16/8/15

Η Μαστόρισσα της παράδοσης Κυριακού Πελαγία (1936-2023)

Αγρότισσα, ποιήτρια και τραγουδίστρια, γέννημα θρέμμα του Παραλιμνιού, Κυριακού Πελαγία γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1936.  Γονείς της ήταν ο Δαμιανός Κουζαλής, ένας εξαίρετος παραδοσιακός τραγουδιστής που διακρινόταν τόσο στα ερωτικά όσο και στο τσιάττισμα και η Μαρία Κουτσόλουκα που γνώριζε αρκετά παλιά δίστιχα και τραγούδια. Πρώτος δάσκαλός της ήταν βεβαίως ο πατέρας της και μετά οι άλλοι τραγουδιστές της εποχής της. Έμαθε τις διάφορες Κυπριακές "φωνές" και άρχισε να ταιριάζει στίχους πάνω στις μελωδίες αυτές. Από 15 χρονών άρχισε να τραγουδά στους συγγενικούς και φιλικούς της γάμους, στις διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις, στα τοπικά πανυγήρια και στις θρησκευτικές γιορτές με σπουδαιότερη όλων την Γιορτή του Κατακλυσμού. Το 1995 και σε ηλικία 60 ετών συνεργάζεται πρώτη φορά δισκογραφικά με το μουσικό σχήμα "Μεσόγειος" του Μιχάλη Χατζημιχαήλ. Καρπός της οποίας είναι οι δίσκοι "ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΤΙΚΑ 1 & 2" που γνώρισαν εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, όπως επίσης και άλλοι δύο μεταγενέστεροι δίσκοι. Η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη που η νέα γενιά άρχισε να ενδιαφέρεται ξανά για την μουσική της παράδοση και να αναγνωρίζει και να αποζητεί την φωνή της "μαστόρισσας". Μετά από 17 χρόνια συνεργασίας ο κύκλος της στη "Μεσόγειο" θα ολοκληρωθεί αλλά πολλές φορές τηλεοράσεις και ραδιόφωνα την είχαν καλεσμένη και ετοίμαζαν ειδικά αφιερώματα για εκείνη. Μετά τον θάνατο όμως του συζύγου της αποφάσισε να αποσυρθεί από την δημοσιότητα, πράγμα που και έγινε σεβαστό. Η Κυριάκου Πελαγία "σίγησε" για πάντα στις 17 Φεβρουαρίου 2023 όμως η δική της μουσική παρακαταθήκη θα συντροφεύει όλους όσους την γνώρισαν, την είδαν και την άκουσαν.


Ο Αψεντής
https://www.youtube.com/watch?v=4u48pe2MwPc

Στο ετυμολογικό λεξικό του κου Κωνσταντίνου Γιαγκουλή "Θησαυρός Κυπριακής Διαλέκτου", δηλώνει πως το "Αψεντής" προέρχεται από τη λατινική λέξη "Absens, -ntis" και σημαίνει τον απόντα, τον άνθρωπο ο οποίος είναι "απών". 

Είπα σου χτενίστου λλίον 
https://www.youtube.com/watch?v=zX0moex__EA
CD: Tα παραλιμνίτικα


Βάωσε τζαι ρωμάνισε
https://www.youtube.com/watch?v=sQlEq8cMIC8


"Η Κυριακού Πελαγία, η "Μαστόρισσα" όπως την βάφτισε ο Χατζημιχαήλ. τίτλος που καθιερώθηκε και από τους συναδέλφους της, έχει δώσει με την ερμηνεία νέα διάσταση στο Κυπριακό Δημοτικό τραγούδι. Από τη μία η αυθεντικότητα κι καθαρότητά της κι από την άλλη τα ακούσματα και οι εμπειρίες που κουβαλά, σε συνάρτηση με το ταλέντο και τον αυθορμητισμό της, την καθιέρωσαν στη συνείδηση του Κυπριακού λαού ως μία ξεχωριστή και μοναδική παραδοσιακή ερμηνεύτρια. Σπουδαία, η σπουδαιότατη λαϊκή ποιητάρισσα του νησιού. Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα της είναι ότι κατάφερε να φέρει τους νέους στην αυλή του Δημοτικού τραγουδιού. Ένα έργο ζωής για εκείνη που υπηρέτει με πολύ αγάπη και αφοσίωση."

Περισσότερες Πληροφορίες:
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=1194#ixzz3ChN069ri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες