4/10/17

Σταύρος Τζουανάκος (1925-1974)

Ο λαϊκός τραγουδιστής, συνθέτες και στιχουργός Σταύρος Τζουανάκος γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1925 στον Πειραιά και πέθανε στη μακρινή Φλώριδα των ΗΠΑ στις 17 Δεκεμβρίου 1974 σε ηλικία μόλις 49 ετών. Κατάγεται από φτωχή οικογένεια και από πολύ μικρός μπήκε στην βιοπάλη. Στην εφηβεία του έμαθε κιθάρα. Πρωτοεμφανίστηκε το 1942 (ή λίγο πιο πριν) στην ταβέρνα του Γιούλη στην οδό Πατησίων με τον Γιάννη Σαμιώτη, τον Παναγιώτη Πετσά και άλλους. Μετά την Απελευθέρωση βρέθηκε δίπλα στον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος εκτιμώντας ιδιαίτερα το ερμηνευτικό
ταλέντο του Τζουανάκου, τον πήρε μαζί του στο πάλκο. Το 1948 του δίνεται η ευκαιρία να γραμμοφωνήσει τα δύο πρώτα του τραγούδια το «Ένας διαβάτης» και το «Θέλω να πάψεις να γελάς, θέλω να κλαις». Από το 1948 μέχρι και το 1954, ο Τζουανάκος εμφανίζεται με διάφορα λαϊκά σχήματα, σε διάφορα γνωστά λαϊκά μαγαζιά της εποχής εκείνης και παράλληλα χτίζει την δική του δισκογραφία. Παντρεύεται και πραγματοποιεί και το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική και τελικά το 1958 φεύγουν οικογενειακώς για τις ΗΠΑ. Εκεί θα αποκτήσουν και το πρώτο τους παιδί. Ο Τζουανάκης θα συνεχίσει την καλλιτεχνική του πορεία και θα συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους Έλληνες ξενιτεμένους μουσικούς της Αμερικής και στα 16 συνολικά χρόνια της παραμονής του στην Αμερική (1958-1974) εργάστηκε σαν τραγουδιστής, διασκεδαστής και μουσικός σε τρεις διαφορετικές πολιτείες. Στην Ελλάδα ερχόταν κατά διαστήματα, με τελευταία επίσκεψη του το 1973 ενώ εντελώς απροσδόκητα το 1974 θα αφήσει την τελευταία του πνοή αφήνοντας το λαϊκό τραγούδι φτωχότερο.

Μεγάλες του Επιτυχίες: Λίγα ψίχουλα αγάπης, Σε τούτο το παλιόσπιτο, Σταλαματιά-Σταλαματιά, Εγώ το πλουσιόπαιδο, Η κατάρα της μάνας, Το φτωχομπούζουκο, Μάγισσες φέρτε βότανα κ.α.

Εγώ το πλουσιόπαιδο
https://www.youtube.com/watch?v=GCgTig4ShAQ
Μουσική: Μανώλης Χιώτης
Στίχοι: Χρήστος Κολοκοτρώνης
Τραγουδι : Σταύρος Τζουανάκος


Ένας διαβάτης
https://www.youtube.com/watch?v=s5rkCyCdPpY
Στίχοι: Κώστας Κοφινιώτης
Μουσική-Εκτέλεση: Σταύρος Τζουανάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες