25/12/17

Σόλων Μιχαηλίδης (1905-1979)

"Ο Κύπριος συνθέτης, μαέστρος και μουσικολόγος Σόλωνας Μιχαηλίδης γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1905 στη Λευκωσία και πέθανε στις 10 Σεπτεμβρίου 1979 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Διδασκαλείο του Παγκυπρίου Γυμνασίου και ακολούθως εργάστηκε μερικά χρόνια ως δημοδιδάσκαλος. Από το 1927 ως 1934 σπούδασε στο “Trinity College of Music” του Λοονδίνου, στην “École Normale de Musique” και τέλος στη “Scola Cantorum” στο Παρίσι. Μετά την αποφοίτησή του και από τις τρεις αυτές σχολές επέστρεψε στην Κύπρο και τον Οκτώβριο του 1934 ίδρυσε το Ωδείο Λεμεσού, το Σύλλογο Συναυλιών Λεμεσού και to 1935 τη πρώτη συμφωνική ορχήστρα δημιουργώντας έτσι μια εξαιρετικά σημαντική μουσική κίνηση στην πόλη και σε ολόκληρο το νησί. Από το 1941 μέχρι το 1956 δίδαξε μουσική στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού. Το 1957, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας, ανέλαβε τη διεύθυνση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, όπου ταυτόχρονα δίδασκε ανώτερα θεωρητικά. Το 1959 ίδρυσε τη Συμφωνική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος (όπου μετά την κρατικοποίηση της το 1969 μετονομάστηκε σε Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) της οποίας υπήρξε Αρχιμουσικός και Γενικός Διευθυντής μέχρι την αφυπηρέτηση του το 1970. Ο Σόλων Μιχαηλίδης έχει επανειλημμένα δεχθεί προσκλήσεις για να διευθύνει συμφωνικές ορχήστρες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία. Από το 1946 υπήρξε συνεργάτης του BBC και φιλοξενούμενος ομιλητής σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Έδωσε επίσης διαλέξεις σε μουσικά συνέδρια στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Έργα του έχουν εκδοθεί από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας και από ξένους μουσικούς οίκους και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά περιοδικά. Από το 1948 μέχρι το 1968 υπήρξε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Δημοτικής Μουσικής στο Λονδίνο. Διετέλεσε επίσης μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς. Το 1952 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Honorary Fellow του Trinity College και το 1996 της Αμερικανικής Εθνομουσικολογικής Εταιρείας. Το 1965 τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος. Το 1974 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη γενική μουσική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και το 1977 του απονεμήθηκε ένα δεύτερο βραβείο για την εγκυκλοπαίδειά του “The Music of Ancient Greece”. Ο Σόλων Μιχαηλίδης ως συνθέτης συνεχίζει την ελληνική παράδοση της Εθνικής Σχολής. Χρησιμοποιεί τους αρχαίους ελληνικούς τρόπους και παίρνει στοιχεία από τη δημοτική και τη βυζαντινή μουσική. Στη μουσική του είναι εμφανής η επίδραση του γαλλικού Ιμπρεσιονισμού. Είναι θαυμάσιος ενορχηστρωτής ακολουθώντας την παράδοση της σχολής του Caesar Frank. Τις συνθέσεις του χαρακτηρίζει η απλότητα, η λιτότητα και η διαύγεια σκέψης και αισθημάτων." (Γεωργία Μιχαηλίδου)

Προς τιμή του έχει δημιουργηθεί Ίδρυμα που φέρει το όνομα του και το οποίο διευθύνει τα ανίψια του Γεωργία Μιχαηλίδου και Μίκης Μιχαηλίδης.


Solon Michaelides, Sapho's Lyre - Richard Syracuse
https://www.youtube.com/watch?v=9IkV6cNKbzg


Solon Michaelides "The village marriage"
https://www.youtube.com/watch?v=qLh8obV0fcs
Solon Michaelides "The village marriage" from the concert in Vienna on the 26th of March 2015 with the Camber Orchestra "Orpheus". Conductor- Constantinos Diminakis. Flute - Eftihia Arkoudis.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες