20/4/14

Μαντώ (τραγουδίστρια)

Η Μαντώ (κατά κόσμον Αδαμαντία Σταματοπούλου) γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1966 στον Πειραιά και κατάγεται από την Κάρπαθο. Έχει σπουδάσει μουσική, κιθάρα και φωνητική στο μουσικό κολέγιο μπέρκλει, παίζει κιθάρα και πιάνο, ενώ γράφει την δική της μουσική και στίχους. Δικά της τραγούδια έχει δώσει και σε άλλους ερμηνευτές, όπως ο Πασχάλης Τερζής και η Κατερίνα Κούκα. Η Μαντώ κατάγεται από μουσική οικογένεια και είναι κόρη του πιανίστα της τζαζ Νίκου Σταματόπουλου και της σοπράνο της λυρικής σκηνής Μαίρης Απέργη. Έχει μία αδερφή, επίσης τραγουδίστρια με ροκ δισκογραφία, τη ΧΡΥΣΩ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ. Ως παιδί, εκτός από τις μουσικές σπουδές της και το σχολείο, έκανε πρωταθλητισμό στην κολύμβηση με την ομάδα του Ολυμπιακού. Σε ηλικία 13 ετών πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο Καλουτά συμμετέχοντας στη μουσική παράσταση ‘Jesus Christ Superstar' υπό την επιμέλεια των Μίμη Πλέσσα και Δημήτρη Μαλαβέτα, ενώ το 1981 μπαίνει στην ελληνική δισκογραφία, συμμετέχοντας με το όνομα Mandy στο Granny Motorcycle, σε μουσική και στίχους του Τζίμη Πανούση. Με αυτό το ψευδώνυμο κυκλοφορεί το 1985 το maxi single Fill Me Up / Love Me Baby, και τον επόμενο χρόνο το Set Yourself In Motion / Where Do I Begin. Μετά την επιτυχία των δύο αυτών maxi singles φεύγει για την Αμερική όπου κάνει μαθήματα φωνητικής με τον Hal Shaefer, δάσκαλο επίσης των Barbra Streisand και Liza Minelli και μαθήματα κινησιολογίας. Το 1989, ενώ έχει ήδη συμβόλαιο με τη CBS(νυν Sony Music), έρχεται η πρόταση από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη MINOS EMI για δίσκο με ελληνικό στίχο. Έτσι, το 1989 κυκλοφορεί την πρώτη της ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά "Δώσ' μου ένα φιλί... Αυτό το καλοκαίρι". Κι έτσι ξεκινά μια σειρά επιτυχημένων δίσκων, επί ελληνικού εδάφους πλέον. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθιερώθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες με πολλούς χρυσούς δίσκους και δεκάδες ραδιοφωνικές επιτυχίες. Το 2003 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, καταλαμβάνοντας τη 17η θέση. Έχει, ακόμη, υπογράψει τη σύνθεση του τραγουδιού Where you are της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Jessica Simpson.

Κατά περιόδους έχει συμμετάσχει σε πολλά μεγάλα shows της ελληνικής τηλεόρασης όπως το ''Your Face Sounds Familiar'', ''The Voice Of Greece'', 'The Music School'' κ.λ.π 
Μερικές απο τις μεγάλες της επιτυχίες είναι: Δως μου λόγο να σωθώ, Αισθήσεις, Θέλει άνεμο η αγάπη, Στοιχηματίζω, Για ολες τις φορές, Δανεικά, Φάρος, Εσύ, Στον Εβδομο Ουρανό, Φωτιά στα πρέπει, Πιο πολύ, Φαίνεται, Τιμώρησε με, Φυλακισέ με, Φώς , Εμείς , Αδιόρθωτη Αγάπη, Ερήμην , Αυτό το καλοκαίρι, κ.α.
 
Εμείς ( Video clip )
http://www.youtube.com/watch?v=-BmeN45zgxI‎
Στίχοι-Μουσική: Φοίβος
Πρωτη Εκτέλεση: Μαντώ - Αντώνης Ρέμος (Ντουέτο)


Δυο σ’ αγαπώ
https://www.youtube.com/watch?v=w8fA9K5GtMI 
Στίχοι: Ηρώ Τριγώνη
Μουσική: Δημήτρης Πανόπουλος
Πρωτη Εκτέλεση: Μαντώ
 
Εννέα Όγδοα -Live στο "Ciao Ant1"1996
https://www.youtube.com/watch?v=YzZjb3ruZZw
Στίχοι: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου  Μουσική: Μαντώ
Πρώτη Εκτέλεση: Μαντώ - Πασχάλης Τερζής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες