13/10/17

Ανδρέας Λασκαράτος (1811-1901)

1 Μαΐου 1811-24 Ιουλίου 1901
Ανδρέας Λασκαράτος, εξωσολωμικός σατιρικός ποιητής και πεζογράφος από το Ληξούρι της Κεφαλληνίας. Αφορίστηκε από Μητροπολίτες εξ αιτίας του έργου του κατά του κλήρου και των θρησκευτικών εθίμων.

Ο Ανδρέας Λασκαράτος προερχόταν από πλούσια και ευγενή οικογένεια. Έμαθε γράμματα κοντά στο λαμπρό δάσκαλο Νεόφυτο Βάμβα και εκεί γνώρισε τον Λόρδο Βύρωνα που εκείνη την περίοδο οργάνωνε το εκστρατευτικό σώμα των Σουλιωτών. Λόγω του ανυπότακτου χαρακτήρα του κλείστηκε εσώκλειστος στη Σχολή του Κάστρου. Σε ηλικία 21 ετών ο θείος τον διόρισε γραφέας στη Γερουσία στην Κέρκυρα και τον έγραψε στη Νομική Σχολή του Ιονίου Πανεπιστημίου επειδή τον πρόοριζε για δικαστή. Από την Κέρκυρα γύρισε στην Κεφαλλονιά και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα πρωτοκολλητής του Ειρηνοδικείου. Στη συνέχεια παραιτήθηκε και πήγε στην Πίζα και στο Παρίσι για νομικές σπουδές. Το 1839 επέστρεψε ασκώντας μόλις για τρία χρόνια το επάγγελμα του νομικού, ο θάνατος του πατέρα του όμως το έκανε να ξαναασχοληθέι με τη δικηγορία λόγω κάποιων οικογενειακών υποθέσεών του, όμως η Γερουσία του αρνήθηκενα του χορηγήσει την άδεια. Την περίοδο αυτη ταξιδεύει στην Κρήτη για να μελετήσει το κρητικό γλωσσικό ιδίωμα και τα λαϊκά τραγούδια της. Ταξιδεύει επίσης στην Αθήνα, στη Σύρο, στην Κόρινθο, στην Πάτρα, στο Μεσολόγγι. Υπήρξε μαθητής του Ανδρέα Κάλβου, ενώ γνώρισε και τον Διονύσιο Σολωμό. Ήταν παντρεμένος με την Πηνελόπη Κοργιαλένειου, από γνωστή και εύπορη οικογένεια του νησιού, με την οποία απέκτησε δύο γιους και εφτά κόρες.

Ο Ανδρέας Λασκαράτος εξέδωσε αρκετές σατιρικές εφημερίδες καυτηριάζοντας αδιακρίτως την ανηθικότητα, την αδικία, την υποκρισία. Πολλές φορές καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών και της ανικανότητάς τους, ενώ πολέμησε σκληρά τις θρησκευτικές προλήψεις και δοξασίες, κυρίως δε την αυθαιρεσία της θρησκευτικής αρχής. Στις 2 Μαρτίου 1856, ο μητροπολίτης Κεφαλλονιάς Σπυρίδωνας Κοντομίχαλος, στην αγγλοκρατούμενη τότε Κεφαλονιά, αφορίζει τον Ανδρέα Λασκαράτο λόγω του βιβλίου του «Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς». Ο Λασκαράτος καταφεύγει κυνηγημένος στη Ζάκυνθο, αλλά στις 16 Μαρτίου 1856 αφορίζεται και εκεί, από τον μητροπολίτη της, Νικόλαο Κοκκίνη. Στο Λονδίνο γράφει την "Απόκριση στον Αφορισμό" που θα εκδοθεί μετά από 12 χρόνια. Ξαναγυρίζει στα Επτάνησα και μέσα από την εφημερίδα του "Ο Λύχνος" ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά έτσι ξεσπούν νέοι κατατρεγμοί, φυλακίσεις και περιπλανήσεις. Τελικά αθωώνεται από την Ιερά Σύνοδο και λίγο πριν πεθάνει αίρεται και ο αφορισμός του.

Κυριότερα πεζά και ποιήματα του: "Το Ληξούρι εις τους 1836", "Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς", "Η Βάρκα - Ψευδοφιλελεύθερη Κεφαλονίτισσα", "Πνίχτης", "Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα", "Η Γέννησή μου", "Οι καταδρομές μου εξαιτίας του Λύχνου", "Αυτοβιογραφία" κ.α.

Ο Επτανήσιος ποιητής πέθανε στο Αργοστόλι το 1901 αλλά το έργο του παραμένει διαχρονικό έως σήμερα. Όσοι το έχουν μελετήσει αντιλαμβάνονται ότι ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε ιδιαίτερα μπροστά για την εποχή του και σήμερα, όσα αυτός είχε προβλέψει και επιθυμούσε είτε αλλάξει είτε να εμποδίσει, έχουν κατά κανόνα επαληθευτεί.

Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω - Φίλτατη μου Ανελίνα 
https://www.youtube.com/watch?v=G5TdfUbHrSs
Στίχοι: Ανδρέας Λασκαράτος
Μουσική: Χάρης Καβαλλιεράτος
Έργο: "Συ φέρνεις τα τραγούδια" (1985)



Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω - Να σε φιλώ
https://www.youtube.com/watch?v=IouvNhH4S48
Στίχοι: Ανδρέας Λασκαράτος
Μουσική: Χάρης Καβαλλιεράτος
Έργο: "Οι κακές μας πράξεις" (1982)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες