1/9/15

Μίμης Πλέσσας

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (1959, 1963, 1964, 1967), και επτά διεθνείς διακρίσεις στο εξωτερικό (Βαρκελώνη 1960, Βαρσοβία 1962, Βέλγιο 1963, Ιταλία 1964, ΗΠΑ 1965, Παρίσι 1968, Τόκιο 1970). Έχει λάβει, επίσης, πολλούς χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους.

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχει σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήγε στην Αμερική για συνέχιση σπουδών. Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Το 1952, σε ηλικία 27 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα, και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης. Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει τα τελευταία 60 χρόνια όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών, πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα τραγούδια του. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρίας Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, της ΕΡΓΗΜ (σύγχρονης μουσικής) και πολλών άλλων καλλιτεχνικών συλλόγων. Επίσης ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Από το 2010 έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει διατελέσει στο παρελθόν και διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.
Μεγάλες Επιτυχίες: Αν είναι η αγάπη αμαρτία, Σε βλέπω στο ποτήρι μου, Χίλιες βραδιές (Βάνου),  Αν σ΄αρνηθώ αγάπη μου (Γιοβάννα), Άνοιξε πέτρα (Μαρινέλλα), Βρέχει φωιά στην στράτα μου (Διονυσίου), Θα πιώ απόψε το φεγγάρι, Μέθυσε απόψε το κορίτσι, Ποιά νύχτα σε έκλεψε, Όλα δικά σου μάτια μου, Το άγαλμα (Πουλόπουλος), Σταμάτησε του ρολογιού του δείκτες (Κουμιώτη)

Τι σου ΄κανά και πίνεις
https://www.youtube.com/watch?v=1h7c8an-Tbc
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος Μουσική: Μίμης Πλέσσας Εκτέλεση: Πόλυ Πάνου
Από την ταινία "Όλγα αγάπη μου"

 

Μοιρολόι (Ήλιε φονιά) 
https://www.youtube.com/watch?v=NC3cTvPk0j4
Στίχοι: Τάσος Λειβαδίτης Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Εκτέλεση: Χαρούλα Λαμπράκη
Από την ταινία "Ο Αστραπόγιαννος", 1970

 
"Στην λογοκριμένη εκτέλεση της Χαρούλας Λαμπράκη οι στίχοι καταλήγουν σε «κάτω στο σταυροδρόμι σκοτώσανε το νιο». Στην ανυπέρβλητη πρώτη εκτέλεση της Καίτης Αμπάβη (τι ερμηνεία!) οι αντίστοιχοι στίχοι ήταν «Παρασκευή Μεγάλη σταυρώσαν τον Χριστό» Επί επταετίας όμως η ημέρα Παρασκευή ήταν ύποπτη, καθώς παρέπεμπε στο πραξικόπημα." Ανώνυμος 26-05-2006

2 σχόλια:

  1. Ο Γιάννος «Αστραπόγιαννος» ήταν Έλληνας αρματωλός του 18ου αιώνα, κυρίαρχος της Δωρίδας. Άκμασε για πολλά χρόνια (1760 - 1782), και έγινε αντικείμενο λατρείας από τους υπόδουλους Έλληνες ως λαϊκός ήρωας, τιμωρός των Τούρκων, και ελευθερωτής. Η λαϊκή παράδοση τον θέλει γενναιόδωρο με τους φτωχούς και ανελέητο με τους ισχυρούς. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης έγραψε ποίημα για τον Αστραπόγιαννο, ενώ το 1970 γυρίστηκε και ταινία με τίτλο «Ο Αστραπόγιαννος», με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, η οποία είναι βασισμένη στο θρύλο του αρματωλού, αλλά διαδραματίζεται σε άλλη εποχή.

    Ο Γιάννος καταγόταν από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας.[1][2] Αρχικά ήταν πολεμιστής υπό τη σημαία των αδελφών Λάμπρου και Μήτρου Τσεκούρα, αργότερα του Βλαχαρμάτα Βέργου. Λόγω της ανδρείας του, αναγνωρίστηκε ως ο Αρχηγός της δικής του ομάδας πολεμιστών, με την οποία τρομοκράτησε τους Τούρκους. Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να του παραχωρήσουν το αρματωλίκι της Δωρίδας.

    Όταν ο Οθωμανός δερβέναγας των Σαλώνων Μίρτζας βίασε μία γυναίκα από την επικράτεια του Αστραπόγιαννου, ο Γιάννος εξεστράτευσε εναντίον του Μίρτζα και κατέσφαξε αυτόν και όλους τους οπλοφόρους του.

    Μετά από χρόνια στο αρματωλίκι και πολλές νίκες, βρήκε τραγικό θάνατο σε μάχη με τους Τούρκους στα Παλάτια της Δωρίδας. Είχε πληγωθεί θανάσιμα μετά από προδοσία, και διέταξε τον σύντροφό του Λαμπέτη να τον σκοτώσει, για να μην πέσει από χέρι Τούρκου.

    Σήμερα, «αστραπόγιαννος» αποκαλείται μεταφορικά ένας έξυπνος άνθρωπος με ηγετικά χαρίσματα, που όμως είναι αντίθετος με το κατεστημένο και την ιεραρχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ταινία "Ο Αστραπόγιαννος" παρουσιάστηκε στο 11ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το οποίο συμπίπτει με την τελευταία χρονιά ευδαιμονίας του Ελληνικού Σινεμά . Είναι λογικό λοιπόν να κυριαρχούν και πάλι οι ταινίες των μεγάλων εταιρειών παραγωγής, που είναι όλες παρούσες με εξαίρεση τον Τζαίημς Πάρις. Το 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου έγινε από τις 21-27 Σεπτεμβρίου 1970 στην αίθουσα της Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
    Στον " Αστραπόγιαννο" του Νίκου Τζήμα τραγουδούν η Καίτη Αμπάβη (Μοιρολόϊ) και ο Μιχάλης Βιολάρης (Το τραγούδι του κάμπου) σε μουσική του Μίμη Πλέσσα και στίχους Τάσου Λειβαδίτη πήρε δε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας και το 1ο βραβείο ανδρικής ερμηνείας του Νίκου Κούρκουλου.
    Και..."Ξαφνικά ένας ξερός πυροβολισμός σπάζει την ησυχία και το παλικάρι ο Αστραπόγιαννος, σμίγει τα δυο του χέρια πάνω στο βαρεμένο στήθος του και πέφτει σιγά-σιγά στο μουσκεμένο χώμα... Και από τις πλαγιές των κοντινών βουνών, ο αντίλαλος έφερε το σπαραχτικό μοιρολόι: «Σκοτώσανε το Σταυραετό και τον Αυγερινό».
    Η Ελένη Ζαφειρίου μοναδική στο ρόλο της χαροκαμένης μάνας: Γιάννοοοοοοοο...η σπαρακτική κραυγή ξεσκίζει καθετί...!
    Όσο για το Νίκο Κούρκουλο, δεν θα έλεγα τίποτε περισσότερο από το να σας συστήσω να ξαναδείτε την ταινία...στιγμές όπως, ο εκστατικός χορός του Αστραπόγιαννου ή τα κουδούνια που κρεμάει στους πληρωμένους μπράβους του τσιφλικά - αγά ή ακόμα το σμίξιμο με την Πασχαλιά, χρωματίζουν με μια μοναδικότητα τα όρια του αντρίκιου αγώνα και της αληθινής αγάπης. ..! "

    (πηγή: http://7culture.blogspot.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες