27/12/17

Φώντας Φιλέρης (1929-2014)

Ο στιχουργός Φώντας Φιλέρης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1929 και την παιδική και εφηβική του ηλικία τη στιγμάτισε η Kατοχή και ο Eμφύλιος. Tο 1962 αποφοίτησε από την INTEK του Παρισιού ως μακιγιέρ κινηματογράφου. Δούλεψε στον ελληνικό κινηματογράφο μέχρι το 1970, ως μακιγιέρ, παραγωγός, αλλά και σκηνοθέτης και σεναρίστας. Από το 1967 μπήκε ενεργά στην ελληνική δισκογραφία υπογράφοντας περίπου 130 τραγούδια πολλά εκ των οποίων ακούστηκαν και σε ταινίες του. Συνεργάστηκε ιδιαίτερα με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Κώστα Χατζή όπως και με τον Σταμάτη Κόκοτα. Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 2014 και ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μάρθα Βούρτση. 

Φώντας Φιλέρης - "Η άλλη μεριά του φεγγαριού" (1996)
https://www.youtube.com/watch?v=yzIbmh_asRo


Ο Φιφίκος
https://www.youtube.com/watch?v=HBaeYjaL7nU
Στίχοι: Φώντας Φιλέρης
Μουσική-Εκτέλεση: Γιώργος Ζαμπέτας


1975 ΕΤΑΙΡΙΑ OLYMPIC SBL 1106 O ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΑ ''ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ''.ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΑΘΗΝΑ.ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΣΚΕΛΕΤΩΜΕΝΟΙ ΣΚΑΡΦΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥΣ ΠΙΑΤΟ.ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΦΙΛΕΡΗ.
ΥΓ.ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ?

Η Κομαντατούρα
https://www.youtube.com/watch?v=9sBYUXK2jAM
Στίχοι: Φώντας Φιλέρης
Μουσική-Εκτέλεση: Γιώργος Ζαμπέτας


Με το όνομα Κομαντατούρ ή Κομμαντατούρ (γερμ. Kommandantur) ονομάζονταν τα γερμανικά φρουραρχεία τα οποία είχαν εγκατασταθεί στις κατεχόμενες χώρες στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα οποία οι Έλληνες ονόμαζαν Κομαντατούρα. Στην Αθήνα η κεντρική Κομαντατούρ στεγαζόταν στα υπόγεια ενός κτιρίου στην οδό Κοραή 4 ενώ, στο κτίριο της οδού Μέρλιν 6 στο Κολωνάκι, υπήρξε το αρχηγείο και τα κρατητήρια της περίφημης Γκεστάπο. Κάθε κομαντατούρ περιελάμβανε τμήμα της πολιτικής και τμήμα της στρατιωτικής διοίκησης, ενώ την αστυνομική εξουσία στα κατεχόμενα εδάφη ασκούσαν τα διαβόητα Ες-Ες. Στην Ελλάδα η γερμανική αυτή υπηρεσία εγκαταστάθηκε μετά την κατάρρευση της Ιταλίας, την οποία και διαδέχθηκε σε όλες τις δικαιοδοσίες της μέχρι τότε "Κομάντο Πιάτσα" (Commando Piazza), την Ιταλική στρατιωτική και πολιτική Διοίκηση Κατοχής, που ήταν αντίστοιχη της Γερμανικής. Εξαίρεση αποτελούσαν όλες οι περιοχές που είχαν εξ αρχής υπαχθεί στην Γερμανική Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες