21/10/17

Μαρία Ιορδανίδου (1897-1989)

Η βραβευμένη συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1897 και πέθανε στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου 1989.
Φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολέγιο και το 1914 βρέθηκε για διακοπές στο Βατούμ της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας για να επισκεφτεί συγγενικά της πρόσωπα όμως αποκλείστηκε εκεί με το ξέσπασμα του Α' Π. Πολέμου και την Οκτωβριανή Επανάσταση στη συνέχεια. Παρέμεινε εκεί συνολικά πέντε χρόνια και στο διάστημα αυτό φοίτησε στο γυμνάσιο της Σεβαστούλης. Το 1919 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και εργάστηκε σε μία αμερικανική εταιρεία. Το 1920 πήρε μετάθεση για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ήρθε σε επαφή με τους πνευματικούς κύκλους, έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος Αιγύπτου και το 1923 παντρεύτηκε τον εκπαιδευτικό Ιορδάνη Ιορδανίδη. Μετά το γάμο της εγκαταστάθηκε με το σύζυγο και τη μητέρα της στην Αθήνα, όπου εργάστηκε στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1931 χώρισε από τον Ιορδανίδη, με τον οποίο είχε στο μεταξύ αποκτήσει δυο παιδιά. Το 1939 απολύθηκε από την πρεσβεία και ξανάρχισε να ασχολείται με τα μαθήματα ξένων γλωσσών. Εξαιτίας των συνθηκών της ζωής της η Ιορδανίδου απέκτησε μεγάλη γλωσσομάθεια και εργάστηκε ως ιδιωτική υπάλληλος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής καταστράφηκε το σπίτι της και η ίδια διώχτηκε και κλείστηκε σε διάφορα στρατόπεδα.



Έγινε γνωστή στο λογοτεχνικό χώρο το 1962 λόγω του best-seller μυθιστορήματός της "Λωξάντρα"  το οποίο και γνώρισε πολλές επανεκδόσεις ενώ διδασκόταν και στα Γυμνάσια. Η Λωξάντρα περιγράφει με μεγάλη ζωντάνια και χιούμορ τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και βασίζεται στις αναμνήσεις της Ιορδανίδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ουσιαστικά η ιστορία της γιαγιάς της καθώς τη ζωή της στη Ρωσία περιγράφει η Ιορδανίδου στο βιβλίο της Διακοπές στον Καύκασο (1965), ενώ στο Σαν τα τρελά πουλιά (1978) μιλά για τα χρόνια στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα κατά το Μεσοπόλεμο. 

Τα έργα της γνώρισαν μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Βραβεύτηκε το 1978 από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με τον Χρυσό Σταυρό και το Οφίκιο της Αρχόντισσας του Οικουμενικού Θρόνου. Τελευταίο της έργο είναι Η αυλή μας (1981).

Το τραγούδι της Λωξάντρας          
https://www.youtube.com/watch?v=-SQYiyMXiNA
Στίχοι: Μαρία Ιορδανίδου
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Εκτέλεση: Γιώτα Βέη

Το 1980 ήρθε η σειρά της "Λωξάντρας" (σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου) που βασίστηκε πάνω στο ομότιτλο βιβλίο της Κωνσταντινοπολίτισσας Μαρίας Ιορδανίδου. Το τραγούδι της Λωξάντρας σε στίχους της ίδιας της Ιορδανίδου που παραπέμπουν σε όλες τις πολίτικες γλυκές γεύσεις, το απέδωσε εξαιρετικά η Γιώτα Βέη που συνεργαζόταν τότε με την Ελένη Καραΐνδρου και το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες