19/5/16

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι (1893-1930)

Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκ (19 Ιουλίου 1893 - 14 Απριλίου 1930) διάσημος Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας της Σοβιετικής Περιόδου και κύριος εκπρόσωπος του Ρωσικού Φουτουρισμού στις αρχές του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στο Μπαγκντάτι της Γεωργίας αλλά μετά τον πρόωρο θάνατο του πατέρα του, το 1906, μετακόμισαν οικογενιακώς στην Μόσχα. Εκεί ο Μαγιακόφσκι ανέπτυξε το πάθος του για τη μαρξιστική λογοτεχνία, πήρε μέρος σε σειρά δραστηριοτήτων στο Ρωσικό Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα των Εργαζομένων και αργότερα στρατολογήθηκε ως μέλος των Μπολσεβίκων. Το 1908 έφυγε από το σχολείο που φοιτούσε επειδή η μητέρα του δεν μπορούσε πλέον να πληρώνει τα δίδακτρα του. Μάλιστα εκείνη την εποχή, ο Μαγιακόφσκι φυλακίστηκε σε τρεις περιπτώσεις αλλά, όντας ανήλικος, απέφυγε τη μεταγωγή του. Το 1911 μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας όπου γνωρίστηκε με μέλη του ρωσικού φουτουριστικού κινήματος γίνοντας έτσι ένας από τους κύριους εκπροσώπους του. Δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα και άρθρο για τον φουτουρισμό.
Ως ένας από τους ελάχιστους σοβιετικούς συγγραφείς που του επετράπη να ταξιδεύει ελεύθερα, τα ταξίδια του στην Λετονία, Βρετανία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό και Κούβα.

Στις 12 Απριλίου 1930 γράφει το τελευταίο του γράμμα "Προς Όλους" το οποίο απευθυνόταν πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση. Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, ο Μαγιακόφσκι αυτοκτόνησε με περίστροφο στο γραφείο του. Ήταν μόλις 17 ετών. 

Τα κηρύγματα του Μαγιακόφσκι από την αρχή ως το τέλος είναι ενταγμένα μέσα στη σοσιαλιστική επανάσταση αλλά οι ρίζες τους παραμένουν φουτουριστικές.  Έτσι η σημασία της επίδρασης του Μαγιακόφσκι δεν περιορίζεται στη σοβιετική ποίηση. Κοντά στα τέλη του 1920, ο Μαγιακόφσκι απομυθοποίησε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον Ιωσήφ Στάλιν: τα σατιρικά του έργα Ο κοριός (1929) και Το μπάνιο (1930), τα οποία πραγματεύονται τη σοβιετική απέχθεια για την τέχνη και τη γραφειοκρατία, αντανακλούν αυτή την εξέλιξη.

Σπουδή σε 4 ποιήματα του Μαγιακόφσκι (Προανάκρουσμα, Το ποίημα του Οχτώβρη, Με όλη μου τη φωνή, Ξελασπώστε το μέλλον)
https://www.youtube.com/watch?v=YIB_4jFjmyg
Ποίηση: Βλάντιμ Μαγιακόφσκι / Μετάφραση: Γιάννης Ρίτσοςς 
Σύνθεση: Θάνος Μικρούτσικος
Ερμηνεία: Μαρία Δημητριάδη Απαγγελία: Γιώργος Κιμούλης ("Ποίημα του Οχτώβρη")



Το σημείωμα που βρέθηκε στον τόπο της αυτοκτονίας του έγραφε:
Σε όλους.
Μην κατηγορήσετε κανέναν για το θάνατο μου και παρακαλώ να λείψουν τα κουτσομπολιά. Ο Μακαρίτης τα απεχθανόταν φοβερά.
Μαμά, αδελφές, και σύντροφοι, σχωρέστε με – αυτός δεν είναι τρόπος (δεν τον συμβουλεύω σε κανένα), μα εγώ δεν έχω διέξοδο. Λιλλή αγάπα με.
Συντρόφισσα κυβέρνηση, η οικογένειά μου είναι η Λιλλή Μπρικ, η μαμά, οι αδελφές και η Βερόνικα Βιτόλνταβνα Πολόνσκαγια. Αν τους εξασφαλίσεις μια ανεκτή ζωή, σ' ευχαριστώ. Τα αρχινισμένα ποιήματα δώστε τα στους Μπρικ, αυτοί θα τα καθαρογράψουν.
Όπως λένε "Το επεισόδιο έληξε".
Η βάρκα του έρωτα συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινότητα. Έχω ξοφλήσει τους λογαριασμούς μου με τη ζωή. Προς τι, λοιπόν, η απαρίθμηση των αμοιβαίων πόνων, των συμφορών και των προσβολών;
Να 'στε ευτυχισμένοι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνολικες Προβολες