28/8/15

Απόστολος Χατζηχρήστος, Σμυρνιωτάκι (1904 - 1959)

Ο Απόστολος Χατζηχρήστος (1904-1959) ηχογράφησε 85 τραγούδια των οποιών έγραψε ο ίδιος την μουσική και τα περισσότερα από τα οποία τα τραγούδισε και ο ίδιος και σπανιότερα τους στίχους. Τραγούδησε επίσης και τραγούδια άλλων συνθετών π.χ. του Βαμβακάρη, του Παπαπαϊώννου, του Τσιτσάνη κ.α. Συνολικά η φωνή του αποτυπώθηκε σε περισσότερα από 125 τραγούδια. Τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε ήταν το "Γιατί σκληρή και άπονη" και "Έχω βαθιά τον πόνο" το 1938. Μετά την κήρυξη του πολέμου του ΄40 έγραψε τα πατριωτικά τραγούδια "Στης Αλβανίας τα βουνά", "Αέρα οι φαντάροι μας" και "Αποχαιρετισμός στην Αλβανία". Εξήντα από τα ογδονταπέντε τραγούδια του Απόστολου Χατζηχρήστου έχουν το ύφος καντάδας και ερμηνεύτηκαν από περισσότερους τραγουδιστές μαζί. Η φωνή του ήταν εκφραστική, με μεγάλες φυσικές δυνατότητες, άρτια τεχνική και γεμάτη συναίσθημα. Σε μερικά από τα τραγούδια εμφανίζεται να τραγουδά και ο αδελφός του Ευάγγελος Χατζηχρήστος

Ο Απόστολος Χατζήχρηστος γεννήθηκε το 1904 στο Κοκαριαλί, σ΄ ένα πρόαστειο της Σμύρνης. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Από μικρός ασχολήθηκε με την μουσική μαθαίνοντας πιάνο, κιθάρα και ακορντεόν. Όταν το 1919 ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη ο Χατζηχρήστος κατετάγη εθελοντής. Μετά την μικρασιατική καταστροφή η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα ο ίδιος όμως συνελήφθη από τον τουρκικό στρατό και έμεινε κρατούμενος για μερικά χρόνια σε ένα στρατόπεδο από όπου κατάφερε να δραπετεύσει με τη βοήθεια του θείου του. Η ημέρα που δραπέτευσε ήταν της Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) και είναι χαρακτηριστικό πως σε όλη του τη ζωή ο Χατζηχρήστος κάθε χρόνο τέτοια ημέρα δεν έτρωγε ούτε έπινε τίποτα. Αφού ήρθε στην Ελλάδα, και αφού βρήκε την οικογένειά του στην Τζιά, εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, παντρεύτηκε το 1929 και απέκτησε δύο κόρες. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να ασχολείται με το μπουζούκι. Άρχισε να εμφανίζεται σε μικρές ταβέρνες στον Πειραιά ενώ αργότερα μπήκε σε μεγάλα κέντρα και συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής. Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 1938. Συνέχισε να εργάζεται σε διάφορα μαγαζιά τόσο στη διάρκεια της Κατοχής, ενώ συμμετείχε και σε αντιστασιακές ομάδες, όσο και μετά την απελευθέρωση. Μετά τον πόλεμο συνέχισε και την ηχογράφηση τραγουδιών. Τη δεκαετία του 1950 μαζί με άλλα γνωστά ονόματα του ρεμπέτικου έκανε περιοδείες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Πέθανε τον Ιούνιο του 1959 από καρκίνο στους πνεύμονες.

Ο Καϊξής
https://www.youtube.com/watch?v=e3E6yLOZWd0
Στίχοι: Γιώργος Φωτίδας
Μουσική: Απόστολος Χατζηχρήστος
Πρώτη Εκτέλεση: Απόστολος Χατζηχρήστος - Μάρκος Βαμβακάρης Έτος ηχογρ.1948

Savvas Markos  
"ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ ΛΕΜΕ, ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΓΙΛΕΔΕΣ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ..."

Παραπονιάρικο μου
https://www.youtube.com/watch?v=ZTzKc7lHRoY
Στίχοι: Γιάννης Λελάκης Μουσική-Εκτέλεση: Απόστολος Χατζηχρήστος
Η πρώτη εκτέλεση με τον ίδιο τον συνθέτη ως τραγουδιστή είναι μια ηχογράφηση του 1938. Η ερμηνεία του Μπιθικώτση είναι του 1962 (δίσκος 45 στροφών). Ο Νταλάρας τραγούδησε το κομμάτι το 1975 στον προσωπικό του δίσκο "50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι".  

 

Ήρθαμε να γλεντήσουμε Χατζηχρήστο, να φύγει το μαράζι
κι αν φύγουνε πολλά λεφτά χαλάλι δεν πειράζει

Το παλικάρι στη γωνιά  Χατζηχρήστο, μια ζεΐμπεκιά γουστάρει
απ' το γλυκό μπουζούκι σου φίλε παραπονιάρη

Ρίξε γιαβάσικες πενιές Χατζηχρήστο κι ένα γλυκό ντουζένι
για να σ' ακούσει μια ψυχή που σε καταλαβαίνει

Στίχοι: Γιάννης Λελάκης Μουσική: Χατζηχρήστος .Έτος ηχογρ. 1950

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες