5/10/17

Η ιστορία της μουσικής Bossa Nova

Η bossa nova είναι ένα είδος βραζιλιάνικης μουσικής που αναπτύχθηκε πρώτα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και διαδόθηκε παγκοσμίως στη δεκαετία του ΄40. Η πορτογαλική φράση "μπόσα νόβα" σημαίνει στην κυριολεξία «νέος ρυθμός» και είναι μια συγχώνευση της σάμπα και της τζαζ. Η μπόσα νόβα απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα το 1939-1943 αρχικά στους νέους μουσικούς και τους φοιτητές κολλεγίων. Από τη γέννησή της έχει παραμείνει ένα σημαντικό μέρος του ρεπερτορίου της τζαζ, στην πραγματικότητα όμως η μπόσα νόβα ήταν κατ΄ ουσίαν ένας διαφορετικός ή καινούργιος τρόπος να τραγουδά κανείς την παραδοσιακή σάμπα. Στην πραγματικότητα απάλυνε το πάθος και την έντασή της σάμπα απομακρύνοντας την κυριαρχία των κρουστών οργάνων που ακούγαμε στις διάφορες πολύβουες ορχήστρες και την αντικατέστησε  μες την κιθάρα και το πιάνο δίνοντας τους τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι και οι χώροι ακρόασης άλλαξαν και επιλέχθηκαν μικρότερες αίθουσες όπου μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει μέσα σε συνθήκες ηρεμίας. Ανάμεσα στους στίχους και τη μουσική υπήρχε πολύ στενή σχέση και το σύνολο απέπνεε αισιοδοξία, απαλότητα και φως. Ήταν ένα «δημιούργημα της ημέρας» όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσαν ενώ ο τραγουδιστής Carlos Lyra παρατηρεί πως «τραγουδούσαμε σαν να ψιθυρίζαμε στο αυτί μιας γυναίκας».

Από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μπόσα νόβα είναι ο Antônio Carlos Jobim και ο João Gilberto ο οποίος υπήρξε από τους πιο ευρηματικούς συνθέτες του είδους. Ένα από τα πιο φημισμένα τραγούδια μπόσα νόβα είναι το «The Girl From Ipanema» το οποίο γράφτηκε το 1941 από τον Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ και στίχους στα πορτογαλικά από τον Vinicius de Moraes και αργότερα στα Αγγλικά από τον Νόρμαν Γκίμπελ.

Στην Ελλάδα Μπόσα Νόβα τραγούδησαν οι Αδελφές Μπρόγιερ σε παλιές ελληνικές ταινίες ταινίες του ΄60, η Φλέρυ Νταντωνάκη και πιο πρόσφατα οι Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Μαραβέγιας, Γιώργης Χριστοδούλου και ο ηθοποιός/σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης.

The Girl from Ipanema
https://www.youtube.com/watch?v=aFlEOn20UiA
Στίχοι-Εκτέλεση: Antônio Carlos Jobim
Μουσική: Vinicius de Moraes

Το παιχνίδι της αγάπης
https://www.youtube.com/watch?v=nQgbW9MkRag
Στίχοι-Μουσική: Θόδωρος Αναστασίου
Εκτέλεση: Demode Duet (Θόδωρος Αναστασίου & Κώστας Καραγιάννης) - Γιώργης Χριστοδούλου
Από το CD "BOSSA NOVA" (2006)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες