24/8/15

"Che" (1928-1967)

Ernesto Guevara

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
1955: Γνωριμία με τον Φιντέλ Κάστρο. Προσχωρεί στο κίνημα της 26 Ιουλίου.
1956: Μαζί με τον Κάστρο και 82 αντάρτες αποβιβάζεται στην Κούβα με το πλοιάριο Γκράνμα.
1957: Πρώτες μικρές νίκες των ανταρτών. Ο Τσε προβιβάζεται σε κομαντάντε κι αναλαμβάνει τη διοίκηση της δεύτερης επαναστατικής φάλαγγας.
1958: Οι αντάρτες περνούν στην επίθεση. Η φάλαγγα του Τσε διασχίζει την ανατολική Κούβα και καταφεύγει στα βουνά του Εσκαμπρέ, στο κέντρο του νησιού. Τελική νίκη των επαναστατών στη μάχη της Σάντα Κλάρα.
1959: Φυγή του Μπατίστα, η φάλαγγα του Τσε εισέρχεται στην Αβάνα. Αποκτά την κουβανική υπηκοότητα και αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Μεταρρύθμισης και την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας.
1961: Αναλαμβάνει υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας. Απόβαση μισθοφόρων της CIA στον Κόλπο των Χοίρων αποκρούεται από τους Κουβανούς.
1962: Επιβολή πλήρους εμπορικού αποκλεισμού σε βάρος της Κούβας από τις ΗΠΑ. Κρίση των πυραύλων.
1964: Από το Σαντιάγο της Κούβας, καταγγέλλει την ηττοπάθεια των ΚΚ της Λατινικής Αμερικής. Ομιλία του Τσε στη Γ.Σ του ΟΗΕ υπέρ των απελευθερωτικών κινημάτων του Τρίτου Κόσμου.
1965: Επιστροφή στην Κούβα μετά από τρίμηνη περιοδεία στην Αφρική, τελευταία δημόσια εμφάνισή του στο αεροδρόμιο της Αβάνας. Επιστολή παραίτησής του από όλα τα επίσημα αξιώματα και την κουβανική υπηκοότητα. Μυστική αναχώρησή του για την Αφρική. Συμμετοχή του Τσε και 150 περίπου κουβανών εθελοντών στο επαναστατικό κίνημα του Κονγκό.
1966: Παραμονή στο Ντάρ-Ες-Σαλάμ(Τανζανία). Επιλογή της Βολιβίας, για τη δημιουργία αντάρτικης εστίας με προοπτική ανταρτοπόλεμου σε παναμερικανική κλίμακα. Επιστροφή στην Κούβα και προετοιμασίες. Άφιξη στη Λα Πας και εγκατάσταση στην αντάρτικη βάση του Νακαχουασού. Ρήξη με το γενικό γραμματέα του ΚΚ Βολιβίας για το ζήτημα της καθοδήγησης του ένοπλου αγώνα.
1967: Καταγγελία του αντάρτικου από το ΚΚ Βολιβίας και διαγραφή των μελών της νεολαίας του που ακολούθησαν τον Γκεβάρα. Πρώτη επιθετική ενέργεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού(ELN) του Τσε. Τραυματισμός και σύλληψη του Γκεβάρα σε συμπλοκή με το στρατό στο φαράγγι του Γιούρο. Εκτέλεσή του την επομένη, στη Λα Χιγκιέρα, με διαταγή της βολιβιανής χούντας.

Πληροφορίες: www.os3.gr
Μια φωτογραφία
https://www.youtube.com/watch?v=NeII24Oz3_o
Το τραγούδι του ΤΣΕ Γκουεβάρα.... σε Μουσική και Στίχους του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου... Από τα "Τραγούδια της Φωτιάς".

Comandante Che Guevara (Greek Version)
https://www.youtube.com/watch?v=sXhLr6L2MKU
Στίχοι: Δέσποινα Φορτσέρα
Μουσική: Carlos Puebla
Ερμηνεύουν: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης, Apurimac


1 σχόλιο:

  1. Tο Hasta Siempre, Comandante ή απλά Hasta Siempre (ισπ.: Εις τους αιώνες, Αντισυνταγματάρχη), στα ελληνικά πυξίδα μέσα στο χρόνο ή Τσε Γκεβάρα είναι τραγούδι του Κουβανού συνθέτη Κάρλος Πουέμπλα του 1965.

    Τον Απρίλιο του 1965 ο Τσε Γκεβάρα εγκατέλειψε την Κούβα και πήγε στο Κογκό για να ανάψει εκεί και μετά στην Βολιβία την επανάσταση. Έπεσε χωρίς να επιστρέψει ξανά στην πατρίδα του. Στις 3 Οκτωβρίου ο Κάστρο αποκάλυψε την τελευταία επιστολή του Τσε προς τον λαό της Κούβας. Ο Κάρλος Πουέμπλα τότε ως φόρο τιμής προς τον μεγάλο σύντροφο έγραψε το τραγούδι αυτό, που έγινε δημοφιλές σε όλη την υφήλιο. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ερμηνεύτηκε από τους καλύτερους και δημοφιλέστερους τραγουδιστές..

    Στίχοι
    Ο τίτλος του τραγουδιού απαντάει στην εκφώνηση του Τσε: «¡Hasta la Victoria siempre!» (έως τη νίκη σύντροφοι!). Ο Πουέμπλας απαντάει «Εις τους αιώνες, Αντισυνταγματάρχη!». Το τραγούδι ετούτο συνοψίζει τις σημαντικότερες στιγμές της Επανάστασης της Κούβας και τιμάει τον Γκεβάρα για την πολύτιμη συνεισφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα.

    Ερμηνείες και Μεταφράσεις
    Πάνω από 200 ερμηνείες και μεταφράσεις κυκλοφορούν. Το τραγούδησαν οι Ρόμπερτ Γουάιατ, Σίλβιο Ροντρίγκεζ, Μαρία Φαραντούρη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Βολφ Μπίερμανν, Γιώργος Νταλάρας, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάν Γκάρμπαρεκ, Τζιοβάνι Μιριμπάσσι, Αλ Ντι Μέολα, Μόζεν Νάμγιο, Ναταλί Καρντόν, Μόζεν Νάμγιο, και Enrique Bunbury.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες