motto left upon us by our ancestors "EITHER WITH IT, OR ON IT"

    CYPRIOT BROTHERS, From the depths of the centuries we are watched by all those who shone upon Greek history to maintain our freedom, those who fought in Marathon, in Salamis, the 300 of Leonidas and those who more recently fought in the Albanian epoch. We are watched by the fighters of ‘21, who taught us that liberation from an occupier always comes through BLOOD. We are also watched by the rest of Hellenism with anticipation, but also with national pride.

    Let us respond with deeds, that we “will better” them.

    The time has come to show the world that if international diplomacy is UNFAIR and PUSILLANIMOUS, the Cypriot psyche is brave and if the powers that be do not want to grant us our freedom, we will claim it with our own HANDS AND BLOOD.

    Let us show the world once more that a Greek’s neck will not tolerate the yoke. The struggle will be hard; the occupier has the means and the numbers.

    However, we have the SOUL, and JUSTICE on our side. And that is why we shall be VICTORIOUS.

    GLOBAL ENVOYS,

    Take a look at your own actions. It is a disgrace in the 20th century for a nation to have to shed blood to gain its freedom, the holy gift for which we fought on your side and for which you yourselves claim to have fought against Nazism and Fascism.

    HELLENES,

    Wherever you are, hear our voice:

    GO FORTH, ALL UNITED FOR THE LIBERATION OF OUR CYPRUS.....

    E.O.K.A.

    THE COMMANDER

    D I G E N I S
    direct translation from the original document released by EOKA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες